Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otázky kolem vůní...

28. 11. 2008 | Krása

Vůně je ideálním vánočním dárkem nejen pro ženy, ale také pro muže a mladé dámy a pány, kteří začínají o svůj vzhled v období puberty více dbát. Někdy si i my samy k Vánocům přejeme parfém a prosíme muže, aby nás vzal do parfumérie, kde bychom si jej mohly samy vybrat. Ale jakmile se ocitneme mezi tím kvantem vůní, začneme váhat, zda si vybereme ten správný a zda si jej vůbec umíme vybrat…

 

Chytrá žena vám přináší několik typických otázek, které si ženy při nákupu voňavek (ať již silných parfémů nebo slabších toaletních vod) pokládají. S naším malým rádcem se již ve světě vůní neztratíte!

 Otázky kolem vůní...

Jak najdu tu správnou vůni?

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Abyste si nemusela kvůli každému zkoušení kupovat celý flakon, navštěvujte nikoli drogerie, ale speciálně parfumérie, kde mají spoustu vzorečků, díky nimž můžete vůně zkoušet a vybrat pak tu pravou.

 

Koupila jsem si vůni, ale doma začala vonět jinak…

To se může stát velice snadno. Parfumérie, ve které si také voňavku vybíráte, je totiž doslova nasáklá různými druhy aromat a vůní - proto ta vaše může vonět jinak v obchodě a jinak doma. Druhým faktem je, že vůně (parfém obzvláště) potřebuje nějaký čas na to, aby se projevila. Vrchní tóny začnou odeznívat a brzy se projeví srdce, intenzivní střed parfému… Pokud si jdete vybírat voňavku, je dobré ji v obchodě vyzkoušet a počkat alespoň půl hodinky, dokud se neprojeví její pravý charakter. Vyzkoušejte ji a jděte si zatím nakoupit - po nákupech se k vůni buď vraťte nebo vyzkoušejte jinou.

 

Jakmile vyzkouším více vůní, většinou už mám natolik oslabený čich, že potom ani nevím, která se mi vlastně líbila nejvíce…

Pamatujte si: náš čich je schopen rozpoznat pět až šest druhů rozličných vůní - to by měla být vaše hranice při zkoušení voňavek. Musí se ovšem jednat skutečně o různé typy (sladká, kořeněná, citrusová..). Pokud máte ráda například pouze sladké vůně, vyzkoušejte maximálně tři. Začínejte vždy slabšími vůněmi, které váš čich tolik neunaví a klidně si mezi zkoušením zajděte na kávu, abyste si trochu odpočinula (a váš nos také).

 Snažte se být v pohodě, abyste se v práci nezapotila

Jakmile se trochu zpotím, mám pocit, že vůně se změní - mnohdy k horšímu. Proč?

Nemění se vůně vaší voňavky, mění se vůně vaší pokožky. Jakmile zažíváme stres, je nám horko, sníme kořeněná jídla… Pokožka začne vylučovat pot. Tato nová tělesná vůně se smísí s vůní parfému či „toaletky“ může vzniknout nová, mnohdy úplně jiná vůně. Na to pozor!

 

Kam se vůně nanáší?

Dávejte vůní tam, kde je teplo - tedy za ucho, na zápěstí, do ohybu lokte. Dalším skvělým místem jsou vlasy - ovšem pozor, musí být čisté, umyté a bez laků a tužidel! Pokud jste zvyklá dávat si vůni přímo na oděv, měla byste si dávat pozor. Velice dobrým místem pro aplikaci vůně jsou šaty z přírodních materiálů a kůže - vůně se na nich drží mimořádně dlouho. Pokud ale vůně střídáte, dejte si pozor, aby vám na oblečení neulpěla vůně od minulého parfému či toaletky.

 

Když se navoním, stává se, že za chvíli už vůni necítím…

Čich se rychle otupí. Uvědomte si, že s každým nádechem do sebe nasáknete také vůně z okolí. Dýchání je přirozený proces, proto také vdechování jedné vůně už za určitou dobu příliš nevnímáme a zareagujeme pouze, když naschvál přičichneme k něčemu příjemnému nebo nepříjemnému. Nebojte se - přestože náš čich se po čase otupí, okolí naši vůni cítí velice dobře.

 Teď už vás při výběru vůní nic nerozhodí

Jak dlouho mi vůně vydrží?

Pokud ji budete správně uskladňovat, může vám vydržet půl roku, rok, někdy i déle. Neotevřená voňavka vydrží dlouho, ale jakmile ji načnete, měla byste ji spotřebovat co nejrychleji. Vůně uskladňujte na tmavém místě a při pokojové teplotě. Rozhodně je nedávejte do chladničky nebo naopak do příliš vyhřátých míst, vůně by se mohla zlomit! A jak poznáme, že vůně už není taková, jaká bývala? Začne se měnit její odstín a zhoustne. Jakmile vůni otevřeme, ucítíme napřed poněkud kyslou vůni.

 

Hodně štěstí při výběru!

 

 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nqa vôni si potrpím, kvalita sa tu rozozná
Obrázek uživatelky
profil
miluji vune,mam tak 4 parfemy a stridam je podle nalady
Obrázek uživatelky
profil
Je velice zajimavé se dozvědět , kde a jak skladovat a přechovávat voňavky . Ráda jsem se poučila.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles