Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otázky a odpovědi k poškozením zraku část 2.

29. 07. 2010 | Nemoci

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy zákroků - PRK, LASEK, EPI-LASIK a LASIK? LASIK (LASer In situ Keratomileusis) je jednoznačně nejmodernější metodou, upřednostňovanou v současnosti na všech špičkových pracovištích pro řešení krátkozrakosti, nižší dalekozrakosti a astigmatismu. Principem metody je vytvoření tenké lamely na vrcholu rohovky (nejčastěji 100 až 140 mikronů silné) a provedení modelace rohovky laserem po jejím odklopení.


Po tomto opracování hlubších rohovkových vrstev je lamela přiklopena zpět, na své původní místo. K jejímu přichycení stačí několik minut, není třeba ji přišívat ani povrch oka krýt kontaktní čočkou. Hojení oka po operační technice LASIK je velmi rychlé a prakticky bezbolestné, zraková rehabilitace trvá několik hodin až dnů, což umožňuje časnou operaci druhého oka a jen minimální omezení aktivit pacienta v pooperačním průběhu.


okoLASIK je tedy metodou náročnější na provedení, technické vybavení pracoviště a zkušenosti chirurga, ale vysoká přesnost, dobrá pooperační stabilita a bezbolestný operační i pooperační průběh, jednoznačně preferují tuto metodu před ostatními tzv. povrchovými metodami (PRK, EPILASIK, LASEK)


Starší metoda PRK (fotorefraktivní keratektomie) je úprava zakřivení povrchu rohovky po předchozím mechanickém odstranění její povrchní buněčné vrstvy - epitelu. Po znecitlivění povrchu rohovky anestetickými kapkami a snesení epitelu je proveden laserový zákrok v povrchních vrstvách stromatu. Protože epitelová vrstva tvoří přirozený kryt, bez kterého se oko stává velmi bolestivým, musí být rohovka po zákroku kryta kontaktní čočkou. Krycí vrstva epitelu v průběhu několika dní rychle regeneruje, přesto bývá hojení oka v prvních dnech velmi bolestivé a vidění neostré.


Definitivní zahojení rohovky a stabilizace zrakových funkcí jsou velmi individuální a nastupují řádově po uplynutí několika týdnů až měsíců. PRK je v současnosti opouštěna, je alternativou LASIKu pro řešení nižší krátkozrakosti.


LASEK je povrchová metoda laserové refrakční chirurgie, která je vlastně variantou starší metody PRK. Povrchní krycí vrstva rohovky zvaná epitel zde není zcela odstraněna, ale je odpreparována v podobě tenkého laloku po aplikaci speciálního roztoku. Vlastním laserovým zákrokem je poté odstraněna vrstvička rohovkového stromatu. Na konci operace je epiteliální lalok přiložen zpět na své původní místo.V průběhu dalších dní dochází k opětovnému přihojení a regeneraci epitelu.


Na konci operace je, podobně jako u metody PRK, nutno oko překrýt speciální kontaktní čočkou, která oko chrání po dobu prvních dnů hojení a zmírňuje bolestivost. Čočka zůstává v oku obvykle po dobu čtyř dní. Většina lidí pociťuje v prvních dnech bolestivost spojenou s hojením povrchu oka. Také zraková rehabilitace je delší větší než u LASIK. K úplné stabilizaci zraku dochází většinou v průběhu několika měsíců.


• EPI-LASIK je povrchová metoda laserové refrakční chirurgie, podobná metodě LASEK a PRK. Povrchová krycí vrstva rohovky je zde seříznuta speciálním „epikeratomem“. Vlastním laserovým zákrokem je poté odstraněna vrstvička rohovkového stromatu. Na konci operace je epiteliální lalok přiložen zpět na své původní místo.V průběhu dalších dní dochází k opětovnému přihojení a regeneraci epitelu.


Na konci operace je, podobně jako u metody PRK, nutno oko překrýt speciální kontaktní čočkou, která oko chrání po dobu prvních dnů hojení a zmírňuje bolestivost. Čočka zůstává v oku obvykle po dobu čtyř dní. Většina lidí pociťuje v prvních dnech bolestivost spojenou s hojením povrchu oka. Také zraková rehabilitace je delší větší než u LASIK. K úplné stabilizaci zraku dochází většinou v průběhu několika měsíců.


Je šilhání (strabismus) překážkou provedení laserového zákroku?


V zásadě není. U každého pacienta s tímto problémem je však vhodné provést před vlastním laserovým zákrokem specializované strabologické vyšetření. Existuje totiž určitá souvislost mezi postavením očí a dioptrickými vadami. V určitých případech by odstranění dioptrické vady mohlo znamenat zvýraznění šilhání nebo i vznik velmi nepříjemného dvojitého vidění (tzv. diplopie). U pacientů, kde toto riziko existuje, není vhodné laserový refrakční zákrok provádět.


Existuje věková hranice pro provedení laserového zákroku?


nalicene-okoRefrakční zákroky se neprovádí u pacientů mladších 18 let. Jiné věkové omezení neexistuje. Je však nutné si uvědomit, že u pacientů v presbyopickém věku (tedy starších 40 let) bude odstranění krátkozrakosti znamenat potřebu používání brýlí na čtení a práci do blízka. S vzrůstajícím věkem navíc vzrůstá i pravděpodobnost výskytu některého z očních onemocnění, u kterých není refrakční zákrok vhodné provádět (např. šedý či zelený zákal apod.).


Kolik dioptrií lze laserovým zákrokem odstranit?


To závisí především na typu vady a tloušťce rohovky konkrétního pacienta. Podstatou laserového zákroku je odpaření určité vrstvy rohovkové tkáně a tím i její ztenčení. Aby byl zákrok bezpečný a oko nebylo po operaci oslabené, nelze rohovku zákrokem ztenčit příliš. Tloušťka rohovky tedy hraje zásadní roli při rozhodování, kolik dioptrií lze u konkrétního pacienta bezpečně odstranit.


Průměrná tloušťka rohovky v centrální části (kde je rohovka nejtenčí) se pohybuje kolem 550 mikrometrů. V těchto případech lze odstraňovat krátkozrakost cca do -9 dioptrií, u pacientů s vysokou vadou a tenkou rohovkou je bezpečnější provést pouze částečné snížení vady, eventuelně volit jinou metodu refrakčního zákroku (fakická čočka).


U dalekozrakosti jsou možnosti odstranění vady podstatně omezenější. Laserové zákroky se doporučují pouze u nižších vad do cca +3,0 dioptrií, u vyšších vad je vhodnější volit jinou metodu refrakčního zákroku (fakická čočka u mladších eventuelně extrakce čiré čočky u starších pacientů).


Mohou u laserové operace očí nastat komplikace?


Stejně jako u každého jiného chirurgického zákroku i zde existuje riziko komplikací. Pečlivým předoperačním vyšetřením, precizním provedením zákroku a dodržením zásad pooperační péče je však toto riziko minimalizováno. Nejčastější „komplikací“ je nedostatečná úprava vady, kdy po zákroku přetrvává  - tzv. zbytková vada. V naprosté většině případů (90-95 %) je zbytková vada minimální a nevyžaduje další korekci, v ostatních případech lze zbytkovou vadu korigovat slabšími brýlemi, eventuelně zákrok opakovat.


Další komplikací může být prodloužené hojení povrchu rohovky, což je řešeno použitím lubrikancií (umělých slz) event. dočasným nošením měkké kontaktní čočky. Oči mohou být po zákroku přechodně citlivější, zejména v suchém a prašném prostředí. Ke komplikacím může vzácně dojít při tvorbě nebo hojení rohovkové lamely, obtíže jsou většinou řešitelné lokální terapií kapkami nebo doplňkovým zákrokem.


Je operace bolestivá?


zdrave-ociPacient je při operaci plně při vědomí, oko je však místně znecitlivěno kapkami. Vlastní zákrok je proto u všech výše uvedených metod bezbolestný. Pooperační hojení po zákroku LASIK je pacienty snášeno velmi dobře. Většina pacientů nemá žádné nebo jen zcela minimální obtíže (přechodný pocit pálení, suššího oka, mírná světloplachost) v prvních 3-4 hodinách po operaci. V naprosté většině případů není třeba aplikovat kontaktní čočku, oko je chráněno obvazem jen první noc po zákroku a velmi rychlý a bezbolestný průběh hojení umožňuje návrat k běžným aktivitám a pracovnímu procesu již další den po operaci.


Po zákroku PRK zůstává obnažen citlivý povrch rohovky. Jeho hojení, které trvá 3-4 dny, bývá provázeno zvýšenou světloplachostí, bolestivostí (pocit cizího tělíska nebo poškrábání oka) a podrážděním oka. Bolesti se mírní zakrytím oka obvazem a nasazením léčebné kontaktní čočky s podáváním očních kapek, eventuálně krátkodobým užíváním léku proti bolesti.


Jak po zákroku uvidím?


Po zákroku metodou LASIK je zraková rehabilitace velmi rychlá. Bezprostředně po zákroku může být vidění negativně ovlivněno mírným otokem rohovky, zvýšenou světloplachostí a slzením, ale výrazné zlepšení zrakové ostrosti bývá patrné již několik hodin po operaci. U krátkozrakých pacientů může přechodné záměrné překorigování a dioptrický rozdíl mezi očima působit pocit přechodného zhoršení zrakové ostrosti do blízka.


U mladších pacientů se tyto obtíže rychle upravují, u pacientů v presbyopickém věku (starší 40 let) bude odstranění krátkozrakosti dříve či později znamenat potřebu brýlí na čtení. K definitivnímu ustálení vidění dochází zhruba po měsíci, u dalekozrakých pacientů může být tato doba delší. V období mezi operacemi obou očí vzniká mezi očima dioptrický rozdíl, který je možné v případě potřeby korigovat nošením jedné kontaktní čočky na neoperovaném oku, eventuelně výměnou dioptrického brýlového skla za sklo čiré na oku operovaném.


Po zákroku metodou PRK je zraková rehabilitace delší a k definitivnímu ustálení vidění dochází po několika týdnech až měsících. Po laserových zákrocích může být lehce snížena kontrastní citlivost, při nočním vidění se může vyskytnout tzv. „glare“ - kruhy a pocit rozostření kolem světelných zdrojů, např. světel aut. Intenzita tohoto jevu souvisí s výší původní vady a většinou rychle klesá v prvních týdnech po operaci.


Lze vadu odstranit zcela? Může se vada vrátit?


Ne vždy lze dioptrickou vadu odstranit zcela. Rozhodujícím kritériem jsou výška a typ vady a předoperační tloušťka rohovky. Změna zakřivení rohovky znamená i její určité ztenčení. Aby byl zákrok bezpečný a oko nebylo po operaci oslabené, nelze rohovku zákrokem ztenčit příliš. V těchto případech (vysoká vada, tenčí rohovka) je možné provést pouze částečné snížení vady. Důležitým předpokladem úspěšného výsledku je rovněž dobrá spolupráce pacienta při zákroku. O konečném dioptrickém výsledku do velké míry rozhoduje i individuální pooperační hojení rohovkové tkáně.


Jeho různá intenzita je nejčastější příčinou možné zbytkové vady, která je však v naprosté většině případů (90 %) minimální a nevyžaduje další korekci. V případě potřeby je možno zbytkovou vadu korigovat slabšími brýlemi eventuelně (je-li rohovka dostatečně silná) zákrok opakovat. Jednou z hlavních výhod metody LASIK je velmi dobrá pooperační stabilita. Předpokladem je, aby v době operace byla již vada ustálená, tj. minimálně 1 rok se nezhoršovala. U vyšších stupňů vad, dalekozrakosti a astigmatismu, nelze částečný návrat vady v pooperačním období zcela vyloučit.


Jsou laserové zákroky dlouhodobě bezpečné?


Laserové paprsky působí na oko pouze v přesně vymezené oblasti rohovkové tkáně (stromatu). Nitrooční struktury nejsou zákrokem narušeny. Řada odborných studií neprokázala negativní vliv zákroku na pozdější rozvoj jiných očních onemocnění např. šedého či zeleného zákalu.


Jak dlouho se již laserové operace u nás a ve světě provádějí?


První laserové refrakční zákroky byly ve světě prováděny koncem 80. let, u nás začátkem 90 let dvacátého století. První laserovou metodou byla metoda PRK, zhruba od poloviny devadesátých let se do popředí zájmu refrakčních chirurgů stále více prosazuje modernější LASIK. S oběma metodami mají bohaté zkušenosti chirurgové


Co obnáší předoperační vyšetření?


okoPředoperační vyšetření je nedílnou součástí každého zákroku. Vyšetření zahrnuje celkovou a oční anamnézu, stanovení přesné hodnoty oční vady, změření zakřivení a tloušťky rohovky, test slzivosti, změření nitroočního tlaku a podrobné vyšetření předního segmentu oka a očního pozadí po rozšíření zornic speciálními kapkami. V případě potřeby jsou prováděna další specializovaná vyšetření (rozbor šilhání, vyšetření zorného pole aj.). Na základě těchto vyšetření lékař stanoví, zda je refrakční zákrok pro pacienta vhodný a doporučí vhodný operační postup. Pacient je podrobně seznámen s průběhem vlastního zákroku i pooperačního období a v případě zájmu objednán k operaci.


Před vyšetřením i vlastní operací je nutné minimálně 3 dny (lépe týden) bezpodmínečně nenosit kontaktní čočky ( u „tvrdých“ kontaktních čoček 3 týdny !), nelíčit oči, jiná zvláštní příprava není nutná. Na vyšetření je nutné si rezervovat asi 2 hodiny, po vyšetření může být vidění lehce rozostřené, proto není vhodné řídit auto.


Jak probíhá vlastní zákrok? Nemohu při zákroku mrkat? Mohu pohnout okem?


Vlastní laserový zákrok je otázkou několika desítek sekund. Celá operace PRK trvá asi 10 minut, LASIK cca 15 minut. Zákroky jsou bezbolestné, prováděné při vědomí pacienta po znecitlivění oka kapkami. Pacient při operaci leží, víčka jsou fixována rozvěračem, řasy a okolí oka jsou kryty speciální sterilní folií. Úkolem pacienta v průběhu operace je klidně ležet a sledovat fixační bod (blikající červený bod cca 20 cm před okem). Poloha oka je v průběhu operace sledována automatickým systémem (tzv. eye-tracker), který při drobných pohybech upravuje směr laserových pulsů, a zabraňuje tak jejich nežádoucímu vychýlení.


Moderní generace laserů používá vysoce účinný systém eye-trackingu, který umožňuje velmi přesné odstranění vady i u hůře spolupracujících pacientů. Průběh zákroku je sledován přes mikroskop operatérem, který může v každém okamžiku proces přerušit.


Za jak dlouho je vhodná operace druhého oka?


U metody LASIK se provádí v indikovaných případech u nízkých vad současně operace obou očí, nebo u vyšších vad s odstupem 1 týdne po operaci prvního oka oko druhé.U operací dalekozrakosti a metody PRK je vhodné vyčkat cca 1 měsíc.


Jaká jsou opatření v pooperačním období?


Zejména v prvních dnech po operaci oko v žádném případě nemnout, vyvarovat se úderu do oka - nevhodné jsou kontaktní sporty, koupání na koupalištích či bazénech, sauna, solárium, pobyt v příliš prašném či zakouřeném prostředí. Ženy by asi na týden po operaci měly omezit líčení. Pacient může vykonávat bez omezení ostatní běžné úkony denního života, není třeba zvláštních pracovních omezení. Řízení motorového vozidla může být v prvních dnech komplikováno ne zcela stabilní zrakovou ostrostí, dioptrickým rozdílem mezi operovaným a neoperovaným okem, případně výskytem vedlejších fenoménů při nočním vidění (tzv. „glare“). Na místě je proto zdrženlivost a zásada neohrozit sebe ani ostatní.


Jak dlouho po zákroku musím kapat kapky?


Délka léčby se liší především podle typu zákroku a hojení oka. Po zákroku metodou LASIK je hojení velmi rychlé, oční kapky pacienti většinou kapou pouze 1-2 týdny. Po zákroku metodou PRK je hojení delší, oční kapky je třeba užívat i několik měsíců po operaci.


Lze řešit laserovou operací tzv. tupozrakost?


Tupozrakost (neboli ambylopie) je poměrně častá funkční porucha zrakové ostrosti, která vzniká v dětství nejčastěji v důsledku šilhání, vysoké oční vady, anisometropie (tj. vyššího dioptrického rozdílu mezi očima) nebo jiných očních onemocnění (např.vrozený šedý zákal apod.). Zrakové funkce dítěte se vyvíjejí do 6 až 8 let věku a jakákoli překážka normálního fungování oka v útlém dětství může toto oko trvale funkčně oslabit.


Proto děti nosí tzv. okluzle (klapku) na lepším oku, aby se to horší „naučilo“ normálně fungovat. Někdy však přesto oko zůstává trvale slabší - tupozraké. V praxi to znamená, že amblyopické (neboli tupozraké) oko nedokáže ani s nejlepšími korekčními pomůckami (brýlemi či kontaktními čočkami) dosahovat takové zrakové ostrosti (tj. číst tak dobře) jako oko zdravé. To limituje i možný efekt refrakční operace. Ta dokáže snížit pouze dioptrickou vadu, ale bohužel nedokáže odstranit amblyopii a naučit oko opět normálně vidět. Tupozrakost u dospělého člověka bohužel v současné době skutečně žádnou metodou (a tedy ani laserovým zákrokem) řešit nelze.


Zdroj: Laserová operace očí.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Laserová operace je kravina Smajlík
No posuďte sami. Když si to člověk domyslí tak je operace řešení cca na pouhých 10 let. Člověk šetří zhruba do 30ti aby tak drahou operaci v klidu zaplatil. Pak jde na operaci a je pár let v pohodě. A ve 40ti letech začne docházet k přirozenému zhoršení zraku které se musí zase korigovat. Smajlík
Lepší je to řešit pomocí čoček. A pokud budete chytře kupovat tak to vyjde levněji. Třeba tady.
www.cocky-kontaktni.cz
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles