Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otužování aneb Kneippova metoda

27. 03. 2015 | Péče o tělo
Letošní zima byla velmi atypická. Kolísavé teploty se neustále houpou kolem nuly, což je pro bakterie a viry úplný ráj. I nadále se ve vašem okolí objevují nachlazení lidé, navzdory tomu, že Českem už chřipková epidemie proběhla? Zkuste praktikovat takzvanou hydroterapii a pravidelně se otužovat. Tato prevence pomůže zvýšit vaši obranyschopnost.

Obyčejná voda umí svým pozitivním vlivem překvapit. Už od dob antiky jí byly přisuzovány léčebné účinky. Chodilo se do lázní, kde relaxovali mladí i staří příslušníci vyšších vrstev. Zatímco tehdy se jednalo o drahou a exkluzivní záležitost, v současnosti si ji může dovolit téměř každý. S konkrétním postupem léčby vodou, zvaný hydroterapie, přišel v devatenáctém století německý farář Sebastian Kneipp. Zkoncipoval tehdy velmi přesný a šetrný léčebný postup, jehož účinnost se záhy prokázala a používá se dodnes.

Otužování aneb Kneippova metodaStudená i teplá hydroterapie působí nejprve na naši kůži, která díky tomu lépe dýchá a vytváří důležité vitální látky, jako například vitamin D. Prokrvení kůže vodní léčbou také usnadňuje vylučování odpadních látek z těla, především však zlepšuje tělesnou termoregulaci. A právě termoregulace je základem našeho imunitního systému a chrání nás před škodlivými vnějšími vlivy.

Podle pana Kneippa lze k hydroterapii využívat jak studenou, tak i teplou vodu. Výborné jsou například střiky kolen studenou vodou. Kožní receptory totiž okamžitě zaznamenají změnu teploty a vyšlou do mozku signál: „ztrácíme teplo“. Organismus pak automaticky zareaguje zúžením cév a případnou husí kůží. Poté přijde na řadu žádané aktivní rozšíření cév, tedy prokrvení končetin a uvolnění hlavy.

Oproti tomu teplá voda je vhodná třeba na koupel nohou. Ponořením nohou do příjemně horké lázně si organismus uvědomí, že má nadbytek tepla, tudíž rozšíří cévy a zrychlí proudění krve v končetinách. Tímto procesem se pochopitelně uvolní i svaly na nohou. Pro vyšší efektivitu hydroterapie Kneipp doporučuje po teplé koupeli nohou vždy krátce použít i studenou vodu. Podpoříte tím krevní oběh.

I moderní věda prokázala, že samotná hydroterapie (prostřednictvím působení tepla a chladu) je pro tělo skutečným přínosem. Podle pana Kneippa je ale pojmenována i koupelová řada olejů a solí s rozmanitým výběrem léčivých a voňavých silic. Přidáte-li do lázně takový bylinný olej, či koupelovou sůl, zvýšíte léčebnou sílu vody na maximum. Prokrvená pokožka totiž dokáže bylinné složky absorbovat mnohem lépe. Budete-li se ovšem oddávat horké bylinné koupeli celého těla, nepřekračujte půl hodiny. Kůže je přece jen největší orgán a intenzivní příjem vonných silic by vám nemusel udělat dobře.   

Zdroj, foto: Liftec


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !