Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrov Rhodos nezklame

25. 08. 2019 | Evropa

Ostrov Rhodos je dlouhý 78 km, široký do 30 km a svou rozlohou je největším z dvanácti Dodekanéských ostrovů. Název Rhodos pochází ze slova ródos, tedy růže. Ve znaku má ale květinu spíše podobnou ibišku, takže se mu často říká také růžový nebo ibiškový ostrov.

Podle legendy Helios, bůh Slunce, přiměl boha Dia, aby mu zato, že nemohl být přítomen při dělení světa, protože právě dával světu svoji sluneční zář, daroval ostrov. Ten se náhle vynořil z moře, Helios ho zalil svým jasem a udělal z něj ostrov Slunce. Ostrov Rhodos je jedním z nejslunnějších míst v Řecku.

Od Prahy je Rhodos vzdálen necelých 1900 km a přímý let trvá přibližně dvě a půl hodny. Letadlo přistane na mezinárodním letišti Rhodos Diagoras Airportna. 

Hlavní město Rhodos nese název ostrova. Jádro města Rhodosu vytváří historické centrum, do kterého patří pevnost s vysokým cimbuřím, čtyři kilometry dlouhé masivní hradby a Palác velmistrů ze 14. století.

Palác velmistrů stojí na nejvyšším místě města nad přístavem Madraki, tyčí se do výšky 15 metrů, kde je zakončen cimbuřím. V současné době je palác využíván jako archeologické muzeum a poskytuje názorný obraz historie ostrova od starověku po středověk. Mnoho sálů je zdobeno raně křesťanskými mozaikami, starobylými sochami, nábytkem a starožitnostmi. V historickém centru objevíte i kostely, mešity, stavby z vlády Johanitů, turecké lázně a synagogu. Většina mešit chátrá, lidé se o ně příliš nestarají. Rhodos v minulosti obsadili Turci a snažili se město přebudovat podle svých představ. Nejspíš proto se řecké obyvatelstvo odmítá starat o mešity. Stále cítí k Turkům zášť za to, že hlavní město dobyli.

Nejstarší křesťanskou svatyní ve městě je byzantský kostelík Agios Fanourios z 9. století. Na připojeném snímku je řecký pravoslavný kostel Agios Taxiarchis.
Přístav Madraki má a v minulosti měl pro město i pro ostrov Rhodos obrovský význam. V antickém období, stejně jako za vlády Johanitů, sloužil jako rhodský válečný přístav. Jeho molo dlouhé 400 metrů chrání přístav od otevřeného moře i v současnosti. Stojí zde tři větrné mlýny z 15. století a pevnost Agios Nikolaos vybudovanou v letech 1464-1467. Mohutná kruhová věž pevnosti měří v průměru více jak 17 metrů.
Na akropoli pahorku Monte Smith jsou k vidění pozůstatky Apollónova chrámu - tedy pokud není obklopen lešením. Pod chrámem leží amfiteátr (odeon) vystavěný  z mramoru a schopný pojmout asi 800 diváků. Podle dochovaných informací se zde konala divadelní a hudební vystoupení a hodiny rétoriky pro nejvlivnější Rhodéňany. Amfiteátr dodnes okouzluje svojí akustikou.
V blízkosti se rozkládá antický stadion, který je 210 metrů dlouhý a po zrestaurování zde můžete nalézt několik sedadel pro diváky i místa pro úředníky.
Letovisko Faliraki  leží na několik kilometrů dlouhé písečné pláži. Faliraki, původně malá vesnice, v posledních letech vyrostla v největší prázdninové středisko Rhodu. Na okraji letoviska Faliraki, ve vzdálenosti asi 12 km od hlavního města Rhodos, je největší vodní park v Evropě. Aquapark Faliraki nabízí 140 metrů dlouhou vodní skluzavku, velké množství dalších skluzavek, 36 toboganů a mnoho dalších vodních atrakcí, k nimž patří třeba bazén s umělým vlnobitím, líná řeka, vířivky, jízda na matraci nebo na nafukovací pneumatice, aqua posilovna, raftingové a „kamikaze“ atrakce či „twister“. V areálu je i rozsáhlý lunapark s velkým ruským kolem a moderní bowlingová dráha. Ve speciální části pro nejmenší návštěvníky objevíte například pirátskou loď, skluzavky, zábavný most a brouzdaliště pro batolata.

Středisko nabízí i četné restaurace, kavárny, bary, butiky, diskotéky.
Polibek dvou moří, ojedinělý přírodní úkaz, se nachází se na nejjižnějším cípu ostrova Rhodu. Jedná se o písčitý pás, který spojuje nejjižnější poloostrov s pevninou Rhodu. Nazývá se Prasonisi. Je to jedna z nejkrásnějších pláží na tomto ostrově. Omývají ji dvě moře – Středozemní, studené s malými vlnami, a Egejské, teplé s velkými vlnami. Při přílivu pláž zmizí. V tuto chvíli se obě moře spojí. Navzájem se „políbí“, odtud pochází název „Polibek dvou moří“. Při odlivu se pláž zaplaví jen částečně, můžete se tak přebrodit na poloostrov Prasonisi.

Přímo ve špičce Rhodu je pak malý zelený park s budovou akvária. Akvarium bylo postaveno Italy v roce 1936. Ve vodní nádrži je zastoupena pestrá fauna Středozemního moře.

Kdo Rhodos navštíví, určitě zklamán nebude. Příjemnou dovolenou všem…



HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ostrov Rhodos nezklame:

Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
Ostrov Rhodos nezklame
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prima dovčaSmajlíkhezké fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík