Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstování růží v nádobách

1. 06. 2014 | Zahrádka
Pokud nevlastníme zahradu, ale máme balkón nebo terasu, můžeme se také stát úspěšnými pěstiteli růží. Pěstujeme je v nádobách a vhodné jsou především miniaturní růže. Vyhovuje jim stanoviště podobné jako záhonovým růžím.

Nesmíme však zapomenout na pravidelnou zálivku a hnojení, protože v květináči mají omezený prostor. Rostlina rychleji vysychá, nemá kořeny hluboko v půdě, kde má možnost čerpat potřebnou vláhu a zásoba živin je také omezena.

Nádoba
– při výběru nádoby je důležité zvážit, z jakého materiálu bude. Musíme si uvědomit, že s rostlinou budeme manipulovat a proto by neměla být těžká, případně dokoupíme mobilní doplňky – vozíčky s kolečky. Nejvhodnější jsou hlubší nádoby plastové nebo terakotové.

růžeVýsadba – na dno nádoby dáme drenážní vrstvu, která zajistí odtok přebytečné vody a rostlinám tak nebudou zahnívat kořeny. Drenáž by měla být trvanlivějšího charakteru, protože rostliny nepřesazujeme každý rok. Vhodný je například keramzit nebo hrubší štěrk, který se nerozpadá. Vysazujeme do speciálního substrátu pro růže.

Hnojení
– můžeme při výsadbě přimíchat do substrátu granulované hnojivo, které se postupně rozpouští a dodává rostlinám průběžně živiny (Osmocote). Je možné také hnojit postřikem na list stejně, jako u rostlin vysazených ve volné půdě.

Péče – v předjaří odstraníme suché výhony a keřík se snažíme udržovat prosvětlený. Proto uvnitř prostříháme výhony, které jsou slabé, kříží se nebo zbytečně zahušťují střed keříku. Přezimováváme je ve sklepě nebo v chladnější místnosti. Pokud bychom se rozhodli rostliny nechat venku, musíme důkladně ze všech stran obalit nádoby jutou nebo polystyrenem či jiným izolačním materiálem, aby jim nenamrzly kořeny.

Tip odborníka:

„Pro růže pěstované v nádobách nejsou vhodné samozavlažovací nádoby. Je v nich menší prostor pro substrát a kořeny, pro které růže potřebují více místa,“ radí Alena Pobudová.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pěstování růží v nádobách:

Pěstování růží v nádobách
Pěstování růží v nádobách
Pěstování růží v nádobách
Pěstování růží v nádobách
Pěstování růží v nádobách
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !