Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otazníky ambulantního porodu

7. 04. 2016 | Porod

Není tomu tak dávno, co byla uzákoněná možnost matky opustit po porodu nemocnici i s dítětem dřív než po doporučovaných 72 hodinách od porodu. Tato varianta se nazývá ambulantní porod. Je možný v případě, že jsou žena i dítě v pořádku – zejména dítě není v akutním ohrožení života.

Důvody k ambulantnímu porodu mohou být různé. Někomu výslovně nesvědčí prostředí nemocnice, jiné maminky touží po klidu a soukromí. I když je možné míru soukromí zvýšit pobytem na nadstandardním pokoji (který je placený a není vždy volný), nemocniční režim včetně brzkého vstávání musí maminka respektovat i tak.

Má-li žena už starší dítě nebo děti, může spěchat domů i kvůli nim. Některé maminky si naopak právě z tohoto důvodu rády v porodnici odpočinou, aby se mohly věnovat pouze novorozenému miminku. Důvodem, který není pravděpodobně hlavní, ale je s hospitalizací maminky spojený, je i nemocniční strava. Ta je často pro kojící maminky naprosto nevhodná.

ambulantní porodCo zajistit?

Jak bude maminka nemocnici o svém plánu ambulantního porodu informovat, je na jejím rozhodnutí. Je dobré se informovat u ostatních žen, které v dané nemocnici ambulantně rodily. Někde je lepší se zdravotníky vše předem probrat, jinde je lepší se nejdřív zeptat lékařů, jestli je dítě zcela zdravé a mimo ohrožení života a teprve v tu chvíli jim oznámit, že chce žena s dítětem odejít.

I když to není zákonná povinnost, vyžadují některé nemocnice, aby žena předložila potvrzení od pediatra, že dítě po ambulantním porodu převezme do péče. Přesto, že toto potvrzení ze zákona žena mít nemusí (stejně jako ze zákona neexistuje povinnost dítě k pediatrovi registrovat), vystavuje se bez něj riziku nepříjemností, včetně návštěvy sociálních pracovnic, které prověří, že mají rodiče zájem se o dítě řádně starat.

V nemocnicích se běžně provádějí novorozenecká vyšetření. Obvykle se jedná o vyšetření kyčlí, odběr z patičky na vzácné choroby, vyšetření zraku a uší. Jsou to standardní vyšetření, která jsou obecně považovaná za povinná. Co je ovšem někde povinné, to se jinde nedělá vůbec (například vyšetření ledvin ultrazvukem). I když má i u těchto vyšetření rodič zákonnou možnost je odmítnout, je dobré toto rozhodnutí dobře zvážit. I když jsou některá onemocnění vzácná (zejména ta, vyšetřovaná krví z patičky), jejich včasný záchyt je velmi důležitý. Každý rodič počítá s tím, že právě jeho dítě je zdravé, přesto ale existují děti, u kterých vyšetření nemoc objeví.

Pokud je dítě propuštěno krátce po porodu, je na rodiči, aby tato vyšetření zajistil. Může tak udělat přímo v nemocnici a nebo u ambulantních specialistů, ke kterým ho obvykle pediatr odešle. V některých městech nejsou nemocnice k takovému provádění vyšetření příliš ochotné, nicméně ze zákona má člověk právo si poskytovatele péče vybrat a ten by ho neměl odmítnout.

Odběr z paty může provést pediatr. Informujte se ovšem dopředu, je-li na to zařízený – má-li příslušné kartičky, na které se odběr provádí.

Přístup pediatrů k dětem po ambulantním porodu je různý. Někteří provedou návštěvu novorozence doma, provedou odběr z patičky a na vyšetření kyčlí a sluchu tolik nespěchají. Jiní domácí návštěvy neprovádějí a budou si Vás s dítětem zvát denně kvůli vážení a měření. I tohle lze odmítnout, ovšem je nutné zvážit, jak se pak bude vztah s pediatrem vyvíjet. V krajním případě může pediatr rodiče opět nahlásit na OSPOD.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Otazníky ambulantního porodu:

Otazníky ambulantního porodu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj