Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pestrobarevný svět bollywoodského tance – pojďte si zatančit!

31. 08. 2010 | Kultura

Aerobic, indické tance, twist, orientální tance nebo třeba balet… bollywoodský tanec má od každého trochu, proto si v tomto tanci najde své místo opravdu každý. Ačkoliv to možná nepostřehnete, při tanci si procvičíte opravdu vše: od prstů na nohou po prsty na rukou.

Bollywoodský tanec je založen na jednoduchosti. I když původně vychází ze starobylých složitých chrámových póz, je zjednodušen a uzpůsoben tak, aby si ho pro radost mohl zatančit úplně každý… a vypadal při tom dobře. Při tanci bude vaše tělo totiž doslova nabité energií. Podmanivá rytmická hudba vás rozhýbe úplně sama. Svižné pohyby nohou, stejně jako výrazné a rychlé pohyby paží vám rozproudí krevní oběh. A zapojením břišních a stehenních svalů se brzo projeví jejich zpevněním. A budete-li cvičit pravidelně, pozitivně se to odrazí i v úbytku tělesného tuku.

Spousta prvků bollywoodského tance posiluje také ženami preferované pánevní dno a to často tak nenápadně, že si toho ani nevšimnete.

Nejde o dokonalost!

Setkávám se často s frustrovanými kamarádkami, které si po zhlédnutí tanečních scén z bolly filmů povzdechnou: „Ale takhle dokonale to já přece nikdy nezatančím!“ Ale o tohle v bollywoodském tanci nejde! Nemůžete se přece srovnávat s tanečnicemi, které jejich profesi učili nejlepší taneční mistři třeba už od 4 let! Improvizujte, nebojte se vymýšlet si vlastní pohyby a pózy!

Osobně se mi na indickém filmovém tanci nejvíce líbí gesta rukou – tzv. mudry, vycházející z indických chrámových tanců. Chce to sice trošku obratnosti, ale zato si je můžete procvičovat úplně všude! A tři nebo čtyři dobře zvládnutá gesta dodají vašemu tanci opravdu šmrnc!

Buďte fit s bollywoodem!

Pevnější postava

Je to takový „vedlejší účinek“ tohoto živého a pružného tance. Díky zapojení celého těla to půjde skoro samo. Zapomeňte na nudnou posilovnu! Vždyť spoustu kalorií spálíte třeba jen tím, že do tance zapojíte ruce.

Procvičte si prsty

V našem moderním způsobu života svoje ruce zanedbáváme a to se negativně projevuje na jemné motorice. Ale s tím je konec. Mudry neboli gesta rukou vás opět donutí stimulovat tisíce nervových zakončení, na které jste dodneška zapomínala. Kupodivu si tak procvičíte nejen jemnou motoriku ale i mozek.

Krásné nohy

Jak už jsem řekla, při bolywoodském tanci si opravdu procvičíte všechny svaly. Zvláště to ocení vaše nohy. Budou krásně štíhlé a ani je nenapadne otravovat vás s něčím takovým, jako jsou křečové žíly.

Posílení pánevního dna

Velká část bollywoodských póz a cviků mimo jiné posiluje pánevní dno. Budete se díky tomu cítit ženštěji a atraktivněji, nemluvě o kvalitnějším sexuálním životě.

Lepší koordinace

I když může za začátku souběžný pohyb rukou a nohou vypadat složitě, bude to pro váš mozek jen malá výzva. Mnohem větší vás čeká při zvládnutí otoček. Zlepšení celkové koordinace pak už bude automatické!

Kam za bollywoodem

Pokud vás bollywoodský tanec po přečtení následujících řádků doslova uchvátil a chtěla byste ho zkusit, pak vás určitě potěší, že kurzy bývají dnes už v každém větším městě. Obvykle bývá bollywoodský tanec přidružený k některému studium orientálních tanců, ale existují i čestné výjimky. Pokud na takové studio štěstí nemáte, nezbývá než si zajet na některý větší orientální festival, kterých už je u nás dost a dost. Právě tady bývají bollywoodské kurzy přidruženy jako doprovodný program.

Krom toho u nás už vyšlo i DVD o bollywoodském tanci a kniha s popisem jednotlivých tanečních prvků včetně přidruženého CD s vhodnou hudbou. Hodně inspirace také dokáže poskytnout některý z internetových portálů sdružujících amatérská videa. Tady ale budete potřebovat větší či menší znalost angličtiny.

 Foto: Sárí.cz


Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !