Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osada Nižbor

19. 07. 2016 | Vaše tipy
V údolí řeky Berounky, asi 7 km severovýchodně od Berouna, leží osada Nižbor. Líbilo se zde již Keltům, o mnoho století později byl na vedlejším ostrohu vybudován hrad, dalším historicky významným počinem bylo založení sklárny, nádherná okolní příroda a řeka z něj udělaly oblíbené rekreační centrum a například nedaleký Hýskov je rodištěm spisovatele Františka Nepila.

Jak vidno, je toho hodně, co nám výlet do těchto míst může nabídnout. Pokud vás zajímá, jak se vyrábí tradiční broušené olovnaté křišťálové sklo, lze si domluvit exkurzi ve sklárně  RüCKL CRYSTAL a.s. Jméno Rückl jistě znáte, tato sklářská dynastie vybudovala v Čechách několik skláren. Tu nižborskou založil Antonín Rückl v roce 1903.
Přesuneme se na pravý břeh a po červené turistické značce vystoupáme k zámku s dominantní kaplí Povýšení sv. Kříže. Hrad byl v těchto místech na skále nad řekou založen pravděpodobně Přemyslem Otakarem II., ale možná to byl nápad již jeho otce, Václava I., který si liboval v lovech zvěře a při jednom z nich přišel o oko. 
V pozdějších dobách byl objekt přestavěn renesančně a barokně, posledními šlechtickými majiteli byl rod Fürstenbergů. 
Dnes si v zrekonstruovaných prostorách můžeme prohlédnout unikátní expozici keltské kultury. Tito, na svou dobu velmi vzdělaní lidé, byli šikovnými řemeslníky i obchodníky a rozuměli řeči přírody. Řada pohádkových postav i rádoby křesťanských zvyků má kořeny právě v bohaté keltské mytologii.

osada NižborPokud bychom se chtěli podívat, kde se nacházelo keltské oppidum, museli bychom se vrátit do obce a vystoupat na protější kopec. Dle archeologických průzkumů mělo zdejší hradiště rozlohu asi 90 hektarů. Pro laický pohled není v terénu patrné nic, pouze kříž označující místo, kde byl nalezen keltský poklad. Ale je zde hezký výhled na okolní krajinu.

Další možností je setrvat u zámku a po jeho prohlídce pokračovat po červené značce, jak se říká, za humna. Nejprve se krátce zastavíme u hrobky posledních majitelů zámku, Fürstenbergů. Ta zde byla vybudována jako náhrada za zámeckou kostelní kryptu, neboť císař Josef II. zakázal pohřbívat v kostelích. 
A pak už nás příjemná cesta vede alejí mezi poli k lesu. Po 2,5 km přicházíme na vyhlídkové místo Čerchov. Pod námi se blyští hladina Berounky a připomíná obdobné výhledy, jaké jsme viděli při putování kolem téže řeky jen o pár kilometrů dál, u Nezabudic a Branova, v kraji Oty Pavla.

Posvačíme v dřevěném přístřešku a pokračujeme dál po červené značce. Zdatnější turisté, kteří se nemusí vracet do Nižbora k zaparkovanému vozidlu, mohou takto doputovat až do Roztok a na Křivoklát. To není náš případ, a tak na křižovatce s lesní silničkou značku opustíme a kolem samoty Lisa se noříme do lesa protkaného sítí neznačených cest. Často se stává, že právě v místech, kam značky nevedou, nacházíme nějaké nečekané zajímavosti. Tak je tomu i v tomto případě. Kámen s vytesaným loukoťovým kolem připomíná staré, dnes již zapomenuté řemeslo kolomazníků a smolařů. V křivoklátských lesích byla velmi rozšířená výroba dřevěného uhlí v milířích pro novojáchymovskou a nižborskou huť. Při ní vznikal, jako vedlejší produkt, dehet ze dřeva - kolomaz - používaná k mazání kol dřevěných vozů. Když se začaly používat železné nápravy a jiná mazadla, kolomaznictví zaniklo. Koncem 19. století se s touto činností již nesetkáváme.

Dalším místem, kam nevede žádná značka a kupodivu není ani vyznačeno v mapě, je pomník první ilegální organizace českého protifašistického odboje Obrana národa, jehož členové z Nižbora a okolí se zde scházeli a mnozí položili životy za naši svobodu.
Kousek na jih od pomníčku narazíme na zelenou značku. Po ní se dá (3 km) dojít do Nižboru.
Nebo můžete od rozcestí Jezírka pokračovat vpravo na rozlehlý vrchol s názvem Na Dubině a pro sestup do Nižboru použít některou z lesních pěšinek. 
 
Příjemná je i cesta přes Otročiněves po proudu Habrového potoka. V tomto případě procházíme nádherným údolím a když se rozhlížíme na všechny strany, nikde nevidíme žádné známky civilizace, žádné stavby, vysílače nebo dráty elektrického napětí. Zároveň je místo snadno dostupné a tak není divu, že ho filmaři často využívají k natáčení středověkých bitev nebo westernů. Rytířský turnaj zde byl například natáčen pro film Poslední rytíř.
Nižbor a jeho okolí je místem, které potěší turisty, vyznavače geocachingu, zájemce o historii, milovníky přírody i houbaře.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Osada Nižbor:

Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
Osada Nižbor
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice