Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi

3. 06. 2014 | Zahrádka
Pro zlepšení půdních vlastností v zahradě vápníme. Můžeme tento krok použít i v případě výsadeb hortenzií?
Hortenzie jsou kyselo-milné květiny. Proto je v žádném případě nesmíme vápnit - na tento krok u hortenzií zcela zapomeneme, jinak jim hrozí žloutnutí listů a uhynutí.

Jak často je třeba hortenzie zalévat?
Hortenziím stačí zálivka ve formě srážek. Pouze v létě a při dlouhodobějším suchu se musíme postarat, aby půda nevyschla.

Nejvhodnější je dešťová voda, která je měkká (odstátá). Pomůže i mulčovací kůra.

Je možné ovlivnit kyselostí půdy barvu květenství?
Ano, v případě druhů, které mají růžová a červená květenství se vyšší kyselostí (pH 3,5-4,5) zbarvují květy do modra.

U nižší kyselosti jsou růžové nebo červené.

Choroby a škůdci hortenziíKdy máme poprvé po výsadbě hnojit?
Pokud jste při výsadbě přimíchali do půdy kompost nebo kravský hnůj, přihnojujeme druhý rok po výsadbě v březnu až dubnu, jakmile povolí půda.



Choroby a škůdci hortenzií

Stejně jako u jiných rostlin i v případě hortenzií snížíme pravděpodobnost výskytu chorob a škůdců vysazením na správné stanoviště a optimální výživou. Přesto se mohou při teplejších zimách nebo při teplém a vlhkém počasí někteří na rostlinách objevit.

Mšice a svilušky – z běžnějších škůdců na hortenziích můžeme zaznamenat výskyt mšic a svilušek, které škodí na rostlinách sáním. Mšice také produkují výměšky, které naleptávají povrch rostlin a umožňují vniknutí houbových chorob a viróz. Při výskytu mšic a svilušek použijeme ochranný postřik proti savému hmyzu.

Plíseň šedá – vytváří na rostlinách šedavý povlak. Vyskytuje se při teplém a vlhkém počasí a každý zahrádkář ji velmi dobře zná. Na ochranu proti plísní šedé použijeme speciální fungicid. Postřik provádíme buď preventivně, nebo při prvních známkách výskytu.

Padlí – způsobuje šedavý až nafialovělý povlak na všech částech rostliny. I v tomto případě ošetříme rostlinu fungicidem proti padlí.

Tip odborníka:

„Ochranné postřiky aplikujeme optimálně za podmračeného počasí v odpoledních hodinách. Kapičky postřiku za takových podmínek na rostlinách uschnou a nehrozí, že je smyje déšť či ranní rosa. Avšak ani aplikace postřiku na přímém slunci není vhodná, protože bychom mohli rostlinu popálit. Nesmíme rovněž zapomenout ani na spodní část listů,“ doporučuje Alena Pobudová.


Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi:

Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi
Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi
Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi
Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi
Pěstování hortenzií - otázky a odpovědi
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem tři barvy hortenzií sesazené vedle sebe bílou,růžovou a krásně světle moudrou. Z jedné strany byly zastíněné velkou jabloní. Jabloň jsme porazili a z krásné modrá hortenzie je růžová. Nejen na půdě záleží.
Obrázek uživatelky
profil
za radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles