Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Penízky nerostou na stromě

11. 09. 2014 | Finance
Dávat dětem peníze, nebo ne? A kolik by měly dostávat? Finanční zodpovědnosti by se měly děti učit již od malička. Naučit děti rozumně hospodařit a znát hodnotu peněz je velmi důležité. V dospělosti budou pak lépe schopné postarat se samy o sebe. Podle psychologů je ideální věk pro první kapesné mezi 6 a 8 lety. V tomto věku jsou už děti schopné pochopit hodnotu peněz a nemyslet si, že nám je bankomat dává kdykoliv a v jakémkoliv množství.

Stejně jako v zaměstnání

Důležité je, aby děti dostávaly částku pravidelně. Rodiče se nejčastěji se svými potomky dohodnou, že jim budou kapesné vyplácet vždy ve stejný termín. Pokud jsou děti malé, tak je ideální týdenní výplata. Je dobré také potomky motivovat formou bonusů nebo naopak peněžitých trestů. Jedná se vlastně o simulaci odměn v práci. Dítě pak bude vědět, že za dobrý výkon a snahu přichází více peněz. Výše kapesného vždy závisí na finančních možnostech rodiny, částka pro dítě na druhém stupni základní školy se obvykle pohybuje mezi 300 a 500 korunami měsíčně, pro menší děti pak v rozmezí 50 až 100 korun.

Penízky nerostou na stroměHodnota peněz

Mluvte s dětmi o tom, kolik co stojí. Nekupujte dítěti všechno, o co si řekne, i když na to máte. Je velmi důležité, aby děti od malička věděly, že nemohou mít všechno, na co si ukážou. Teenagery neváhejte popostrčit, aby si sami vydělali něco na brigádě, a pokud po vás chtějí dražší věc typu nový mobil či školní zájezd do zahraničí, ať přispějí něco ze svého. Při nakupování se nebojte dětem vysvětlit význam slev a akcí. Starší děti by už pak měly být schopné rozeznat, jaké akce se vyplatí a jaká nikoli.   

Samostatnost

Starší děti nechte samostatně hospodařit. Ať si z kapesného platí jízdné, svačiny a obědy. Pokud se dohodnete, že potomek si bude tyto náklady hradit z kapesného sám, částku těmto výdajům přizpůsobte, vždy by mu však mělo zbýt něco navíc. Ale pozor – je důležité nárazově zkontrolovat, zda si peníze nenechává, přes den nehladoví a nejezdí na černo.

Platební karty i pro děti

Peníze můžete dávat dětem hotově, což je vhodné pro střádání do prasátka zejména pro malé děti. Pro teenagery jsou lepší vlastní účty s platební kartou. Jednak se cítí dospěleji, jednak se rychleji naučí hospodařit se svými penězi, protože je nemá všechny hned po ruce, a nemůže je tak utratit za zbytečnosti. Do toho, jak dítě s penězi naloží, nezasahujte. Čas od času ale neškodí jeho útraty překontrolovat. Rodiče díky elektronickému bankovnictví získají lepší kontrolu nad tím, za co dítě utrácí a mohou nastavit i týdenní limity pro výběr. Kartu je samozřejmě možné pojistit proti krádeži nebo ztrátě. Když pak dítě jede na tábor nebo školu v přírodě, můžete mu pak peníze navíc poslat prakticky okamžitě.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles