Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník

9. 02. 2017 | Praktické rady
Která místa jsou na světě nejkrásnější? Vytipovali jsme pro Vás pět památek, které by neměly chybět na seznamu žádného cestovatele. Kam se vypravit? Co neminout?

1. Bagan v Barmě

Bagan v Barmě je nepopsatelně krásný. Jedná se o stovky pagod a chrámů na pár kilometrech čtverečních. Některé jsou pozlacené, jiné si zachovaly svou původní architekturu, jsou zde i chrámy rozpadající se po nájezdu Mongolů. Když stojíte při západu slunce na vrcholu některé pagody a díváte se jakýmkoliv směrem, hrnou se vám slzy do očí. Nechápete, jak někdo dokázal postavit takovou krásu. Doporučujeme také ranní let balónem nad pagodou. Během ranního letu spatříte, jak se chrámy vynořují z mlhy a získáte zážitek na celý život. Kdo se bojí výšek, může si pronajmout kolo a vyrazit na celodenní výlet. Bude však mít co dělat, aby zahlédl alespoň ty nejdůležitější chrámy.

2. Taj Mahal v Indii

Další z památek, kterou by pravověrný cestovatel neměl vynechat, je Taj Mahal, monumentální pomník v Ágře v Indii, který nechal v letech 1632 až 1654 vystavět mogul Šáhdžahán na památku své předčasně zesnulé ženy, na jehož stavbě se podílelo 20 000 dělníků. Je postaven z mramoru, povrch je zdoben polodrahokamy, drahokamy a kaligrafická výzdoba je provedena černým mramorem. Celý komplex zaujímá 17,5 hektarů a samotné mauzoleum stojí na čtvercovém podstavci, jehož rohy zdobí čtyři čtyřicetimetrové minarety.

3. Machu Picchu v Peru

Machu Picchu v Peru, ruiny inckého kultovního města v peruánských Andách, působí jako z jiného světa. Když se sem člověk vyškrábe, pěšky nebo mikrobusem z údolí řeky Urubamba, nevěří svým očím. Postavit tady chrámový komplex byl nejlepší nápad inckých vládců. Řeka se vine dole pod strmými horami, v pozadí se pnou zasněžené kopce a o pár kilometrů dál východním směrem se rozprostírá nedobytný prales. Je to jednoznačně nejkrásnější památka jižní Ameriky.

4. Borobudur v Indonésii

Borobudur v Indonésii na ostrově Jáva je největší památkou jižní polokoule pocházející z 9. století. Je to v podstatě obrovský chrámový komplex, z ptačí perspektivy vypadá jako mandala a na vrcholu sídlí Buddha budoucnosti - Matreja. Celý komplex je poset 2672 reliéfními panely a 504 sochami Buddhy. Když se procházíte po balustrádách, na kterých jsou znázorněné výjevy z Buddhova života, svírá se vám srdce. Jeho udatnost, šlechetnost, ochota pomoci zapůsobí na křesťany i muslimy.

5. Angkor Wat v Kambodži

Angkor Wat v Kambodži, postavený počátkem 12. století pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, je magický. První ranní slunce se zrcadlí v jezírku plném lotosových květů před největším z chrámů. Je to neuvěřitelně fotogenické, 20 minut na tomto místě budete jen stát a fotografovat. Den se tady zdá být krátký a každý z nás se do chrámu, který sloužil nejprve hinduistům, poté buddhistům, touží vrátit ještě jednou. Doporučujeme navštívit i méně známý, ale nádherný komplex Angkor Thom. Také chrám Bayon konkuruje samotnému Angkor Watu.

Zdroj, foto: CK SEN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník:

Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník
Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník
Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník
Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jsme na tom podobně,jako samoživitelka s puberťákem bych musela vyhrát ve sportce Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobré tipy, ale asi se tam už nestačím podívat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles