Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o psa a kočku v zimě - Vyhněte se zbytečným investicím

24. 12. 2015 | Zvířátka
Letní šatník jsme dávno vyměnili za podzimní a s klesajícími teplotami rádi sáhneme po teplejším kabátu. To nejlepší chceme dopřát i svým psům a kočkám. Jak je to se psími oblečky? Na zimu můžete svého psa připravit přirozeněji a hlavně levněji.

Chladné měsíce se blíží a na pejskaře se ze všech stran valí rady, jak nejlépe svého psa obléknout. Nabídka nejrůznější ch botiček, kabátků i svetrů na tělo různým psím i kočičím plemenům každoročně rapidně roste. Ještě než vytáhnete z kapsy peněženku, zjistěte si, jestli váš pes takovou péči vůbec ocení.

Potřebuje můj pes obléknout?

Jsou samozřejmě plemena náchylná k prochladnutí, která obleček potřebují, nemluvě o psech, jež trpí nemocí a jejich imunita je oslabená. Pravidlo oblékat tak platí pro malá a krátkosrstá plemena.

U náchylných psů se doporučuje pořídit obleček, který zakryje i břicho kvůli prevenci zánětu močových cest. Nezapomínejte ale, že pes je i přes šlechtění šelma, nikoli plyšová hračka, a je přizpůsoben i chladnějšímu počasí. Předejděte zbytečnému rozmazlování a oblékněte psa, až teplota klesne pod nulu, nikdy dříve. Pokud u psa dojde k přehřátí, bude následně náchylnější k nachlazení.

péče o psa a kočku v ziměPéče o psí tlapky

Aktivní psi hru ve sněhu přímo milují, a i když by v hlubokých mrazech neměli zůstávat venku déle než několik minut, není třeba je od hrátek ve sněhu odrazovat. Nejvíce v mrazech dostávají ale zabrat tlapky. Existují speciální vazelíny, kterými můžete tlapky ochránit před zimou a hlavně posypovou solí. Po každé procházce smyjte z tlapek sůl a pak je osušte hadříkem. Sůl mezi prsty psy trápí a na dlouhých chlupech se zachycuje, proto nezapomínejte chlupy na tlapkách pravidelně zastřihovat.

Obchodníci s potřebami pro zvířata navrhují pořídit psovi botičky. Uvážíme-li, že i psí profesionálové z horské záchranářské služby se bez botiček obejdou, ačkoli ve sněhu někdy stráví i několik hodin, můžeme prohlásit pro běžné procházky koupi botiček za zbytečné.

Zimní dieta

Zanedbatelnou, ale užitečnou investicí je upravit zimní jídelníček. Pokud váš pes žije v boudě, tak po té, co se ujistíte, že bouda neprofoukne a nepromokne, dopřejte psovi krmivo poskytující větší množství energie. Krmivo musí vykompenzovat energii, kterou pes vydá při termoregulaci.
Se psy v bytě je situace přesně opačná. Bytovípsi v zimě vydávají méně energie, než za příznivějšího počasí, proto mu pořiďte méně kalorickou stravu. Všichni psi ocení v zimních měsících krmivo s přídavkem bílkovin, tuků a vitaminů, pro posilnění imunity. Teplotní rozdíly mezi vyhřátým bytem a městem jsou pro psa pravidelným šokem.

Pro kočky platí stejná pravidla

Kočky vyžadují v zimě velmi podobnou péči jako psi, s tím, že oblečky a botičky se pro ně (zatím) nevyrábějí. Kabátek je nezbytností pouze pro celoročně choulostivé Sphynx. Naopak kočky jako Norská lesní nebo Mainská mývalí se v chladnějším prostředí díky své husté srstí cítí jako ryba ve vodě.

Venkovní kočky mají v zimě, stejně jako psi, větší nároky na kvalitu jídla a přijatou energii. Granule, které jim necháváte v miskách umístěných venku, můžete také zalít teplou vodou.

U polodomácích koček
je třeba dbát, aby si tlapky od posypové soli neolizovaly. Snadnou tak dostanou do těla nepříjemnou infekci.  Tlapky jim promazávejte, a pokud se k vám domů vrátí vaše tulačka promočená, hned ji usušte.

Domácí kočky se zimou prakticky nepřijdou do styku. Transportujeme je v přepravkách, které teple vysteleme, abychom předešli vzniku močových kamenů.

Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !