Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oslavte mezinárodní den čokolády, jak se patří

13. 09. 2017 | Svátky
Věděli jste, že Theobroma cacao neboli pokrm bohů slaví ve středu 13. 9. svůj mezinárodní svátek? Staňte se mistrem v čokoládové degustaci a překvapte přátele znalostmi o kvalitní čokoládě. V té nejlepší společnosti si vychutnejte krémový čokoládový likér, čokoládové makronky nebo tabulku kvalitní hořké čokolády.  

Čokoláda je elixírem zdraví


Původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové, využívali kakaovník už před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř nebo kůru magnolie).

Cukrem začali sladit až v 16. století Španělé. V dřívějších dobách stačilo kakaovou pastu smíchat s vodou, mletou kukuřicí, pepřem a medem. Takto připravená tekutina se nepila, odebírala se pouze pěna z jejího povrchu. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.

Staňte se čokoládovým someliérem Jak se vyznat v čokoládě?


Pravidlo, že chuť čokolády s vyšším podílem kakaa je více hořká, neplatí vždy. Její chuť ovlivňuje několik faktorů: pěstovaná odrůda, kvalita a kyselost půdy, nadmořská výška, postup fermentace či pražení. Pro kvalitu čokolády je rozhodující druh kakaových bobů a země původu. Na obalu oblíbené tabulky čokolády najdete například:

Criollo – nejlepší boby pocházející z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru,

Forastero – kakaovníky z amazonské nížiny,

Trinitaria
– boby původem z karibského ostrova Trinidad.

Je-li čokoláda vyrobena z kakaových bobů z jednoho regionu, farmy či plantáže, nazývá se Single Origin.

Jak na čokoládovou degustaci?


Otevřít, přičichnout a poválet v ústech. Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Máte pravdu. Čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. „Čokoprofíci“ dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.

A jak tedy správně degustovat?


1. Ulomte kostičku dost velkou na to, abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky.
2. Úlomky otřete o sebe, ať se uvolní nezaměnitelné pronikavé kakaové aroma.
3. Přičichněte si a pak vložte kousky čokolády do úst.
4. Nic nekousejte ani nepřežvykujte. Nechte čokoládu, aby se jemně rozplynula na jazyku.


Zdroj, foto: Baileys


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík sakra a já to prošvihla
Obrázek uživatelky
profil
Prošvihla jsem svátek čokolády??? To snad ne?? Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc čokoládu nemusím,ale manžel má rád sladkéSmajlík,tak na ten svátek čokolády mu nějakou dobrou koupímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles