Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otoky nohou a rukou v létě

12. 08. 2014 | Péče o tělo
Otoky nohou a rukou trápí ženy především v horkém letním období. Teploty mnohdy dosahují 30 °C, a v končetinách tak dochází k rozšiřování cév a žil. Ty se zejména na dolních končetinách stávají zvýšeně propustné pro tekutinu, která v nich proudí, a ta se pak městná v okolní tkáni. Nejvýraznější bývají otoky v krajinách kolem kotníků, zejména v pozdních odpoledních a večerních hodinách.

Postihuje tento problém muže a ženy stejně?
Souvisí problémy s věkem?


Otoky se objevují jak u mužů, tak i u žen. Častěji bývají zaznamenány u žen po klimakteriu, což může být ale způsobeno i tím, že ženy s tímto problémem vyhledávají lékaře častěji nežli muži. Se zvyšujícím se věkem také přibývají onemocnění, která mohou zapříčiňovat tvorbu otoků nebo zhoršovat otoky stávající. Např. se uvádí, že u žen ve věku nad 70 let se až v 70 % objevují různé formy varixů – metličkovité, síťovité a žíly varikózně rozšířené.

Otoky nohou a rukou v létěCo je příčinou otoků nohou a co rukou?


Otok je vždy symptom neboli příznak, který vzniká při zvýšeném úniku a hromadění tekutiny v mimocévním (extravaskulárním) prostoru, k čemuž může vést zvýšený tlak na žilním konci kapiláry při sníženém odtoku krve, zvýšená propustnost kapiláry při zánětu či alergii, nízký obsah krevních bílkovin a špatný odtok lymfy z tkání.

Jaká je pomoc při těchto obtížích a můžeme se jim nějak preventivně bránit?


Otokům nohou a rukou lze předcházet dostatečným pohybem, při kterém se zapojuje svalstvo dolních a horních končetin. Ze způsobů prevence lze jmenovat následující: vyhýbat se dlouhodobému stání, stejně tak i dlouhodobému sezení, sedavému způsobu života, práci v horkém prostředí, omezit opalování bez pohybové aktivity, které vede k rozšíření cév, přispívá k tvorbě otoků a vzniku metličkovitých varixů, omezit veškerou aplikaci tepla (sauna apod.).

K dalším preventivním opatřením patří chůze, pohyby v hlezenním kloubu (dorzální a plantární flexe), polohování končetin – pasivní zvednutí končetin nad úroveň srdce, při kterém dochází ke zrychlení průtoku v dolních končetinách (doporučuje se 3x denně na dobu 20 min.) K zabránění tvorby otoků se doporučují některá gymnastická cvičení – např. střídavě vystupovat na špičky nohou a na paty, v poloze vleže přitahovat končetiny k trupu, natahovat a pomalu pokládat, provádět vleže pohyby připomínající jízdu na kole, vsedě provádět krouživé pohyby nohou.

Ze sportovních aktivit se doporučuje rázná chůze, chůze ve vodě, plavání v chladné vodě, rekreační cyklistika. Součástí prevence by měly být masáže nohou chladnou vodou shora dolů (zužují se cévy a zmenšují otoky), udržování tělesné hmotnosti, pestrá strava s omezeným množstvím koření a soli.

Zdroj: Žilní poradna

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Otoky nohou mám takéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to mě začalo trápit a koho ne tak se dočkáSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zatím mě to netrápí!
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles