Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patero, které musíte znát pro rodinnou cyklistickou projížďku s dětmi

19. 06. 2018 | Praktické rady
Co nevidět začnou dětem velké letní prázdniny a vy budete muset vymýšlet program, jak své ratolesti zabavit. Skvělou volbou je dlouhodobě velmi populární cyklistika. Už jen kvůli tomu, že ji může provozovat téměř kdokoliv, a to i úplný začátečník. Tím se cyklistika stává téměř ideálním sportem pro velké rodiny. Než se však ponoříte do plánování cyklodobrodružství, měli byste znát pět základních informací, které se vám budou hodit.

1. Základní výbava na kolo

Nezbytnou součástí cyklistické výbavy dítěte by měla být zákonem povinná helma. Mnoho rodičů však neví, že helmu musí děti nosit až do svých 18 let a mylně se domnívají, že ji mohou odložit již v 15 letech věku, případně že ji dětem nemusí dávat vůbec.

Na helmu by však neměli zapomínat ani dospělí. Pro ně sice zákonem povinná není, ale již mnoho cyklistů se „na vlastní kůži“ přesvědčilo, že dokáže doslova zachránit život. Rodiče s helmou navíc fungují jako výborná edukace dětí, které tak budou daleko méně protestovat proti nasazení vlastní helmy. Pokud jde o povinné vybavení samotného kola, zahrnuje přední odrazky bílé barvy, dvě na sobě nezávislé brzdy, oranžové odrazky na paprscích kol a obou stranách pedálů.

Patero, které musíte znát pro rodinnou cyklistickou projížďku s dětmi2. Důkladný plán trasy

Speciálně s dětmi je důležité si výlet a trasu předem naplánovat. Vyhýbejte se frekventovaným komunikacím a volte raději z nepřeberného množství cyklostezek. V cíli by na vás rozhodně měla čekat nějaká sladká odměna v podobě restaurace či cukrárny.

Vybírejte spíše podniky se zahrádkou nebo rovnou ty určené pro cyklisty, kde můžete svá kola bezpečně odložit. Pokud ve svém okolí žádnou vhodnou stezku nemáte, vyberte si spíše vedlejší komunikace nebo polní/lesní cesty za městem.

3. Bezpečnost jízdy

Podle průzkumu Policie ČR se rok od roku zvyšuje počet nehod s účastí cyklisty, z toho téměř polovina je způsobena právě cyklistou. Další z věcí, které pro lepší bezpečnost můžete udělat, je zvolit dobře viditelné a výrazně barevné oblečení a pevnou obuv, a to jak pro sebe, tak pro děti. Ideální jsou také reflexní prvky. Nezapomínejte, že kolo je dopravní prostředek a podléhá pravidlům silničního provozu, proto byste tato pravidla měli znát a náležitě poučit i své děti.

4. V případě nehody

Podle dat má za sebou cykloúraz už celé třetina dětí a každé třinácté dítě zažije úraz vyžadující lékařské ošetření. Nejčastěji jde o zlomeniny dlouhých a klíčních kostí nebo poranění nadbřišku (například po pádu přes řídítka). V případě zranění či ošklivějšího pádu na kole, je důležité s dítětem komunikovat a sledovat ho a v případě sebemenšího podezření s ním dojít k lékaři, a to i v případě, že nemá viditelná zranění a tvrdí, že je v pořádku. Pro všechny případy s sebou vozte vybavenou cestovní lékárničku.

5. Nepodceňujte dětské pojištění

Pro případ úrazu (nejen na kole) zvažte pro děti možnost úrazového pojištění. Ano, je pravda, že děti na rozdíl od dospělých nechodí do práce a nevydělávají, ale neznamená to, že případná léčba dětského úrazu rodinu nic nestojí. Řada úrazů navíc vyžaduje také následné domácí léčení, které se neobejde bez dospělého dozoru. Ne každá maminka je v domácnosti a ne všechny rodiny mají k dispozici babičky či dědečky, kteří se o malé rekonvalescenty mohou postarat. Většinou tak jeden z rodičů musí zůstat doma, což se samozřejmě promítne do příjmů domácnosti. Spolu s dalšími náklady, například na rehabilitační pomůcky, se i úraz v podobě zlomeniny, může prodražit.


Zdroj, foto: MetLife



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !