Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pestrobarevný svět bollywoodského tance – tajemství původu

2. 09. 2010 | Kultura

Ještě dřív, než režisér napíše první stránku filmu… Ještě dřív, než vůbec vymyslí jeho zápletku, usedají ke své práci hudebníci a choreografové, aby dali život nové a úchvatné choreografii bollywoodského filmového tance…

B(H)ollywood

Vezměte symbol amerického filmového průmyslu Hollywood, odstraňte H a přidejte B a dostanete ‍Bollywood. Bollywood je pro každého indického nadšence symbolem skvělé zábavy. Vždyť Bombajský bollywoodský filmový průmysl vyprodukuje každý rok nejméně osm set více či méně kvalitních, filmů, plných pestrobarevných kostýmů, energické hudby a neuvěřitelně návykového tance. Tance, který si v posledních letech našel cestičku posypanou flitry a potaženou nádhernými látkami i k nám a získává si mezi našimi amatérskými i profesionálními tanečnicemi stále větší oblibu.

Směs kultur

Bollywoodský tanec je vlastně taková velmi lehce zapamatovatelná směs několika tradičních indických tanců, arabských orientálních tanců a twistu. Abychom ale pochopili vznik tohoto originálního tance, musíme se vrátit do Indie do zhruba do pátého století před naším letopočtem.

Právě z této doby totiž pocházejí první písemné zmínky o indických chrámových tanečnicích devadasi. Devadasi uctívaly tancem své bohy a byly s nimi často i rituálně oddávány. Ve 13. století, kdy se vlády v Indii ujali islámští mogulští císaři, proniklo do jejich tance mnoho arabských prvků. Ale ve všech ostatních aspektech je islámská kultura tolerovala a nechávala věcem starý řád. Chrámové tanečnice byly společensky uznávány a obdivovány.

Zánik chrámových tanečnic způsobila až britská koloniální nadvláda. Tehdejší prudérní společnosti bylo trnem v oku to, co chrámové tanečnice dělaly nejspíš odjakživa: oddávaly se kněžím a příležitostně snad i pobožným poutníkům. V obvykle tradičně smýšlející indické kultuře se najednou z devadasi staly obyčejné prostitutky, což je katapultovalo na samý konec společenského žebříčku a veřejnost se od nich odvrátila.

I v této pohnuté době se však našlo několik stále ještě tradičně smýšlejících rodin, které byly hrdé na své dcery, které se staly významnými chrámovými tanečnicemi a snažily se tradiční indický tanec znovu vzkřísit. Byla založena indická hudební akademie Madras Musical Academy, která shromaždovala staré texty a záznamy a věnovala se hloubkovému výzkumu sakrálních tanců.

První filmové krůčky

Mezitím začal indický filmový průmysl produkovat jedny ze svých prvních filmů. Zvláštní nádech jim propůjčovala energická hudba kombinující prvky folku, beatu a zvuky klasických hudebních nástrojů – např. šalmaje. A kde je svižná hudba, je i svižný tanec. Dnes se nazývá tento styl bhangra, a i když filmoví skladatelné a choreografové čerpají při své tvorbě z mnoha cizokrajných vlivů, indické prvky zde pořád převažují. Svůdné pozice, rychlé kroky, svižné otočky a ladná gesta rukou v podání špičkových indických tanečnic zahalených do nádherných barevných flitry a korálky vyšívaných sárí působí na asijské i evropské diváky doslova magicky.

Není tedy divu, že filmové skladby se objeví v rádiích ještě dřív, než se film, ze kterého pocházejí, dostane do kin. A propracované choreografie si lidé na domácích tanečních párty opakují pořád dokola. Iv Evropě existuje skutečně velká skupina indických nadšenců, kteří vyhledávají a poté se nadšeně učí taneční scény z oblíbených filmů. Ostatně většina kurzů bollywoodského tance, se kterými se můžete u nás setkat, vás krom jedinečných tanečních pohybů naučí i vybranou filmovou choreografii.

 

Foto: Sárí.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !