Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

8. 04. 2020 | Zajímavosti
Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.


Vzduch ani lednice neprospívají

Obecně platí, že veškeré pečivo by se mělo uchovávat na suchém a temném místě maximálně do pětadvaceti stupňů Celsia. Pečivo, které leží volně na vzduchu ničím nezakryté, rychle vysychá a obsažený škrob mění strukturu, tedy tvrdne. Naopak pečivo zabalené do igelitu či mikrotenového sáčku si už po čtyřech hodinách zadělává na gumovatění a dokonce může vzniknout i plíseň. Někteří lidé preferují skladování pečiva v lednici. Rozkladné procesy se zde sice o něco zpomalí, ale pečivo rychleji okorává a navíc do sebe natáhne veškeré pachy ostatních potravin.

Vsaďte na len

Pokud si domů přinesete z obchodu pečivo ještě teplé, je nutné jej doma co nejdříve vyndat a nechat úplně vychladnout, až pak se může ukládat do obalů. Tím nejvhodnějším pro chléb je lněný sáček. Babičky byly zvyklé balit chléb do utěrky. Tyto babské rady se stále jeví jako ty nejúčinnější, a tak i dnes, v době všemožných technologií, nakonec vyjde nejlépe, když se chléb zabalí do klasické utěrky, kde neokorá. Utěrka totiž natáhne veškerou vlhkost, a tím i brání vzniku plísně. Ideálním místem pro skladování takto zabaleného chleba je tmavá chladnější spíž nebo chlebník. Běžné pečivo zase můžeme uchovávat k plastových dózách s víkem.

Mazanec jako čerstvý i na velikonoční pondělí

Pro velikonoční mazanec platí stejné podmínky jako pro chléb, tedy uchovávat zabalené v utěrce, v temnu a v teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia. Nejdůležitějším aspektem uchovávání pečiva je držet ho v čistotě. Ať už je v ošatce, chlebníku či šuplíku, je důležité toto místo pravidelně čistit a vymetat drobečky, zabrání se šíření plísní. Pro dokonalou čistotu tato místa čas od času vytřete octovou vodou a nechte pořádně vyschnout.

Zdroj, foto: Globus


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !