Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pátá a šestá dětská nemoc

20. 09. 2012 | Dětské nemoci

Nemoci beze jména – pátá a šestá dětská nemoc

Běžné infekční dětské nemoci jako neštovice, zarděnky, příušnice a spalničky zná každý. Většina z nás a většina našich dětí je prodělala. Co se skrývá za záhadným označením pátá a šestá dětská nemoc? Jsou to infekční virová onemocnění postihující děti, mohou mít tak nespecifický nebo nenápadný průběh, že si jich rodič často ani nemusí všimnout, nebo je zamění za něco jiného. Co jsou tedy zač?

Pátá dětská nemoc

Pátá dětská nemoc neboli erythema infectiosum nebo parvoviroza, je způsobená parvovirem B19. Nejčastěji postihuje předškoláky nebo malé školáčky a to hlavně na jaře. V dětských kolektivech se pak kapénkovou nákazou z dýchacích cest  šíří jako malá epidemie. Jak se projevuje? Děti si stěžují na bolest hlavy, mívají horečky.

pátá a šestá dětská nemoc

Asi za týden po tom se nejprve na tvářích a kolem nosu objeví nafialovělá vyrážka, která postupuje z obličeje směrem dolů na trup. Vyrážka postihne asi jen každé páté dítě, obvykle se nemoc projeví jen jako náhlá horečka bez jiných doprovodných obtíží a příznaků. Nemoc není pro děti nijak závažná a nevyžaduje léčbu. Předejít nákaze není jednoduché, virus je nejvíc aktivní ihned v počátku, kdy se ještě neobjevila vyrážka, dotyčné infekční dítě zatím nejeví známky jakékoliv nemoci. Nebezpečná může být parvoviroza pro těhotné ženy, respektive pro nenarozený plod. V prvních třech měsících může způsobit potrat a v pozdějším stadiu těhotenství těžkou chudokrevnost plodu.


Šestá dětská nemoc

Šestá dětská nemoc neboli exanthema subitum postihuje kojenečky a batolátka do dvou let. Původcem je lidský herpetický virus. Onemocnět může dítko celoročně, přenáší se slinami. Ožužlávání všeho kolem je právě pro nejmenší děti typické, proto se snadno nakazí. Odhaduje se, že onemocnění prodělá asi polovina všech dětí. Právě šestá nemoc se dá zaměnit se spoustou jiných dětských onemocnění. Může vypadat jako lehké nachlazení s rýmou a kašlem či lehký zánět středního ucha. Nebo se projeví jen mírnou teplotou, kterou rodiče přisoudí rostoucím zoubkům. Klasicky šestá nemoc začíná teplotou, ta může vystoupat až ke 40 a trvá několik dní. Při poklesu teploty se do druhého dne objeví nenápadná narůžovělá vyrážka. Nesvědí a do dvou dnů vymizí. Nemoc není nijak nebezpečná, léčí se jen běžnými léky na sražení teploty. Na rozdíl od parvovirozy není nebezpečná ani pro těhotné.

 

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pátá a šestá dětská nemoc:

Pátá a šestá dětská nemoc
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dcera prodělala šestou nemoc. Hlavní bylo srážet teploty. To se nám dařilo díky Nurofenu pro děti. Sirup se dobře dávkoval a zabíral rychle ;-)
Nemoc trvala cca týden a vyrážka nebyla nijak hrozná.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Právě to studuju, protože malý má od včerejška teplotu, ale jinak mu nic není. tak buď zuby nebo šestá nemoc.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vnouček prodělal 6 nemoc tento týden
Obrázek uživatelky
profil
měli jsme doma u dětí,zatím šestou nemoc.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Mým dětem se naštěstí tyto nemoci vyhnuly.

Pěkná fotečkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles