Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis

9. 09. 2010 | Zahrádka
Začíná se nám neúprosně blížit podzim a s ním souvisí dokonce  i některé příjemné věci. Právě orchideje mají přirozenou dobu květu na podzim. Že je vidíme kvést celý rok ve všech obchodech s květinami i marketech, kde je prodávají i sušené pod cenou, tím se zmást nenechejte, jako ty nebohé orchideje!

Jejich módnost a to, že lidé už v nich nevidí jenom tu exotickou krásu, na kterou lze hledět s němým údivem, ale můžeme si ji doma poměrně snadno pěstovat sami, to už vidíme za mnoha okny bytů. Jsou i tací mazaní filutové (moje sousedka), že si ji koupí umělou a civěla jsem i já - k nerozeznání!  Ovšem, když tam stála naprosto bez jakékoliv  změny v růstu, pojala jsem podezření a sousedku usvědčila. Laughing

A nyní k nejméně náročným a vděčným  - Phalaenospisům. Je to orchidea, kterou uvidíte v každém květinářství. Nejčastěji květe růžově až do různých fialových odstínů a bíle. Jinak jsou i žluté, oranžové a různě stínované, tečkované či pruhované, nemusí být jen jednobarevné. V poslední době se začaly pěstovat i jejich miniatury, ale přiznám se, že těm se u mne nedaří.

Zpravidla orchideu dostanete jako dárek, či podlehnete vedlejšímu oknu a jdete si ji koupit sami - udělat si malou radost...
A co teď. Nic tak zvláštního, již jsem slyšela i názor, že nejlépe kvetou ty, kterých si moc nevšímáte. Jinak moje metoda - úspěšná u mne, spočívá v tom, že ji dám na okno, nikdy ne na východ, mám okna na západ. Daří se jim tam, pokud bylo slunce ostré, stáhla jsem žaluzie, a nainstalovala podle postavení sluníčka, aby měly světlo a ne úpal.

Pokud tuto možnost nemáte, raději je při očekávání prudkého slunce a horka dejte dál od okna, ovšem světlo potřebují.


Co se týče zalévání, jsou různé názory, někdo je dokonce zalévá destilovanou vodu, nepátrala jsem do jaké  míry je to vhodné, protože bych jí musela kupovat po kanystrech.

Já odlévám převařenou vodu po kávě do konévek, pak naliji do rozstřikovače a rosím, tato metoda mne nezklamala. Někdy po dešti požívám přírodní vodu ze sudu, ačkoliv ta už asi je i s hnojivem....ale měkká!  Pozor, neodstřihávejte vzdušné kořeny, spíš roste, jen ty suché odstraňte, ale nikdy nestříkejte vodu do srdíčka rostliny!!!!

Rosím ráno a to ne každý den a všechny, dle potřeby a počasí.
Někdo namáčí celé květináče jednou za týden do vody. Nemám zkušenost  a při tom množství a rovnání znovu do oken to ani zkoušet nebudu, to tak mít dva kusy, snad ano.

Jinak tohle se dělá s Vandami, ale to až jindy.

Občas je přihnojím hnojivem na orchideje - zelený obal  - nebo můžeme na radu své velmi zkušené květinářky, tam jednoduše píchnout tyčinku hnojiva. Ovšem, jelikož se moc nezalévají, nemůže se ani rychle rozpustit, tak se občas, ale opravdu jen občas nebojím přihnojit tím jejich hnojivem, to nepostřikuji, ale zaliji. Vodu, která prosákne dolů, vylijte!!!  Ihned! Jinak se dočkáte nemilého překvapení ve formě úhynu rostliny mokrem.

Dále existují poměrně nové výživné preparáty ve formě sprejů, o kterých vám nic neřeknu, protože nedám 100 Kč za to. Když se zeptám v několika prodejnách, jak se to aplikuje, na nějaké zkušenosti, tak se dočkám pokrčení ramen beze slov. To se mám co držet. Za stovku za jedno pokrčení ramen to ochotně budu dělat celý den. Přece chodí na školení!

Květinářka nejsem, ale to co někdy vidím, raději uteču.

Phalaenopsis kvete většinou velice dlouho a dokonce jsme měla 4 rozvětvené silné stvoly, to byl můj unikát. Fialové okno....Půl roku kvetení jedné rostliny není vůbec výjimkou, Pokud zjistíte nad posledním květem nahoře již slabá poupátka či dokonce uvadající, není to vaše vina a špatná péče, ale vezměte nůžky a ustřihněte je. Na stvolu si ze stran posílená orchidea vyžene nové stvoly, čí dokonce rostlinky!

Odkvetlé stvoly nikdy odřezávejte, odpočinou si a vyrazí znovu.
Jiná situace nastává, když stvol uschne, pochopitelně tam nemá co dělat a ustřihneme jej, ale pozor někdy je suchý jen kousek, tak popostřihuji až když případně vidím, že je živý - nepokračuji.

Většinou si stranou vyrazí nový květ a dokonce i nové rostlinky.
Phalaenospis je orchidea milující teplo a to i v zimě, takže žádné chladné přezimování! To platí u Cymbidia a je známo, kde přezimuje Cymbidium, uhynou Phaly, kde je dobře Phalám, Cymbidium zajde, to má rádo chladno.

Napadá mne, že se změnou klima k podzimu přichází i škůdci, loni jsem měla tu "čest", takže další článek věnuji rozpoznávání různých škůdců a jejich likvidaci. 

Pak bych se ráda věnovala další nenáročné krásce a to Dendrobiu, pak Cymbidiu, Oncidiu, Miltonii  a Vandě - ta je už pro zkušené pěstitele, jsou i finančně náročnější a všude je nemají.

Roxana
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis:

Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
Pěstováni orchidejí II. - Phalaenopsis
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjsem měl štěstí navštívit Thajsko bez manželky a při návratu domů se nás ptali zda nechceme nazakázku připravit dárkové balení orchidejí a že budou čerstvě natrhané v den odletu.Tu nádheru kterou nám každému přinesli si umí představit jen ten kdo to zažil ato cena byla kolem 300kč,ale u nás jsem dal za poloviční 1500kč.
Potom mě napadlo,že místo řezaných květin k narozeninám asvátkům budu manželce kupovat rostlou orchidej ,která jé v té samé ceně a
kvete půl roku.Dnes vidím,že to nebyl dobrý nápa,protože to začli dělat i jiní rodinní příslušníci a máme orchideje i v kuchyni.Kvetoucí vánoce jsou jak v botanické zahradě,alev panelákovém bytě.
Obrázek uživatelky
profil
Jestli jste ještě neudělala nic s novou rostlinkou-měla by mít alespoň 2-3 kořínky,aby se mohla zasadit do substrátu pro orchideje.Jestli ano,opatrně oddělte od původní rostlinky a zasaďte.Po čase Vám i pokvete.Přeji hodně zdaru v pěstování.Eva
Obrázek uživatelky
profil
Orchidej někdy odpočívá a nekvete.Je dobré přes noc snížit v bytě teplotu,nebo ji dát na jiné místo.Já zalévám vždy,až jsou kořeny bílé-po zalití zezelenají.V létě zalévám asi po týdnu-ne častěji a v zimních měsících tak za 14 dní a to tak,že je nechám v misce s vodou stát asi 5 minut a nechám odkapat.Přes týden jen rosím.Mám doma 18 orchidejek a začíná mi kvést 8.Na vánoce to bude nádhera-rozkvetlý celý parapet.Zdravím Eva
Obrázek uživatelky
profil
já ustřihla suchý stvol a je to už půl roku a nezačíná nic růst tak nevím co sní,ani nové listy nerostou,POM"6E MI někdo RADOU co mám dělat,zalévám jednou za 14 dní a chudera jen tak kouká a nechce kvéstSmajlíkSmajlíkhnojím jednou za 3 měsíce.
Obrázek uživatelky
profil
Roxano, moc děkuji za tvůj článek o orchidejích. Stala jsem se jejich velkou fanynkou, vedle ostatních kytiček. Mám ale velký problém, nikdy se mi nepodařilo, aby vykvetly. Vyženou vždycky šlahoun, který nakonec uschne. Že by to bylo tím, že nepoužívám žádné specielní hnojivo?
Jinak je normálně máčím (zhruba 1x týdně), mezitím dle času a potřeby stříkám, ale nic. Listy jsou krásně zelené a zcela zdravé. Kde se tedy stala chyba Smajlík? Moc děkuji za odpověď. Danínek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles