Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o růže v průběhu roku

15. 06. 2014 | Zahrádka
Každá rostlina potřebuje naši pozornost, a pokud se o ni staráme dobře, odmění nás nejen pěknými květy. Správná péče je také prevencí před chorobami a škůdci. Pouze zdravé a silné rostliny dobře odolávají všem nástrahám. Pojďme si shrnout jakým způsobem se o růže starat po celý rok.

Jaro

V případě růží začíná sezóna již v předjaří na začátku března, respektive v době, kdy už není sníh. Pokud je chladnější rok a zima nás nechce opustit, může se termín prvního ošetření opozdit. Kdy se začít o růže starat poznáme podle toho, že začínají rašit (mají plnější pupeny). Tehdy zkontrolujeme celé rostliny, jestli nejsou polámané od sněhu nebo mrazu. Tyto poškozené nebo suché větve odstraníme nůžkami přibližně půl centimetru nad pupenem. Ustřihneme také výhony, které se kříží a směřují směrem dovnitř keře. Mnohokvěté, velkokvěté a mini růže sestříhneme na 3-4 oček někdy na 6 oček.

Po přibližně třech týdnech od prvního řezu zkontrolujeme, jestli všechny ponechané větve obrazily a ty, které nejsou živé, odstraníme. Odstřihneme také výhony podnože. Jsou snadno rozeznatelné, mají zelenou barvu, jsou výrazně tenčí a vyrůstají ze dřeva pod srůstem, kde je rostlina naočkovaná. Intenzívně se věnujeme odplevelování porostů.

růžeTip odborníka:

„Výhony podnoží odstraňujeme během celé vegetační sezóny i pod povrchem půdy. Pokud bychom je nestříhali, naočkovaný kultivar zahubí,“ radí Alena Pobudová.

Léto

V létě odstraňujeme hlavně odkvetlé části rostlin, aby se poupata lépe vyvíjela a růže bohatě kvetly. Odkvetlé části se ustříhnou u prvního nebo druhého listu. Hlubší řez není vhodný, protože zbrzdí utváření nových květů. Ani v létě nesmíme zapomenout na likvidaci plevelů.

Podzim

Okolo pozimního řezu koluje mnoho mýtů a mnohdy i skalní zahrádkáři v něm chybují. Nedbejte na to, jakým způsobem stříhají růže na podzim vaši sousedé. Jediný správný je takový řez, kdy na podzim odstraníme pouze odkvetlé části. Po řezu by dospělá rostlina neměla být nižší než 0,6 m. Ten hlavní uskutečníme až v předjaří.

Na podzim také rostliny přihrnujeme do tzv. hrůbků, které by měly být do výšky přibližně dvacet až třicet centimetrů. Nahrnutá půda chrání před vymrznutím a to zejména před holomrazy a v předjaří zajišťuje potřebnou vláhu pro svrchní část kořenového systému. Můžeme je také přikrýt chvojím.

Tip odborníka:

„Ochrana růží před mrazem je důležitá - nahrnutou půdu však nesmíme udusat, měla by být kyprá. Půda během zimy sama částečně slehne a je důležité, aby v ní zůstal vzduch. Zimní přikrývku dáváme k růžím, až když teploty klesají k -5 °C,“ radí Alena Pobudová.

Otázky a odpovědi:

růže

1.    Je možné při odplevelování použít herbicid?
Herbicid pro odplevelení porostu růží není vhodné používat. Růže jsou velmi citlivé a nejenže hrozí potřísnění rostlin herbicidem, ale škodím jim také jeho výpary.

2.    Jak zbavím plevelů porost půdopokryvných růží?

Pokud máme porost půdopokryvných růží už zapojený, je výskyt plevelů minimální a vytrháváme jen nahodile vyrostlé vysoké plevele.
 
3.    Vyžadují zimní přikrývku všechny skupiny růží?

Nevyžadují, přikrývku nepotřebují sadové růže a pnoucí růže, jsou dostatečně odolné.


Doporučená výbavička úspěšného pěstitele růží

Nůžky – kvalitní a hlavně ostré nůžky jsou pro pěstování růží nezbytné. Na řez bychom měli mít zahradnické nůžky, které jsou určeny pro střih silnějších výhonů. Vhodné jsou například ty, kterými můžeme stříhat i menší větve keřů. Pro odstřihávání odkvetlých květů jsou vhodné nůžky na květiny (můžeme použít i ty na silnější výhony).

Pilka – během let budeme potřebovat také ruční pilku na odstranění starých dřevitých výhonů.

Rukavice
– nejen že rukavice uplatníme při všech pracích na zahradě. Při péči o růže je oceníme obzvláště, protože růže mají trny.

Motyka – je dobrým pomocníkem při odplevelování. Důležité je také občasné prokypření povrchu půdy, pokud nemáme na záhonech mulčovací kůru.

Sázecí lopatka – pro výsadbu menších sazenic je nezbytným pomocníkem

Rýč
– pokud sázíme vzrostlejší sazenice, potřebujeme vyhloubit větší výsadbovou jamku. Na tu už nám lopatka nestačí. Kromě sázení je rýč nezbytným nářadím a v zahradě má široké využití, takže investice do nákupu se rozhodně vyplatí.

Ruční postřikovač
– ten budeme potřebovat hned dvakrát a to pro aplikaci ochranných postřiků a doplňkového hnojení. Nesmíme však používat jednu nádobu na obojí.

Konstrukce pro popínavé růže – jestliže se rozhodneme pro popínavé růže, musíme jim pořídit opěrnou konstrukci. Podle umístění rostlin volíme buď konstrukce, které se připevní na stěnu nebo samostatně stojící. Na trhu je obrovská škála konstrukcí z různých materiálů (dřevěné, kovové…) ať už čistě funkčních nebo dekorativních.

Tip odborníka:

„Nůžky na pravidelné ošetřování růží musí být dokonale ostré. Řez nesmí být roztřepený. Rána se pak v místě řezu špatně hojí a je vstupní branou pro choroby. Proto je na silnější větve, které nůžkami snadno neodstřihneme, také vhodná pilka,“ doporučuje Alena Pobudová.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Péče o růže v průběhu roku:

Péče o růže v průběhu roku
Péče o růže v průběhu roku
Péče o růže v průběhu roku
Péče o růže v průběhu roku
Péče o růže v průběhu roku
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady. Růže si také pěstuji. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kolem domu máme růží záhony.To je pak vůně .
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles