Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce a zelenina v jídelníčku školáků - II. díl

6. 11. 2008 | Diety
Správná výživa je jedním z významných faktorů, které ovlivňují zdravý růst a vývoj dítěte. Zároveň je důležitá také jako prevence onemocnění v pozdějším věku. Zdravá výživa dětí však není totéž jako zdravá výživa dospělých - má specifické nároky kvůli intenzivnímu růstu a vývoji dětského organismu.

Pokračování:
Zelenina a ovoce v jídelníčku školáků


Zelenina a ovoce by se v jídelníčku dítěte měly objevovat pravidelně, a to nejlépe pětkrát denně. Zeleninu můžeme podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu (dušenou, vařenou, jako oblohu) nebo může být součástí zeleninového pokrmu - zapečená zelenina, zeleninové rizoto, nákyp aj.


Velice vhodná je zelenina a  ovoce v syrovém stavu, kdy si zachovává důležité vitaminy a minerální látky. Vitaminy však mohu být zničeny nevhodnou tepelnou úpravou nebo příliš dlouhým skladováním, minerální látky se zase ztrácejí vylouhováním. Dobrým způsobem, jak zařadit více zeleniny a ovoce do stravy dítěte jsou proto saláty. Zeleninu a ovoce můžeme různě nakrájet či nakrouhat, doplnit třeba strouhaným sýrem, nasekanými oříšky, sladit medem, přidat těstoviny či kousky tuňáka, aby byl salát pro dítě chuťově atraktivní. V takovém případě určitě nebude problém splnit doporučené denní dávky zeleniny a ovoce.


K dochucování salátů se kromě zakysané smetany a bílého jogurtu může použít také široký sortiment salátových dressingů a omáček, které nabízejí rozmanité chuťové variace. Majonézu v salátech pro děti můžeme nahradit její odlehčenou alternativou - například jogurtovou omáčkou. Nejen, že tyto výrobky saláty chuťově zpestří, ale navíc obsahují tuk, který je potřebný k lepšímu vstřebávání vitaminů. Vhodnější je však vybírat produkty s nižším obsahem tuků, které zabrání vzniku obezity u dítěte a naopak mu pomohou zkonzumovat doporučené množství zeleniny či ovoce na den.

Pro mnohé rodiče může být problémem zajistit dostatečnou konzumaci zeleniny a ovoce u dětí. V tomto případě však není možné volit pouze tradiční přístupy, ale je zapotřebí kreativita a nápaditost. Vhodnou formu představují například zeleninové a ovocné saláty, dochucené salátovými dressingy či jogurtovou omáčkou, dále třeba barevné ovocné pyré, ovocné želé, vykrajovaná zelenina nebo zeleninové i ovocné jednohubky, které dětem poskytnou všechny potřebné vitaminy a další látky důležité pro jejich zdravý růst a vývoj.


Jak na ovoce a zeleninu:

    * Vysvětlete dětem, proč je pro ně konzumace zeleniny a ovoce dobrá, že jim pomáhá udržovat zdraví.

    * Snažte se dbát na to, aby se zelenina a ovoce vyskytovaly v jídelníčku alespoň třikrát, nejlépe však pětkrát denně.

    * Motivujte své dítě, aby si ve školní jídelně dávalo zeleninová a ovocná jídla.

    * Při přípravě svačiny pro dítě nezapomínejte přibalit vždy kousek zeleniny nebo ovoce, ale vybírejte takové druhy a úpravy, které se nerozmačkají apod.

    * Připravujte dětem pravidelně saláty, ochucené dressingy či lehkými omáčkami.

    * Jednu porci zeleniny a ovoce představuje například jedno jablko, jeden banán, dvě lžíce hrášku nebo sterilované kukuřice, sklenice ovocné šťávy.

    * Vhodné jsou všechny druhy zeleniny a ovoce (ať už čerstvé, mražené, sterilované, sušené nebo vařené, přičemž brambory se nepočítají) a všechny zeleninová a  ovocná jídla (kromě rafinovaných potravin jako je kečup a marmeláda).

    * Buďte pro dítě příkladem. Dítě kopíruje všechno, co vidí, a pokud rodiče nejedí zeleninu, nemohou přesvědčit dítě, aby ji jedlo 5 x denně.


Samozřejmostí je také to, že strava dítěte by měla být pestrá a vyvážená, proto do jeho jídelníčku zařazujeme kromě ovoce a zeleniny také dostatek mléčných výrobků, celozrnného pečiva a obilovin (těstoviny, rýže), luštěnin, libového masa a nezapomínáme ani na pitný režim.



DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v tomto případě bych ti asi doporučila jíst jí tak ve čtvrtek a pátek, na víkend, je vidět, že po něčem dobrém se tvé tělo čistí, to je skvělé a rozhodně bych tuto vlastnost neodpírala, spíš podpořila...
Obrázek uživatelky
profil
už jsem zkoušela jíst ovoce a zeleninu každý den, ale pak sedím jen na záchodě a to toho pak v práci moc neudělám. Takže nee.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka