Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pasy od dubna v nové úpravě

5. 04. 2009 | Praktické rady
Nové pasy mají od dubna novou podobu a nové parametry. Uvnitř je všita datová stránka - karta s čipem, na kterém je nahrána digitální fotografie a především přibudou otisky prstů, které schválila Evropská unie už v roce 2004, pro účinnější ochranu proti padělání.

Snímají se oba ukazováčky. Nebude-li kvalitní otisk ukazováčku, přijdou teprve potom na řadu ostatní prsty – palec, prostředníček, prsteníček. České úřady sice vydávají pasy s biometrickými údaji už od září 2006, na jejich čipu však byla nahrána jen digitální fotografie. Nyní přibudou otisky prstů.

Žádost o nový pas zabere celkově kolem dvaceti minut. Ale vydán bude po měsíci a barvu bude mít místo starší zelené – bordó.Nové pasy dostanete na obvyklém úřadě podle místa vašeho bydliště. Doklady není nutné měnit, pokud váš pas je platný, nezávisle na vydání.

Postupně by však mělo přibývat zemí, které budou požadovat novější pasy. V současnosti můžete mít se staršími doklady problémy jen v USA či Kanadě.
K jejich bezvízové návštěvě je nutné mít pas alespoň s jedním biometrickým údajem, tedy novější typ vydávaný od září 2006. Pokud však máte ve starším pasu platné vízum, problémy byste mít také neměli. Vždycky ale záleží na konkrétním imigračním úředníkovi.

Děti od šesti let musí mít také otisky prstů a pas jim bude platit pět let, dospělým deset let. Děti mladší deseti let nemusejí mít vlastní cestovní pas. Záleží na rozhodnutí rodičů, jestli si je zapíší do svého pasu, nebo jim nechají udělat samostatný. Při cestách po Evropské unii, zejména do sousedních zemí, navíc v praxi stačí občanský průkaz - i tam si lze dítě zapsat.

Pokud budete chtít pas i pro dítě mladší šesti let, zůstane povinný jen jeden biometrický prvek, tedy fotografie obličeje. Pro tak malé děti je snadnější pořízení fotky než kvalitních otisků..

Kdo potřebuje pas co nejdříve, může žádat o takzvaný "blesk" pas. Ten úřady vydávají jen na půl roku a neobsahuje ani strojově čitelná data, natož biometrické údaje. Neplatí tedy pro USA a Kanadu. Navíc s nimi lidé mohou mít problémy i v dalších státech, které vyžadují dobu platnosti minimálně půl  roku od vstupu do země. „Blesk“ pasy však mají barvu zelenou, jako ty původní. Rychlé vydání těchto pasů je do patnácti dnů a cena je skoro dvojnásobná, 1500 Kč, oproti 600 Kč v běžném termínu do třiceti dnů. Navíc potřebujete dvě klasické fotky, zatímco u běžných pasů si vás vyfotí úředníci přímo na místě.

Proto, chcete-li ušetřit a zajistit si dlouhodobější trvání platnosti pasu, pořizujte si doklady k cestování včas, protože i pro dítě běžně zaplatíte 100 korun, v rychlé variantě stojí 1000 korun.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Otisky prstů jsou automaticky zaváděny do databází otisků prstů všech lidí na Zemi, je to podvod na lidi, není to kvůli zabránění padělání cestovních dokladů! Čipování lidí je totiž veliký problém, tak se to řeší zatím takhle.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles