Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petra Janů – Měla jsem obrovské štěstí!

31. 07. 2017 | Úspěšní lidé
Stálice československé hudební scény Petra Janů se v pátek 22. září 2017 po pěti letech vrátí do Šumperka s novým koncertním programem za doprovodu skupiny Amsterdam, která je složena z vynikajících hudebníků. Naší oblíbené zpěvačce jsme z toho důvodu položili pár otázek, abychom zjistili, co je u ní nového.

Nejprve bychom Vám chtěli pogratulovat k významnému jubileu, které tento rok oslavíte. Vaše úspěšná pěvecká kariéra totiž odstartovala před neuvěřitelnými 45 lety. Co se Vám vybaví ve spojitosti se začátky v hudební branži?

Petra Janů: Děkuji mnohokrát za gratulaci! (úsměv) Vybaví se mi oplácané děvče ze Sekyrkových Louček oplývající obrovským sebevědomím s domácí trvalou na hlavě. Žádná extra krasavice, která byla přesvědčena o své dokonalosti. Dnes vím, že to byl doslova zázrak, že si mě vybrali do Semaforu. Asi poznali, že by se z ,,toho" dalo něco vykřesat. (smích)

Kdy nastal ten moment, že jste si uvědomila, jak Vás zpívání po všech stránkách naplňuje a chcete se tomu věnovat nastálo?

Petra Janů: Zpívala jsem od malička, žila jsem u babičky, která ráda a hezky zpívala a naučila mě spoustu písniček. Potom jsem zpívala všude, kde se dalo, ve školních sborech, na soutěžích a školních akcích.


Petra JanůA který okamžik v kariéře byl podle Vás právě tím zlomovým?
Petra Janů: Bylo jich víc. Na začátku určitě divadlo Semafor, potom setkání s mým budoucím mužem, který stál u všech mých počátečních úspěchů. Měla jsem velkou kliku, že jsem vždycky potkala ve správný čas ty správné lidi. Byla to špička na naší hudební scéně, Ota Petřina, Zdeněk Rytíř, Karel Svoboda, Pavel Vrba…

Vydala jste spoustu úspěšných alb. Když byste měla zvolit jen jednu píseň, která se Vám vryla pod kůži, na jakou by padla volba?
Petra Janů: Nedá se vybrat jedna, za všechny jsem vděčná. Beru jako obrovský dar to, že i po těch letech mám písničky, které lidem dělají radost. Proto se musím usmívat, když vidím dnes mladé kolegy, kteří mají jeden hit a skuhrají, že už ho nesnáší, místo aby děkovali tomu nahoře, že ho chtějí lidé poslouchat. (smích)

Za osudové lze právě označit setkání a dlouholetou tvůrčí spolupráci s autorskou dvojicí Ota Petřina a Zdeněk Rytíř, stejně tak s Ondřejem Soukupem a Petrem Jandou. Jak k tomu tenkrát vůbec došlo?
Petra Janů: Jak jsem již zmínila, měla jsem obrovské štěstí, že přesně v době, kdy jsem měla pocit, že by se mělo něco stát nebo změnit, objevily se tyto moje ,,sudičky". Možná to bylo podle rčení ,,je-li žák připraven, učitel se dostaví". (smích)

Před pár lety jste měla velmi úspěšné turné s Věrou Špinarovou, se kterou Vás pojilo dlouholeté přátelství. Vzpomenete si ještě na tu chvíli, když jste se setkaly úplně poprvé?
Petra Janů: Bylo to na Bratislavské lyře roku 1976. Hned jsme si porozuměly. Také neměla moc ráda tyhle ,,načančané" akce, byla naprosto upřímný a rovný člověk a tohle nablýskané ,,divadýlko" jí nedělalo dobře stejně jako mně, takže jsme byly spřízněné duše.

Máte to štěstí, že jste získala mnoho krásných rolí v různých českých muzikálech. Který z nich Vás nadchnul ze všech nejvíce?
Petra Janů: Milovala jsem Kytici v Semaforu, dodnes, kdybyste mě probudili o půlnoci, zazpívám Vám Bludičku. (smích) Další, pro mě zlomový, muzikál byli Bídníci ve vinohradském divadle. Jsem dodnes pyšná na to, že jsem byla součástí představení, které otevřelo bránu tomu pozdějšímu muzikálovému boomu. (úsměv)

Také jste se objevila v několika filmech. Při natáčení jakého snímku ve štábu panovala nejlepší atmosféra?
Petra Janů: No, vzhledem k tomu, že jsem natočila dva a žádný nebyl na Oscara, jsem jen ráda, že jsem poznala ,,jak se to dělá". Ve filmu Koncert je pro mě důležité, že se zachytila atmosféra koncertu z mých rockových začátků. Vůbec se neliší od toho, co se děje dnes. A ve filmu Můj hříšný muž pro mě byla nádherná zkušenost ze spolupráce s Michaelem Kocábem, který k filmu dělal hudbu.

S metalovou kapelou Soustrast jste nahrála cover k písni Jedeme dál. Kdo přišel s tímto nápadem a jak jste si užila natáčení klipu?
Petra Janů: Kytarista Soustrasti hrál v divadle Broadway v jednom muzikálu, kde jsem zpívala, tak mi to nabídl. Moc mě to potěšilo a natáčení jsme si moc užili. Zvlášť natáčení klipu, kde jsme s Petrem Jandou hráli rodiče. (smích) Byla to, fakt, velká zábava.

Když jste neustále v jednom kole, dokážete si najít i čas pro sebe, že můžete vypnout a jen tak relaxovat?
Petra Janů: Jasně, na chalupě u Jindřichova Hradce v lese. Tam se všechno vypíná samo.

Navštívila jste nedávno nějaké vystoupení, které Vás velmi zaujalo, nebo se chystáte v blízké době na koncert coby posluchačka?
Petra Janů: Vzhledem k tomu, že mám sama dost práce, jsem trošku kulturní barbar. Naposledy jsem viděla muzikál Ples upírů, ten mě nadchl.

Jaký máte názor na současnou českou i zahraniční hudební scénu?
Petra Janů: Myslím si, že všechno má svůj přirozený vývoj a každý, kdo má muziku rád, si v té obrovské nabídce najde ,,tu svou". (úsměv)

Dovolte mi pozvat všechny příznivce na Váš koncert v Domě kultury Šumperk, který se uskuteční už v pátek 22. září 2017. Na co se můžeme během vystoupení těšit?
Petra Janů: Na všechny moje hity, na novinky, na mou novou kapelu Amsterdam, na rockový zvuk a na veškerou energii, kterou do toho vystoupení všichni dáváme. Těšíme se.

S jakými plány do budoucna byste se s námi ještě chtěla podělit?
Petra Janů: Po letech vydávám s Amsterdamem novou desku, na přelomu října a listopadu mám narozeninové turné s názvem Léta bláznivá, což leccos napovídá. (smích)

A na závěr vzkaz návštěvníkům šumperského koncertu…
Petra Janů: Přijďte, užijeme si spolu bezva večer. Mám Vás ráda!

Děkujeme za rozhovor.

Foto: www.petrajanu.cz
Zdroj: Michaela Horáková



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Petra Janů – Měla jsem obrovské štěstí!:

Petra Janů – Měla jsem obrovské štěstí!
Petra Janů – Měla jsem obrovské štěstí!
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles