Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Péče o trávník na podzim

21. 10. 2014 | Zahrádka
Hrabání listí patří v podzimním období k téměř každodenním činnostem. Vyplatí se proto věnovat pozornost výběru náčiní, které vám může ušetřit čas i práci. Základním pomocníkem jsou hrábě. Volit můžete z různých druhů dle typu materiálu, délky násady, pohodlné rukojeti či velikosti zubů – na ty by se listí nemělo napichovat a zároveň by mezi nimi neměly zůstávat kamínky nebo větvičky.

Listí byste měli odklízet pravidelně. Obzvlášť před prvním sněhem je třeba trávník důkladně vyčistit. Zabrání se tak tvorbě plísní, které se ve vlhkém a neprovzdušněném prostředí rychle tvoří a ohrožují tak život trávníku.

Pro hrabání listí se nejvíc hodí tzv. švédské hrábě, jejichž pořízení je sice o něco nákladnější než v případě obyčejných hrábí, ale práce s nimi je snadnější a rychlejší. Mají vějířovitý tvar s široce rozevřenými prsty, které lze u speciálních modelů podle potřeby zužovat. Dají se sehnat v  plastovém či kovovém provedení. Kovové hrábě jsou o něco odolnější než plastové, ale ani u těch plastových se nemusíte bát, že by se snadno polámaly. Plast je odolný vůči nárazům i mrazu, navíc je jeho výhodou Péče o trávník na podzimlehkost. Hlavní výhodou kovových hrábí je naproti tomu jejich možné využití například při úklidu po vertikulaci – můžete na ně více přitlačit, udusání půdy je s nimi efektivnější. Násada může být hliníková nebo dřevěná. Lze sehnat i variantu švédských hrábí s jednou násadou a různými nástavci nástrojů, které se dají dle potřeby měnit. Hrábě pak můžete využít i na jiné činnosti, než je hrabání listí – například na úpravu záhonů či
odstraňování mechu z trávníku.

Pokud jste majiteli velkých zahrad, pak oceníte pomocníka v podobě benzínového či elektrického vysavače listí s jednoduchou a rychlou obsluhou. Většina z nich nabízí možnost regulace sání a odfuku dle množství listí, které pohodlně vysajete do sběrného vaku. Listí si předem můžete nafoukat na jednu hromadu, kterou lehce sklidíte. Některé z těchto přístrojů jsou vybaveny rozmělňovačem, takže se odpad rovnou částečně rozdrtí a rapidně sníží objem (v případě suchého odpadu dokonce až na desetinu). Nadrcený odpad se také rychleji kompostuje. Při používání vysavače listí je třeba dávat pozor na kameny, šišky, vodu a sklo, které by jej mohly poškodit. Vyplatí se proto do sběrného vaku vložit speciální filtr. Vhodné je také volit stroj s kovovými vrtulemi, které jsou odolnější než plastové.

Elektrický motor

+ tišší chod
+ levnější
- nesnese dlouhodobou zátěž
- nutnost mít po ruce prodlužovací kabel

Benzínový motor

+ vyšší výkon (vhodnější pro velké zahrady)
+ neomezená manipulace
- hlučnost

Vysavače listí můžete kromě větších ploch využít i na odstraňování mokrého listí ze schodů, teras a příjezdových cest. Na spodní části trubice je u některých druhů speciální škrabka, se kterou bude odstraňování listí hračka. Lze je rovněž použít při odklízení posekané trávy či odstraňování prašného sněhu.

Sekání

Během podzimu je stále potřeba trávník pravidelně sekat, dokud roste, což bývá v závislosti na počasí zhruba do konce listopadu. Trávníky přezimujte mírně obrostlé. Je důležité posekanou trávu odklízet, protože v sychravém podzimním počasí se pod ní rychle tvoří plísně. Můžete ji dále buď kompostovat, nebo využít při mulčování. Rovněž je vhodné trávník v tomto období pohnojit či ošetřit dodatečnými substráty, aby se během zimního spánku posílil a na jaře opět zazelenal. Na výběr je řada hnojiv, dbejte především na to, aby obsahovala zvýšené množství draslíku, který trávník v zimě ochrání. Aplikaci hnojiva si naplánujte pokud možno na nedeštivé počasí. Před nástupem zimy je rovněž možné na trávník rozprostřít vrstvu vyzrálého kompostu.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !