Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce v redukční dietě: jak si správně vybrat?

28. 05. 2011 | Diety
O ovoci se ve spojitosti s hubnutím dozvídáme spoustu zajímavých informací, ale také polopravd i jednoznačných lží. Jednou jsou v módě čistě ovocné diety (jablková, banánová, ananasová…), podruhé nad ovocem lámeme hůl a vyřazujeme jej z jídelníčku jako dietní prohřešek. Jak to tedy je? Jako obvykle, pravda leží někde uprostřed.

„Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná, a to nejen při dietě,“ říká odbornice Gabriela Knosová.. „Na druhou stranu, když chceme snížit váhu, musíme jíst ovoce v přiměřeném množství a dát přednost vhodnějším druhům. Čistě ovocné diety rozhodně nedoporučujeme, protože neobsahují dostatek bílkovin, proto při hubnutí ubývá i svalová hmota.“

Sledujte množství, druh a zralost ovoce  

Ovoce je ve stravě důležité, dodává nám mnoho vitaminů, minerálních látek, ovocerozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Obsahuje hlavně jednoduché cukry, které se na jeho energetické hodnotě podílejí většinou více jak osmdesáti procenty. S výjimkou avokáda je chudé na tuky a bílkoviny.

Nelze jednoznačně určit, které druhy ovoce jsou nejzdravější, proto je nejlepší je střídat. Hlídejte si ale množství. „Při redukční dietě doporučujeme v Institutu kompliment jednu nebo dvě menší porce ovoce denně. Za porci považujeme například jedno středně velké jablko, pomeranč nebo například sto padesát gramů jahod nebo jiných drobných plodů,“ říká Gabriela Knosová.

Většina druhů ovoce dietě neškodí
Vhodnost ovoce pro redukční dietu se odvíjí také od glykemického indexu (GI), který udává, jak rychle přechází cukr z potraviny do krve.
Nebojte, nemusíte studovat složité tabulky. Stačí vědět, že bychom při redukční dietě měli vybírat potraviny s nízkým nebo středním GI, což většina druhů ovoce (v syrovém stavu!) splňuje. Vhodné jsou jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky.

Pochutnat si můžeme i na exotických druzích ovoce – vaší dietě neuškodí papája, grep, pomelo, pomeranče, mandarinky, ananas, mango, kiwi, lichi... Pozor ale na banány nebo hroznové víno, ty už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální. Nesahejte ani po ovoci přezrálém – nejenže se zráním zvyšuje glykemický index, ale i energetická hodnota.

Udělejte si výživnou svačinku: přidejte jogurt nebo tvaroh

Gabriela Knosová říká, že GI samotného ovoce nesnížíme, ale můžeme snížit celkový GI jídla. „Doporučujeme kombinovat ovoce například s jogurtem nebo tvarohem. Protože obsahují bílkoviny a tuk, nejenže snížíme glykemický index výsledného jídla, ale také nás tato svačinka zasytí na delší dobu.“ 

Pozor na kandované, kompotované a sušené ovoce
Ovoce je vždy nejlepší jíst v syrovém stavu, na kandované ovoce, ovocné pyré nebo kompoty si při dietě raději nechte zajít chuť. Jednak se při úpravě ovoce mohou ztrácet vitaminy, enzymy a minerální látky, ale také dochází ke zvyšování glykemického indexu a při přidání cukru i k navyšování energetické hodnoty.
Sušené ovoce mívá přes 1000 kJ na 100 gramů, čemuž odpovídá 50-70 gramů jednoduchého cukru! „Pokud si váhu udržujete a nechcete ji snižovat, pak může být sušené ovoce dobrou alternativou k zahnání chutí na sladké. Konzumují jej také aktivní sportovci, když potřebují rychle dodat energii pro výkon. Naši klienti však chtějí zhubnout, proto sušené ovoce řadíme mezi nedoporučené potraviny,“ říká Gabriela Knosová.

A rada na závěr? I přesto, že má ovoce vysoký obsah vody a nízkou koncentraci energie, neodkládejte ovocnou pauzu na večer. Obsažené sacharidy jsou rychlým zdrojem energie, kterou spotřebujeme více v průběhu dne než při večerním odpočinku.

Zdroj: Komplimentinstitut.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda...hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Redukční dietu sice nedržím, ale také ráda kombinuji ovoce s jogurtem i tvarohem. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles