Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petrohrad (v Čechách)

8. 07. 2015 | Česká republika
Pokud bychom chtěli navštívit Petrohrad (Sankt-Petěrburg, Leningrad), druhé největší město Ruska s mnoha památkami, strávili bychom v letadle asi 2,5 hodiny.
Náš dnešní výlet směřuje rovněž do Petrohradu, ale setrváme v Čechách, postačí nám auto, a z Prahy zamíříme opačným směrem - po silnici E48 na Karlovy Vary. 
Po 80 kilometrech a zhruba hodině jízdy, sotva překročíme hranice okresu Louny, a jsme na místě. 
Vlastně ještě než do obce Petrohradu dojedeme, musím zmínit zajímavý objekt, který stojí  u Finkova rybníka. Původně panský pivovar, vybudovaný Černíny, byl postaven  v neorománském slohu v letech 1862-3 podle návrhu architekta Josefa Zítka, který projektoval i budovu Národního divadla a Rudolfina. Pivo se zde přestalo vařit v roce 1967 a v současnosti tato technická památka bohužel chátrá.
A teď už hurá do Petrohradu. Zaparkovat se dá u fotbalového hřiště nebo o 400 metrů dál u malého lesního hřbitova.

V obci nás zaujme především rozsáhlý objekt zámku. Vybudoval ho Jaroslav Libštejnský z Kolovrat v roce 1560, ale pro účast na stavovském povstání mu byl zkonfiskován a následně setrval v držení Černínů z Chudenic až do roku 1945. Od té doby zde sídlí psychiatrická léčebna.

PetrohradJižně od obce se rozprostírá přírodní památka Háj Petra Bezruče. Jde o starý les na místě bývalého zámeckého parku a obory, v němž nacházíme úžasné staré stromy, duby, javory, lípy, habry, usazené do romantické krajiny plné žulových skalek a balvanů. Nejstarší je tzv. Selský dub s neuvěřitelným obvodem kmene 9 metrů. Jeho stáří se odhaduje na 900 let. V jeho blízkosti byl vybudován odpočinkový altán.

Po červené turistické značce vystoupáme pohádkovým lesoparkem ke zbytkům hradu Petršpurk (Petrohrad). Celé místo bylo nedávno citlivě očištěno od náletových dřevin a i zde bylo instalováno turistické odpočívadlo.
Je zde zároveň 4. zastávka naučné stezky Jesenicko, která nám poskytne řadu informací o historii i zdejších pověstech. Původní zakladatel hradu se pravděpodobně opravdu jmenoval Petr, ale protože letopisci mnoho pozornosti tomuto místu nevěnovali, dal se prostor fantazii. Je tady opravdu krásně a hezky se poslouchá romantický příběh o nezlomné lásce rytíře a princezny, kteří sem uprchli, neboť rodiče jejich nerovnému vztahu nepřáli; o zrádném sluhovi, který jejich úkryt prozradil, i o otci, který nakonec milencům velkoryse odpustil.

Jiná pověst vypráví o pokladu, ukrytém v podzemí trosek hradu. (Hmm, to se mi to rýmuje). Hlídá ho duch slepé Mařenky, který se zjevuje na Štědrý večer, oděn z poloviny v bílém a z poloviny v černém šatě. 
Kaple ve tvaru rotundy, vestavěná do zbylé části hradu, je zasvěcená Všem svatým a Heřman Černín ji zde založil v roce 1650, tedy v době, kdy jejich rod sídlil v zámku v obci.
To, co působí jako součást a pozůstatek původního hradu Petrohradu, a nachází se na nejvyšším bodu kopce, je umělá zřícenina ze čtyřicátých let 19. století. Je rovněž dílem Černínů.

Výstup po schodech bez zábradlí nemusí být každému příjemný, ale stojí za to!
Výhled, který se před námi otevřel, popisuje F. A. Heber (1815 – 1849) jako nádherný a velkolepý.  A pokud vám jeho jméno nic neříká, vězte, že byl amatérský historik a topograf, který v sedmisvazkovém díle popsal na 586 českých a moravských hradů a tvrzí. Jeho práce byla základním pramenem pro Augusta Sedláčka, známějšího autora „Hradů, zámků a tvrzí“. Baladická, poetická nálada Jesenicka učarovala i básníku Jaroslavu Vrchlickému.
Když se dostatečně pokocháte rozhledem, doporučuji sestoupit po červené značce dolů pod kopec ke statku, u kterého je rozcestí turistických cest. Ty nás zavedou do rozsáhlých Jesenických lesů, plných romantických skalek a zákoutí. 
Po žluté například můžete dojít i do míst, kde v 19. století stávala tzv. Švýcarská hájovna, stylová lovecká chata obklopená hraběcí černínskou oborou pro jelení a dančí zvěř. V době druhé světové války již byla obývána jen částečně, krátce zde byli sovětští vojáci a pak už jen pustla. Dnes najdeme v terénu pouze zbytky jejich základů, takže přikládám alespoň dobovou fotografii (zdroj: internetové stránky obce Petrohrad).

Opravdovou perlou zdejších četných skal a skalek jsou Petrohradské skály, vhodné i pro bouldering. Vede k nim zelená turistická značka.

Při pohledu do mapy vás jistě napadne vhodný okruh dle vašich schopností a možností. Ve výhodě jsou vyznavači geocachingu, kterým série cache (keší) Petrohradské putování umožní poznat řadu kouzelných míst, ukrytých třeba jen pár kroků od cesty.
V případě, že vám Jesenicko zalíbí, další námět na výlet naleznete ZDE.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Petrohrad (v Čechách):

Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
Petrohrad (v Čechách)
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký tip na výlet..od nás je dalekoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka na zajímavý výlet. Bezvadné fotky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je tam moc krásně, od nás bohužel moc daleko.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek, my jsme tam ještě nebyli, tak je to dobrý tip na nějaký budoucí výlet...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles