Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Partnerské vztahy – na co se můžete těšit

3. 01. 2009 | Televizní tipy

1. díl – SEZNAMOVÁNÍ

Všechno, i vztah dvou lidí, má svůj začátek, tím je v tomto případě seznámení. V této části se dozvíte, jaké možnosti máme při hledání partnera, co je pro seznámení důležité, jak se liší v tomto směru pohled muže a ženy, o rituálech, které první setkání provázejí i o chybách, které mohou zmařit naše očekávání. Kdo zve na rande a kdy máme zavolat, zda podat inzerát, nebo využít nabídku seznamovací kanceláře. Jak se ujal moderní způsob kontaktování přes internet. Uvidíte ukázku „jak sbalit ženu či muže“. Čeká vás i zajímavý experiment.

2. díl – CO MUŽI A ŽENY OD VZTAHU OČEKÁVAJÍ

O rozdílech mezi mužem a ženou bylo napsáno už mnoho. V tomto díle se zaměříme především na to, v čem se nejčastěji liší partneři ve svých nárocích, požadavcích, představách a očekáváních. Proč muži neposlouchají a ženy stále mluví, co je dané pánům tvorstva a co je typické pro jejich něžné protějšky, jak si správně vyložit partnerovo chování i to, co obvykle investujeme do vztahu krátkodobého a kdy jsou partneři „zralí“ na vážnou známost. O svoje zkušenosti se podělí Aleš Háma a jeho žena Gabriela. Připraven je i malý návod „Jak sbalit ženu“, který vypracoval autor stejnojmenné knihy Tomáš Baránek.

Partnerské vztahy3. díl – CO JE TO LÁSKA ANEB PROČ MAJÍ VÍC ŠTĚSTÍ POTVORY A NEŘÁDI

Láska má mnoho podob, ale umíme je správně rozlišit? Víme, co znamenají některé signály, jak na ně správně zareagovat? Co hraje roli a jak se liší jednotlivá stádia, kde bereme vzory a jak poznáme, že je to ten pravý, jak nenaletět, a hlavně, jak si partnera udržet? O tom všem si budeme povídat nejen s odborníky Lucianem Kantorem, MUDr. Martinem Stránským, ale i s Janem a Jakubem Musilovými, Anifé Hassan Ismet Vyskočilovou a dalšími hosty, se kterými se vydáme do společnosti a zkusíme, jak to funguje v reálu. O svůj příběh ze života se s námi podělí i někteří diváci.

4. díl – SEXUALITA V PARTNERSKÝCH VZTAZÍCH

Sex je koření života, afrodiziakum partnerského vztahu. Povídat si budeme o tom, co je ona přitažlivost, proč nás někdo zaujme a někdo vůbec ne. Dozvíte se, jakou roli hraje vůně, vzhled a celkový projev partnera. Co upoutá naši pozornost jako první, na co myslí při setkání muži a na co ženy. V jakém věku mají sexuální vrchol pánové a kdy ženy, co je to testosteron a další hormony. I to, čím se mohou partneři trápit a kde hledat pomoc. Prostě jak poznat toho druhého a vyjít mu vstříc. V malém testu zjistíme, jak jsme na tom s erotickými pomůckami a kdo je využívá nejčastěji. Spolu s režisérem Karlem Weinlichem, profesorem Petrem Weissem i některými hosty z řad diváků zabrousíme i na „tenký led“ představ a reality fyzické stránky partnerského vztahu.

5. díl – LIDÉ KOLEM VZTAHU – JAK ŘEŠIT KONFLIKTY S NIMI

Ve vztahu hrají úlohu nejen partneři sami, ale i lidé, kteří k nim patří – tedy členové rodiny (rodiče či prarodiče, sourozenci, event. děti), ale i přátelé a spolupracovníci. Znáte jistě mnoho vtipů o tchýních. Ale jakou roli sehrává tchán, o tom už se tolik nemluví. Říká se, když si bereš nevěstu, podívej se na její maminku. Možná by bylo rozumnější, porozhlédnout se po celé rodině – zdědit některé vlastnosti může váš partner či partnerka i po strýci z druhého kolene. A což teprve, když se ocitnou mladí manželé pod jednou střechou s příslušníky starší generace. Tolerance a zkušenost je nepřenosná, jak přežít a nezabouchnout si dveře, na čí straně stát a kdy se svěřit kamarádce či kamarádovi, poradit se s odborníkem – to se dozvíte právě v tomto díle. Na pomoc si tentokrát vzala Šárka Kubelková nejen odborníka, ale i manželku, matku, snachu i tchýni v jedné osobě, herečku Carmen Mayerovou.

Partnerské vztahy6. díl – JAK TRÁVÍME SPOLEČNÝ VOLNÝ ČAS

Společné zájmy jsou mnohdy u začátku nových vztahů. Ale mohou vniknout i během soužití. Nic tak nesbližuje, jako aktivity, které jsou blízké oběma partnerům. Někdy je to dokonce jediná cesta, jak svůj protějšek častěji vídat, nebo dokonce oživit zájem svého protějšku. Jakou roli hraje přizpůsobivost a vstřícnost, snaha naučit se novým sportům, projevit zájem o to, co baví toho druhého, umění nadchnout se pro to samé? Kde je hranice a kdo je častěji ochoten zapojit se do nové činnosti – muž nebo žena? Na to se zeptáme psycholožky Jany Banotové. Jak takové prolínání vypadá ve skutečnosti a co obnáší, o tom si budeme povídat se spisovatelkou Markétou Zinnerovou a jejím manželem Milanem Jílkem. Malý text nám prozradí, zda se vy i oni dobře znáte. Co přináší společně strávený volný čas, okomentují i diváci, kteří se zúčastní našeho natáčení.

7. díl – ŽÁRLIVOST

Také vám připadá, že váš partner tráví podezřele mnoho času mimo domov? Trápíte se podezřením, začínáte pátrat v jeho věcech? Pak je nejvyšší čas, abyste se zamysleli nad tím, zda se u vás jedná o přirozenou žárlivost, nebo už jste na cestě k žárlivosti nezdravé, až patologické. Jak se od sebe liší, co je příčinou tohoto jevu a jak s žárlivostí nakládat, i to je obsahem tohoto dílu.

8. díl – NEVĚRA

A protože sestrou žárlivosti bývá občas i nevěra, dozvíte se, koho nejvíc postihuje, zda hřeší víc muži či ženy a proč, jak se s tím obě pohlaví vyrovnávají. O odborné vysvětlení se postará PhDr. Jeroným Klimeš a MUDr. Martin Stránský. Seznámíme vás i s výzkumem, který probíhá na Fakultě humanitních studií. Malým testem projdou zpěvačka Heidi Janků a její manžel, hudebník Ivo Pavlík.

9. díl – PARTNERSKÉ VZTAHY GAYŮ A LESBIČEK

Pro někoho přirozené, pro jiné nepřijatelné. Ještě stále se pohybujeme mezi těmito dvěma přístupy k homosexuálním vztahům. Proto se v tomto díle pokusíme nahlédnout do jejich života, porovnat jejich lásku, soužití i otázku možné výchovy dětí s heterosexuálními páry. Na základě odborné studie a výzkumu Mgr. Jaroslavy Valentové z Fakulty humanitních studií se dozvíme, jak se na tyto páry díváme z hlediska evoluce. Zodpovíme i otázku, zda např. gayové přitahují ženy. Malým testem projde lesbická a manželská dvojice, o zkušenosti a názory se podělí Jan Musil se svým partnerem Jakubem. Jak na to nahlíží psychologové a lékaři, na to se ptala Šárka Kubelková sexuologů prof. Petra Weisse, MUDr. Hany Fifkové a neurofyziologa Martina Stránského.

10. díl – SVATBA – NEMODERNÍ KONCEPT?!

Zdá se, že svatba už není to, co bývalo. Máte taky ten názor? Pak si poslechněte důvody lidí, z nichž každý si hájí to své. V pořadu vystoupí pár, který si zvolil úřední svatbu, další dvojice absolvovala sňatek církevní a do třetice si popovídáme s ženou, která i přes to, že má s partnerem už čtyřletou holčičku, zatím návrhy na svatbu odmítá. V malém testu zjistíme, jaký je jejich vztah a zda v tom svatba hraje roli. Co znamená tento obřad v kostele, to nám vyprávěl kutnohorský farář Jan Uhlíř. Psychologickou stránku má na starosti Mgr. Lucian Kantor. Na význam svatby se Šárka Kubelková zeptala i náhodných chodců. Jaká je tedy odpověď na otázku, zda je svatba nemoderní koncept? Nechte se překvapit.

11. díl – HÁDKY A KONFLIKTY

Zažil je asi každý. Hádáme se na pracovišti, s přáteli, řešíme konflikty v domě, a nevyhnou se ani partnerským vztahům. Podíváme se tedy na to, jaké mohou být příčiny, jak tyto vypjaté situace řešit a nedovolit, aby nám zničily soužití. Zavítali jsme dokonce na kurz, který pomáhá zvládat naše emoce, rozklíčovat, kde se stala chyba, a vytvořit si jakýsi manuál, jak postupovat, abychom se vyhnuli zbytečnému napětí. O odbornou konzultaci tentokrát požádáme PhDr. Zdeňku Sládečkovou. Co se děje v našem mozku odhalí neurochirurg prof. Vladimír Beneš. Co má v hlavě Šárka Kubelková, to prozradí její magnetická resonance. Uvidíme...

12. díl – NÁSILÍ V PARTNERSKÝCH VZTAZÍCH

Říká se, ženu ani květinou neuhodíš. Bohužel, to neplatí vždycky. A tak se podíváme na to, co vzbuzuje v partnerech násilí, jakou roli hraje jeho protějšek, jak poznat, kdy už se jedná o násilí a jak se mu bránit. Cenné statistické údaje dodá ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Jestli se dají vyčíst násilnické sklony z lidské tváře, o tom si budeme povídat s Janem Havlíčkem, který vypracoval zajímavý projekt na toto téma. Zazní i dva zajímavé příběhy žen, které potkalo násilí. O odborné vyjádření požádala Šárka Kubelková i tentokrát MUDr. Martina Stránského a prof. Petra Weisse.

13. díl – ROZCHODY A ROZVODY

Rozchody a rozvody, je v tom velký rozdíl, ale něco mají společné. Bolest opuštěného, pocit méněcennosti, zraněná duše. Čas, který hojí, nemusí být vždycky úměrný délce vztahu. Jaké jsou příčiny, kdy poznáme, že chození je přechozené, manželství bez lásky, a jak to řešit? To je jen část otázek, na které budeme hledat odpověď u odborníků prof. Petra Weisse, Dr. Jeronýma Klimeše, Dr. Tamary Cenkové, či advokátky Mgr. Petrusové. O své pocity a zkušenosti se rozdělí nejen diváci, ale také herečka Světlana Nálepková.

V dalších dílech se dozvíte:

zda se umíte správně pohádat i usmířit

co přináší společné bydlení

děti – kdy vztahu pomáhají a kdy mohou ublížit

práce versus rodina

syndrom prázdného hnízda nebo nový život


Čtěte také další články o Partnerských vztazích:
Partnerké vztahy – citáty, aneb vtipné ale pravdivé
Partnerské vztahy - o natáčení s nadhledem
Partnerské vztahy aneb návod na přežití - nový cyklus České televize



Zdroj: Česká televize 

Foto: J. Nekvasil, A.Vebrová

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles