Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovlivňuje hudba naši náladu? A jak ovlivňuje náš výkon při sportu?

25. 11. 2014 | Péče o tělo
Většina lidí poslouchá hudbu, ať již pro relax nebo naopak pro nabuzení zejména při sportu. Na ulicích značná část lidí chodí se sluchátky v uších a v dnešní době populárních open space kanceláří se zaměstnanci sluchátky oddělují od okolního hluku, aby se mohli soustředit na práci. Jak na nás hudba působí a jak ovlivňuje naši náladu? Jakou to má spojitost s naším mozkem a kdo na českém trhu toho využívá?

Je vědecky dokázáno, že mozkové vlny reagují na zvuk hudby. Poslech hudby uvolňuje do mozku endorfiny, které ovlivňují naše pocity a náladu. Tempo a náladu našeho dne může tedy významně ovlivnit hudba, kterou posloucháme. V případě, že potřebujeme nabudit posloucháme rychlejší, progresivní hudbu a naopak pokud potřebujeme zpomalit či relaxovat vybíráme volnější tempo. Správné tempo hudby nám může být také užitečné například při tréninku prezentace. Když si přeříkáme její obsah nahlas v pozadí například se skladbou Bacha či Mozarta, pomůže nám to vyladit tempo přednesu a nalézt rytmus prezentace.

Ovlivňuje hudba naši náladu? A jak ovlivňuje náš výkon při sportu?Hudba může ovlivnit také naše pocity při námaze, a tím i náš výkon. Ideální hudba pro trénink je 120 -140 úderů za minutu. Jak se ale ukazuje, není ovšem až tak důležité, o jaký styl hudby se jedná, pokud je to hudba, která se nám líbí! Strop vlivu hudby na sportovní výkon je, když sportujeme do tepové frekvence 145 tepů za minutu, a když tohle víme, je třeba podle toho také volit typy skladeb.

Ideální muzika na běhání je tedy mezi 120 -140 BPM (beath per minute). Na počet BPM slouží programy jako BPH calculator nebo BPM assistant, které vám to u písniček spočítají, nebo aplikace v chytrých telefonech. Poslech hudby může ovlivnit přípravu na sport, soutěživé naladění, naladění na výkon. Ale jaká a v jaké kvalitě – tajemství tkví zejména v intenzitě. Finta je v tom, že ona hudba ani tak neovlivňuje kvalitu našeho výkonu – ale ovlivní naše pocity.

Trénink, běh, se zdá potom mnohem zábavnější, protože naše mysl je naladěná a únava se pak zdá mnohem snesitelnější. V roce 1911 americký vědec Leonard Ayres, zjistil, že cyklisté šlapali rychleji při poslechu hudby, než když tomu bylo v tichosti. To se děje proto, že poslech hudby tak nějak přehluší remcání našeho mozku ohledně únavy.

Jak si totiž naše tělo uvědomuje, že jsme unavení, chce přestat makat a vysílá signály do mozku, aby si tělo dalo přestávku. Poslech hudby soutěží v našem mozku o pozornost a může nám pomoci potlačit tyto signályúnavy. Děje se tak nejlépe při nízko a středně intenzivním běhání. Při vysoké intenzitě cvičení, hudba už tak dobře nefunguje, bolest a únava jsou silnější a vyhrávají.

Při analýze zvukových vlastností z hlediska rytmu vědci odhalili, že jednodušší a předvídatelnější písně jsou pro člověka na běhání lepší. Protože v mozku vytvářejí vztah přiblížení – a když má mozek ideální podmínky, podává lepší výkony, stejně tak jako celé tělo.

Jakou hudbu tedy zvolit?

Platí pravidlo příjemnosti – co se týče hlasitosti i typu muziky. Příliš hlasitá hudba vám způsobí akorát ohluchnutí.

Další pravidlo je pravidlo pravidelného rytmu, zmiňované výše, rytmus by měl odpovídat tempu, kterým chcete běžet.

Pozitivní obsah – povzbuzující muzika asociovaná se sportem, triumfem, vítězstvím, překonávání těžkostí.

A jako bonus? Kombinace hudby a pohybu, pomáhá soustředění – když s hudbou běháte nebo tančíte, nebo se procházíte, můžete přitom ledacosvymyslet a rozlousknotu nějaký ten oříšek.

Jak uvedl ve svém citátu již Friedrich Nietzsche: „Hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky.“




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles