Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět tipů, jak předcházet zvýšenému cholesterolu

6. 05. 2011 | Péče o tělo

Zelený čaj, pomerančový džus, brokolice a brambory. To jsou některé z ingrediencí zázračného receptu, který sníží hladinu vašeho cholesterolu a zachrání vám tak zdraví. Možná se vám zdá, že zvýšený cholesterol je obecným zaklínadlem lékařů, kterým se není potřeba nijak zvlášť vzrušovat.


Jenže u cholesterolu je podobná situace jako například u zvýšeného krevního tlaku; nebolí, není vidět, v podstatě vás v ničem neomezuje - až na to, že vás bez varování může zabít. Infarkt, arteroskleróza, či mozková mrtvice, to jsou jen některá ze zdravotních rizik, která s sebou zvýšená hladina cholesterolu nese. Jak se zvýšení LDL ("špatného") cholesterolu dá předcházet?


1. Hýbejte se.


I když jde o poněkud nepopulární doporučení, vynikající prevencí před zvýšenou hladinou LDL cholesterolu je pohyb. Podle výzkumů pravidelná tělesná aktivity nejenže snižuje hladinu "špatného" cholesterolu, ale až o deset procent zvyšuje hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu. Podle lékařů z univerzity v Severní Karolíně, kteří se touto otázkou zabývali, by měl člověk denně udělat minimálně deset tisíc kroků, aby bylo jeho tělo ve formě. Tuto sumu pokryjete  pětačtyřicetiminutovou procházkou. Vymlouváte se, že tolik času nemůžete denně obětovat? Lékaři radí, abyste si do své kanceláře pořídili stepper, každou hodinu vstaňte a pět minut na něm šlapejte.


2. Jezte zdravé tuky.


Velmi častým omylem je přesvědčení, že člověk se zvýšenou hladinou cholesterolu by neměl konzumovat absolutně žádné tuky, protože všechny tuky jsou špatné. Pokud však do svého jídelníčku zařadíte větší množství nenasycených tuků, vaše hladina LDL cholesterolu se naopak sníží. V boji proti zvýšenému cholesterolu vám pomůže například olivový olej a další oleje rostlinného původu. Naopak redukovat byste se měli snažit živočišné tuky, jako je například máslo, sádlo a podobně.


3. Zásobte se pomerančovým džusem.


Nepominutelným bojovníkem proti škodlivému cholesterolu jsou takzvané steroly. To jsou rostlinné látky, které se nachází například v sojových bobech, bramborách, brokolici, ale najdete je i v pomerančovém džusu, některých margarínech, nebo jogurtových nápojích. Steroly mají pro lidský organismus naprosto unikátní význam, protože zabraňují vstřebávání cholesterolu. Podle provedených výzkumů stačí denně dva gramy sterolů a hladina LDL cholesterolu poklesne během měsíce zhruba o deset procent. Dva gramy sterolů se nachází zhruba ve dvou deci obohaceného pomerančového džusu.


4. Jezte víc vlákniny.


Ovoce, zelenina, či celozrnné potraviny nejsou jen zdrojem zdraví prospěšných antioxidantů, ale obsahují i vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Během výzkumu, zveřejněného v roce 1995 v Nutrition Research Newsletter, podávali lékaři pacientům po dobu patnácti týdnů potravinové doplňky s vysokým obsahem vlákniny. Za tuto dobu poklesl špatný cholesterol v průměru o šest procent, zatímco množství "dobrého" cholesterolu stouplo o osm procent.


5. Pijte zelený čaj.


Podle studie provedené v roce 2008, jejíž výsledky byly zveřejněny v magazínu Nutrition, denní popíjení zeleného čaje jednak snižuje krevní tlak a jednak hladinu cholesterolu. Dobrovolníci, kteří se výzkumu zúčastnili, pili denně zelený čaj po dobu tří týdnů a hladina jejich cholesterolu se za tu dobu snížila o pět procent. Jako bonus u nich došlo ke snížení zánětlivých procesů.


Zdroj: Plus pro Vás.cz
Autor: Barbora Vajsejtlová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !