Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstujeme vlastní biozeleninu 1

6. 10. 2008 | Krása

Chcete si vypěstovat doma biozeleninu? Je to možné, a to dokonce i v případě, že nemáte zahrádku. Můžete si pěstovat zeleninu doma v květináčích, ale daleko větší možnosti samozřejmě nabízí vlastní malá zahrádka za domem.


Co pěstovat

Na prvním místě stojí rozhodnutí co pěstovat. Pěstujte to, co máte rádi a to co dobře prospívá v daných klimatických (či mikroklimatických) podmínkách vašeho bydliště. Dobré je také přihlédnout k druhu a kvalitě půdy. Např. písčité půdy se rychle odvodňují a nejsou tak úrodné jako např. půdy jílovité, kterénavíc dobře zadržují vodu. Různé plodiny preferují různé druhy půd, např. mrkev dobře prospívá na písčitých půdách, je pěkně rovná, neboť nic nebrání jejímu růstu, avšak bez zálivky se neobejde.

telo-ze-zeleniny

Dále se musíte rozhodnout zda budete pěstovat ze semínek, nebo zda zakoupíte sazenice. Bioosivo pro zahrádkáře u nás zatím prodává pouze společnost Semo, malých sáčcích (například ve specializovaných bioobchodech) či s možností nákupu větších množství, kde je možné dohodnout se např. s dalšími zájemci o nákupu bioosiva. Sazenice rostlin, hlavně bylinek, můžete někdy sehnat i na ekologických farmách (např. Ekofarma Sluníčko. Vždy vybírejte odolné druhy, což zvýší vaši naději na dobrou úrodu. Mezi odolné druhy patří např. mrkev Berlicum, která je odolná proti plísním, atd. Je-li to možné používejte opylená semena, což vám umožní do budoucna vypěstovat si vlastní osivo. O pěstování vlastního osiva si můžete přečíst více např. v knize „Pěstujeme si vlastní semínka“, kterou si můžete vypůjčit v knihově Spotřebitele.


Kde pěstovat

V zavařovacích sklenicích

Pokud zavařovací sklenici zakryjete lehkou bavlněnou látkou nebo perforovaným uzávěrem můžete si pěstovat vlastní chutné, výživné a čerstvé klíčky. Dokonce nepotřebujete ani žádnou půdu. Vhodnými ke klíčení jsou například fazole mungo, čočka, semínka hořčice, křenu, ale také pšenice a vlastně všechna semena, která mají schopnost vyklíčit. Některá běžná semena (která bývají ozařována a chemicky ošetřována) nemusí vyklíčit, nejvhodnější je použít biosemena, která by měla vyklíčit vždy. Postup při nakličování je snadný.

Nejprve je nutné semínka na několik
hodin namočit (v závislosti na velikosti akvetinac-s-petrzelkou typu semene, např. luštěniny je třeba namáčet déle), následně je dobré semena ještě propláchnout a vložit do nakličovací nádoby (může být např. zmíněná zavařovací sklenice, uříznutá PET láhev, hluboký talíř atp.) a překrýt bavlněnou textilií a umístit na tmavé místo.
Ke konci klíčení postavíme sklenici na světlo, aby klíčky mohly zezelenat a již můžeme sklízet první úrodu.
Klíčky můžeme použít např. do salátů, na chleba, do polévek atd.


V nádobách

Můžete buď koupit nové či využít starší nádoby, které najdete, nebo vyrobit vlastní z různých jinak nepotřebných materiálů. Nádobu k pěstování lze vytvořit např. z uříznutého plastového či plechového sudu, starých hrnců, starých odpadních trubek, starých smaltovaných umyvadel, van či pneumatik. Vyrobit je můžete také z nepotřebného dřeva, palet, cihel, kmenů stromů či kusů plastu. V domácnosti můžete využít kameninové, keramické i plastové květináče nebo závěsné koše.

K pěstování postačí vlastně jakákoliv nádoba alespoň 20 cm hluboká, která má ve dně odvodňovací otvory (v případě závěsných květináčů samozřejmě bez nich). Před použitím nádobu dobře vymyjte, aby se zabránilo možným chorobám rostlin. Pokud jsou nádoby umístěny v malém vybetonovaném prostoru či jsou-li obklopeny kamennou či cihlovou zídkou, představují tyto akumulátory tepla a rostliny je třeba v létě více zavlažovat, na druhou stranu se zde však bude dobře dařit teplomilným plodinám jako jsou rajčata či papriky.



Ještě tento týden se těště na pokračování:
Pěstujeme vlastní biozeleninu 2

Zdroj: www.biospotrebitel.cz


Petrac
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !