Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osek a Rýzmburk

13. 05. 2017 | Česká republika

Město Osek leží v Krušných horách asi 100 km od Prahy, nedaleko německých hranic. Říká se mu též město mnichů a horníků. V jeho okolí se kdysi těžil cín a stříbro. 

Dnes je to klidné a tiché město. V centru města stojí za podívání architektonicky cenný komplex cisterciáckého kláštera, který byl založen na konci 12. století. Dominantou rozsáhlého areálu je opatský chrám Nanebevzetí  Panny Marie.  Dnešní podobu získal klášter kolem roku 1712 – 1718 barokní  přestavbou.  Vznikla tak trojlodní bazilika s presbytářem a bočními loděmi. Stěny a klenby mají bohatou   štukovou  výzdobu a jsou pokryty freskami od  J.J. Stevense a V. V. Reinera.  Největší poklad kláštera je kamenný románský pulpit – čtenářský pult.

Ve městě jsou i zajímavé barokní domy na náměstí, secesní dům  zdobený štítem s římskými hlavami a dekorativním arkýřem - to je sídlo lékárny.

Osek je také východiskem do přírody. Městem a okolím vede naučná stezka dlouhá 7 km a několik značených turistických tras.  Jedna z nich vede na zříceninu hradu Oseka - Rýzmburk.

Rýzmburk  patří mezi nejrozsáhlejší hrady v Čechách hned po Pražském hradu. Byl postaven na skalnatém ostrohu kolem roku 1250. Z východní a severní strany je obtékán potokem a jedná se o kvalitní pevnost, která  pravděpodobně nebyla nikdy dobyta. Hrad míval dvě základní části. Jádro s obytnými věžemi a kaplí a rozsáhlý areál ohraničený hradbou a střeleckými věžemi.  Hrad byl kolem roku 1540 opuštěn a začal chátrat. Dnes je pokryt náletovou dřevinou a  ze stavby jsou jen zbytky věží a hradeb.  I přesto je hrad vyhledávaným cílem turistů a výletníků.  Ti ani netuší, že si vyšlápli na místo, kde už v 9. století před naším letopočtem bývalo pravěké sídliště. Kdysi tento hrad navštívil i Karel Hynek Mácha a vytvořil kolorovaný portrét této zříceniny.

Na hrad je možné dojít po naučné stezce, po modré nebo červené turistické značce přímo z centra města a nebo kousek popojet autem. Parkoviště se nachází  u vlakové zastávky hned vedle pomníku tragédie v dole Nelson z roku 1934. Další možnost parkování pro méně zdatné turisty je u kapličky, odkud už je možné jít pouze pěšky a to jen 0,5 km.

               

Oliik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Osek a Rýzmburk:

Osek a Rýzmburk
Osek a Rýzmburk
Osek a Rýzmburk
Osek a Rýzmburk
Osek a Rýzmburk
Osek a Rýzmburk
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tip k poznáváníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé vyprávění. Ještě jsem tam nikdy nebyla.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně popsané,můžu jen doporučit.-Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek a dobrý typ na výlet. SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles