Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstujeme tillandsie - 1.díl

22. 05. 2008 | Zahrádka

Tillandsie. Křehké a zdánlivě choulostivé rostlinky, vždyť vypadají tak zranitelně a něžně… Ale nenechte se mýlit, i mezi nimi najdeme učiněné partyzány, kterým se bude skvěle dařit i u úplných začátečníků.

 

Původním domovem tillandsií je Amerika, přesněji tropické oblasti Nového světa. Zmiňoval se o nich už Kryštof Kolumbus v roce 1492 a do Evropy je přivezli jeho následovníci. Není bez zajímavosti, že jméno jim nedal nikdo jiný než učený Karl Linné a to podle svého studenta, který nenáviděl vodu. Ano, tehdy se skutečně věřilo, že tyto drobné rostlinky mají k vodě odpor, i když dnes víme, že ve skutečnosti vodu milují. Ale pěkně po pořádku.

 

Tillandsie řadíme mezi čistokrevné aerofyty, to znamená, že všechnu vodu i živiny přijímají pouze ze vzduchu bez účasti kořenů. Existují samozřejmě i výjimky, ale těch je poskrovnu. K přijímání vzdušné vlhkosti slouží tillandsiím zvláštní šupinky na povrchu listů, které mají velmi zvláštní schopnost – ve vlhkém období se doslova nacucají vodou a za sucha ji naopak vylučují jen velmi pomalu.

 

Tillandsie v tropickém skleníkuTillandsie se dnes dají koupit doslova na každém rohu, ale víc než u jakýchkoli jiných rostlin u nich platí heslo: Nakupujte u odborníků! Nejednou jsem měla tu „čest“ vidět v květinářství rostlinky úplně vysušené nebo polámané, které by už nedokázal zachránit ani na slovo vzatý odborník. Navíc v posledních letech se trhu objevil nový trend – tillandsie přestříkané křiklavými autolaky, naaranžované na kýčovitých miskách nebo v mušlích. A nenajdeme je jen na poutích nebo u stánků trhovců, k prodeji je nabízejí i jinak slušně vypadající květinářství a dokonce jsem jeden stánek viděla i na jarním veletrhu Flora Olomouc 2008. Nemusím jistě zdůrazňovat, jak moc takové rostlinky trpí. Žravé laky dokonale imobilizují jejich šupinky, takže rostliny jen stěží přijímají vodu. Ještě nějaký čas přežívají a někdy se mezi „nádherně přirozeně“ modrými listy objeví i několik nových zelených (k velkému překvapení jejího majitele, který si přece modrou zvlášť vybral, aby ladila k jeho pohovce). 

 

Ale dejme tomu, že jste si ze skleníku nebo z opravdu dobrého květinářství přinesly jednu nebo více rostlinek. Co teď s nimi? Nejlepší je naložit je na 10-12 hodin do lázně z dešťové nebo převařené vody o pokojové teplotě. Já sama používám převařenou vodu (slévám prostě zbytky po vaření kávy). Dále stačí tillandsie namáčet asi na 2 hodiny 1x za týden. Můžeme je samozřejmě i mlžit, a to min 1x za dva dny.

Když se nové rostlinky dostatečně napijí, najdeme jim vhodné místo, nejlépe na okně. Pokud máme tillandsie montované na větvičkách, jednoduše je pověsíme na záclonu, v zimě z vnější, v létě z vnitřní strany, to kvůli spáleninám od slunce. U rostlin aranžovaných na kmeni nebo v různých miskách je to složitější, ale vždy platí: světlo, světlo a ještě jednou světlo. Místo na parapetu je tedy nutností. V létě je ale musíte ihned přistínit, pokud se na listech objeví spálené skvrny.

Co se týče hnojení, jsou tillandsie velmi citlivé, ale nenáročné. Hnojíme běžným hnojivem pro pokojové rostliny, zředěném 10x proti běžné koncentraci. V létě ponoříme rostlinky do výživného roztoku 1x za měsíc, v zimě vůbec ne.

V létě tillandsiím nejvíc prospěje, když je umístíme vedle celodenně otevřeného okna. Pobyt na čerstvém vzduchu jim dělá velmi dobře, a navíc dokáží vstřebat noční vzdušnou vlhkost. Můžeme je také pověsit ven, nejlépe do větví košatého stromu, ale v nouzi postačí i balkon, kam nesvítí polední slunce. Při pobytu venku pak stačí zalévat 1x za 10 dní, protože tillandsie dokáží vstřebat vlhkost, vznikající při rozdílu denních a nočních teplot. To je velmi výhodné, když jedete na dovolenou.

V zimě můžeme tillandsie ponechat při pokojové teplotě, nebo přesunout do míst, kde rtuť na teploměru neklesá pod 10°C. Při nižších teplotách se jejich vývoj zastaví a vy musíte omezit zálivku. Pokud se rozhodnete nebo musíte rostlinky ponechat při pokojové teplotě, doslova je nalepte na okenní tabule a dopřejte jim dostatek vláhy. Já mám rostlinky v zimě také v obýváku a i přesto mi v létě bohatě kvetou a i jinak vypadají báječně.

 

Tak.Myslím, že se mi podařilo seznámit vás alespoň s těmi nejdůležitějšími věcmi, které potřebujete znát, aby se u vás vaši zelení přátelé měli dobře. A pokud se mnou zůstanete i příště, dozvíte se, které druhy tillandsií jsou vhodné pro úplné začátečníky a jak a čím naaranžovat volnou tillandsii na vhodný kus dřeva.

 


Notburga

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
několikrát jsem to zkoušela, ale vždy mi vydržely maximálně rok a odešly bez rozloučení. A to jsem rosila dešťovkou nebo převařenou vodou.
Obrázek uživatelky
profil
to som nikdy nepestovala
Obrázek uživatelky
profil
díky za článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vždycky se mi tyhle rostlinky moc líbily, jen jsem neměla odvahu to zkusit. Ted ž si asi troufnu a jednu na zkoušku koupím. Díky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice