Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pandemie může i spojit

1. 12. 2020 | Vaše příběhy

Provozuji roky svůj obchůdek se smíšeným zbožím. Před zhruba sedmi lety jsme se rozhodli s manželem, že se pokusíme podnikat právě v obchodě. Pořídili jsme si tento obchůdek nejdřív jako prodejnu potravinového zboží, později jsme ho rozšířili a prodávali jsme v něm i hračky, oblečení, domácí potřeby, drogerii a další.  Před dvěma lety jsem ovdověla a zůstala na náš obchod sama.

Bylo to těžké, ale zvládala jsem to. Pak ale přišla vlna koronaviru a situace se zkomplikovala. Lidé chodili méně nakupovat a já měla ze zisků s bídou na přežití. Obchůdku si vážím, je to můj velký koníček, a tak jsem se nehodlala vzdát.

Pak zavřeli obchody, které nepatří mezi nezbytné, to znamená například oděvy. V naší ulici, pár čísel od mého obchůdku, podnikal muž středního věku. Jeho sortimentem bylo oblečení a módní doplňky. Ač jsme sice konkurenti, nikdy jsme neměli zlé vztahy. Naopak, vždy jsme si dokázali pomáhat.

Provozovatel tohoto obchůdku, pan Lukáš, musel ale svůj obchod zavřít v momentě, kdy to nařídila vláda. Lukáš totiž neprodává jako já potraviny. Proto měl Lukáš obchod zavřený, zatímco já vesele prodávala.

„Co já udělám se zbožím?“ lamentoval. Věděla jsem, že má na skladě novou podzimní kolekci oblečení, nové kabelky, peněženky, šátky a další doplňky, na které v zimě už bude pozdě. Příští rok bude ale letošní kolekce už stará a Lukáš ji bude muset prodávat pod cenou. Prodávat přes internet je složitější a Lukáš se na to necítil.

Nabídla jsem mu proto, že se mu pokusím část zboží prodat ve své prodejně. Lukáš byl nadšený. Dohodli jsme se na provizi, na podmínkách, sepsali jsme smlouvu a Lukáš mi zboží také vyfakturoval pro případnou kontrolu.

Lukášovo zboží se líbilo a dobře prodávalo. Kde jinde si lidé měli nakoupit oblečení, když nechtěli do obřích supermarketů, kde je zboží kýčovité a podobné si jako vejce vejci? Chodili ke mně. A chodili ke mně i lidé, kteří si až doteď pro potraviny jezdili do velkých měst a můj obchod roky přezírali.

Prodala jsem postupně zboží Lukášovi a sama měla větší zisky na potravinách. Byla jsem spokojená já i Lukáš.

„Mám v nabídce krásnou kolekci na zimu, co kdybych ji objednal a ty bys mi ji prodala?“ zeptal se jednou Lukáš. To už jsme byli přátelé.

„Jak moc se mi stýská po mém obchodě,“ posteskl si také.

Já si ve svém obchodě prodávala sama, případně mi pomáhala dcera. Ta ale nyní sloužila jako dobrovolnice v nemocnici a na obchod neměla čas. Byla jsem proto sama v obchodě od rána do večera a byla jsem už, přestože mě prodej baví, unavená. A tak mě napadlo nabídnout Lukášovi, že bychom spojili své síly i v prodejně. Ten ihned souhlasil. V obchodě se vyznal, nemusela jsem ho zaučovat, a byl šikovný. Jednalo se přece i o jeho kolekci zboží.

S Lukášem jsem si neobyčejně rozuměla. Kdykoli jeden z nás potřeboval volno, druhý za něj rád zaskočil, vyšel mu vstříc. I zákazníci ocenili v prodejně nového prodavače.

 

Z pracovní spolupráce se náš vztah vyvinul v přátelství. Několikrát mě Lukáš pozval na výlet na hory, když restaurace a vše bylo zavřené, a já ho na oplátku pozvala k sobě na večeři.

 

Až se opět otevřou všechny obchody, chystáme velkou rekonstrukci. Proč mají mít dva lidé, kteří jsou spolu, dva různé obchody, když můžou mít jeden pořádný? Lukášův obchůdek přestěhujeme do mého, ke kterému chystáme přístavbu. A prostor, ve kterém Lukáš podnikal, nabídneme k pronájmu. Vyřídili jsme už většinu povolení. A možná do roka bude další stěhování. Už dlouho jsem ve svém domě sama a dům potřebuje mužskou ruku a já oporu.

 

A tak po pandemii začneme znovu, ve větším a spolu.   


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pandemie může i spojit:

Pandemie může i spojit
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hodně štěstí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek.Přeji hodně štěstí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles