Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Peru - jezero Titicaca

25. 04. 2013 | Amerika
V rámci zájezdu Peru, Bolívie jsme nemohli vynechat jezero Tititaca. Možná - vy dříve narození - si pamatujete film Poklad Inků - dobrodružný film podle Karla Maye z roku 1966. Pamatuji se, jak se mladý Inka vrhá při korunovaci ze skály dolů - tenkrát jsem brečela jako želva a tam jsem poprvé slyšela název jezera Titicaca.

Tehdy mě to slovo uchvátilo... A po mnoha letech stojím na jeho březích. Vydáváme se na rákosové ostrovy za indiány kmene Uros. Jezero Titicaca leží na hranici Peru a Bolívie. Leží v nadmořské výšce 3812 m, je 190 km dlouhé, průměrná šířka je okolo 70 km a jeho rozloha je 8300 km2. Je také největší a nejvýše položenou vodní plochou. Jeho jméno znamená v překladu z aymarštiny - mrtvý jaguár, z kečuánštiny - jaguáří skála.

A samozřejmě má také svoje legendy - třeba tu o obrovském bájném pokladu na dně, který tu Inkové údajně ukryli během španělské okupace. Na jeho dně se má ukrývat i zlatý řetěz o hmotnosti 2000 kg - najít ho, hned bych mohla cestovat po celém světě... Na rákosových ostrovech žijí indiáni kmene Uros (Isalas de la Uros).

Peru - jezero TiticacaOstrovy jsou vlastně takové velké desky svázané z rákosí - tyto desky se kladou na sebe, až se rákosí dotkne země, pak se desky ukotví - to musí být teda vyslovená robota. Takových ostrovů je tam vedle sebe hodně a na každém žije jedna rodina - komunita. Na těchto plovoucích plackách si pak postaví chýše - o hygienickém zařízení si tady můžete nechat jen zdát... Průvodkyně nám vypráví o životě těchto lidiček a jeden mladík nám hrdě hlásí - já jsem prezident. Uf - indiáni a mají prezidenta - já bych tak čekala nějakého šamana. Jsou tu jen skoro samé ženy a děti. Ženy vaří, vyrábějí drobné dárky, které nám pak nabízejí k prodeji - rádi si něco koupíme. Tenhle způsob života je pro nás dosti nepochopitelný. Loučíme se a ženy nám na rozloučenou zpívají nějakou indiánskou píseň - no přece se nenecháme zahanbit a spustíme Čerešničky, čerešničky, čerešně... ti koukají.

Plavidlem z rákosu se přeplavíme k dalšímu ostrovu, kde je i škola... Loď z rákosu si prý od nich půjčil i Thor Heyerdahl, aby na ní přeplul Atlantik. Jezero Titicaca nás ještě dlouho provází při našem pobytu v Peru a Bolívii a já si znovu a znovu vybavuji toho mladého Inku...


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Peru - jezero Titicaca:

Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
Peru - jezero Titicaca
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné putováníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá země
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík zakomentáře - možná ještě něco z Peru v paměti vyštrachám..... všem hezký víkend.
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky.
Obyvatelia týchto ostrovčekov síce nemajú moderné hygienické zariadenia, ale určite aj trpia menej civilizačnými chorobami.
Myslím, že sú takto šťastní, aj keď žijú veľmi skromne.
Netvrdím, že by som chcela takto žiť, ale niekedy mám pocit, že my sme "prehygienovaní", z čoho pramenia rôzne alergie.
Obrázek uživatelky
profil
Kávu z Peru jsem pila a je výborná.Cestovat do jižní
Ameriky-Peru,Ekvádor,Chile,Brazílie tak tam je moje přání jet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles