Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstujeme orchideje V. - Oncidium

17. 12. 2010 | Zahrádka

Dnes bych se ráda věnovala dalšímu druhu oblíbených orchidejí a to je Oncidium. Zajímavé, zpočátku se mi vůbec nelíbily, ale teď je mám moc ráda. I Oncidia se dají rozdělit na chladnomilná a teplomilná, mám pouze teplomilná.

Teplomilná můžete dát i přes léto ven, někde do stínu. Teplota se celoročně pohybuje kolem 24 - 28 st. C ve dne a o něco méně - tak do 20°C přes noc. Níž raději ne. Takže je paneláková...

Nejznámější a nejčastější je krásné žluté Oncidium, které svítí jako sluníčko. Většinou vykvétají zjara či na podzim - to je nejpřirozenější doba skoro pro všechny orchideje, ale mně kvete teď podruhé, ale menší, budu muset hnojit...
Některá dokonce docela výrazně voní, ale než jsem si je stačila zakoupit, nemohu na ně nikde trefit.

Mají rády hodně světla, nikoliv však přímé slunce, to jsem udělala jednou a květy proschly, tak jsem si jí moc neužila.
Co se týče substrátu, používám jako na všechny, zatím si žádná hlasitě nestěžovala..
Co se týče zálivky, nechám ji raději proschnout, aby nebyla mokrá trvale, ostatně to je zase stará pravda u všech druhů, pak postřikuji dešťovou vodou, v zimě nejsem líná si nechat rozpustit sníh anebo převařenou vodou.

Rosím substrát, nikoliv listy, někdy to zanechá skrvny, ostatně ani Phalaneopsisy se snažím moc netrefit na listy, když se dostane voda do srdíčka, může i uhnít.

Hnojím klasickým Hnojivem na orchideje a do každého květináčku jsem strčila tyčinku na hnojení.  Bát se toho nemusíte, při takové zálivce se tam moc nerozpouští, spíš vůbec, tak nepřehnojíte. Jen pozor na silnou koncentraci Hnojiva na orchideje, mně se to nestalo, známý spálil kořeny, ale nevím, jakou dal koncentraci, raději méně a jednou týdně podle toho, v jakém stavu orchidejka je. Zda roste, kvete či odpočívá, pak nehnojit.


Proti hnilobě neškodí ani do květináčku přihodit trošku dřevěného uhlí. Je to dezinfekce.

Jeden známý mi dokonce radil, že substrát, zakoupený v květinářství, je třeba převařit, abych si něco nezatáhla domů. Zatím se tak nestalo, ale kdo má obavy, může postupovat jako já při výsevu kaktusů.
Dát na plotýnku hrnec s vodou, nechat vařit, do toho do jiné nádoby dát substrát a tím případné škůdce zničíte. Ale opakuji, že je to ojedinělý názor. A týká se to přesazování, ne abyste vařili orchideje!

Manžel, když koupil první orchidejku,  přesadil ji do země, kterou nakopal někde za barákem v Praze a pane, jak kvetla :-)))).
To je sázka do loterie.

Ještě něco. Když odkvete, na tom stvolu vám již nevykvete, zato vyráží nové stvoly a rostliny, takže stvol zaschne  a ustřihneme jej.

Myslím, že to nejdůležitější jsem napsala, jsou to skromná kvítka.

 

Roxana - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pěstujeme orchideje V. - Oncidium:

Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
Pěstujeme orchideje V. - Oncidium
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
právě mi kvete druhým rokem,mám ji jemně růžovou a dostala jsem jí od manžela k narozeninámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles