Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět „pé“ aneb opravdu sníte pět porcí ovoce a zeleniny denně?

28. 04. 2014 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Vitamíny, minerální látky, rostlinná barviva – obecně antioxidanty. To je pouze zkrácený výčet zdraví prospěšných látek, které bychom si denně měli dopřát. Jedině tak bude naše tělo správně fungovat.

Přísun důležitých vitaminů a minerálních látek, posílení imunity, prevence proti rakovině – tedy likvidace volných radikálů, předcházení kardiovaskulárním chorobám a nakonec i zdravý životní styl. Toho všeho docílíte, pokud budete pravidelně konzumovat ovoce a zeleninu. Optimálním množstvím pro posílení zdraví a prevenci proti různým onemocněním je pět porcí, které bychom si měli dopřát nejlépe každý den. „Podle světové zdravotnické organizace a obecně platných výživových doporučení bychom měli přijímat alespoň 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny na den. Ve většině evropských zemích však tato doporučení splněna nejsou. Průměrná spotřeba ovoce/den se v Evropě pohybuje v množství 166 g a zeleniny 220 g/den“ upřesňuje výživová specialistka Nikola Hanyšová.

Jídelní plánCo je porce ovoce a zeleniny?

První, co se vám asi vybaví, je pět jablek na vašem pracovním stole. Co je ale nejdůležitější, jak velká by ta jablka měla být. Za jednu porci se totiž obecně považuje zhruba 100 gramů ovoce či zeleniny. Pro lepší představu, co se jednou porcí ovoce a zeleniny rozumí:

- u středního ovoce: jeden banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč
- u menšího ovoce: jsou to vždy dva kusy mandarinek, kiwi, meruněk či švestek
- u většího ovoce: postačí vždy polovina velkého pomeranče, grapefruitu, avokáda apod.
- u velkého ovoce: se jednou porcí rozumí silnější plátek melounu, ananasu, papáji a dalšího velkého ovoce
- u drobného ovoce: jde o hrst hroznového vína, sedm jahod či čtrnáct třešní

Nezapomínejte ale na zeleninu, i ta má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Mnohdy se v ní totiž ukrývá více výživových látek než v ovoci. A co považujeme za jednu porci zeleniny?
Například jedno střední rajče nebo sedm cherry rajčátek, jednu střední salátovou okurku, polovinu masité papriky nebo jednu celou menší, případně osm malých růžiček květáku či brokolice. „Výhodou zeleniny je navíc nízká energetická hodnota, ale vysoká biologická hodnota. To znamená, že zelenina má velmi nízký obsah energie, avšak velmi vysoký obsah nepostradatelných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví“ vysvětluje Nikola Hanyšová.

100% ovocné džusy, zeleninové šťávy či sušené ovoce – i to se počítá!

Jídelní plánPakliže nepatříte mezi milovníky čerstvého ovoce a zeleniny, sáhněte po jiné variantě. Velmi vhodnou a rychlou variantou jsou ovocné či zeleninové šťávy. Jednu denní porci si dopřejte právě konzumací 100% ovocných džusů či zeleninových šťáv. Například jedna 250 ml sklenice džusu Relax 100 % obsahuje jednu denní porci ovoce a zeleniny. V  některých případech je také bohatým zdrojem potřebné vlákniny (např. Relax 100 % Jablko, mrkev, broskev; Rajče; Multivitamin).

Dopřát si můžete také zeleninu vařenou, luštěniny či konzervovanou zeleninu, u které vám „postačí“ na jednu porci cca pět vrchovatých polévkových lžic.
V případě sušeného ovoce vám postačí na jednu porci zhruba 50 g. Tím se například rozumí vrchovatá lžíce rozinek, dva až tři sušené fíky nebo tři sušené švestky či meruňky. „U sušeného ovoce však počítejte s vyšším podílem „ovocného cukru“ a bohužel oproti čerstvému ovoci má vyšší energetickou denzitu, což je nevýhodné především pro osoby trpící nadváhou“ upozorňuje výživová specialistka.

Pamatujte však na to, že denní strava má být hlavně pestrá. Zapomeňte tedy na svých pět jablek na pracovním stole a vyměňte čtyři z nich třeba za sušené meruňky, půlku papriky, sklenici 100% džusu a salátovou okurku. „Jednoduchou pomůckou při výběru ovoce či zeleniny, je vybírat druhy s výraznou, sytou barvou, výrazně červená, žlutá, zelená. Takové ovoce a zelenina obsahuje nejvyšší podíl antioxidantů“ doporučuje na závěr Nikola Hanyšová.

Jídelní plánNechte si denní porce ovoce a zeleniny lehce ohlídat

Jestliže si nejste jistí, zda si dokážete pět denních porcí ohlídat, vyzkoušejte jednoduchou aplikaci www.jidelniplan.cz. Díky tomuto programu zvládnete jeden ze základních pilířů zdravého stravování, kterým je právě denní příjem 5 porcí ovoce a zeleniny. V programu můžete pravidelně kontrolovat váš příjem ovoce a zeleniny na den a nutriční složení vašeho jídelníčku.


Více informací hledejte na www.jidelniplan.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
TAk bere se při očistě organismu, detoxu, na podporu imunity aco jsem slyšela tak i při zvětšených uzlinách Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A co všechno ten lympmomyosot umí? nebo spíš teda na co všechno to je?
Obrázek uživatelky
profil
No tak moje nejlepšíkombinace je ta s lymphomyosotem, jak už jsem psala někde dál Smajlík) Osvěčeno vyzkoušeno a spokojeno Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak pomáhat a podporovat tělo, organismus a imunitu se dá tolika věcma... o dzákladních selských rozumů, babské rady až po umělé či přírodní přípravky, třeba jako ten lymphomyosot... Nejlepší je asi najít si pro sebe nějakou optimální kombinaci všech faktorů Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to podpoř i dalšíma věcima jako je upravený jídelníček a zdravý pohyb Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka