Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petržel pro zdraví i chuť

17. 02. 2011 | Péče o tělo

Obyčejná petrželová nať mívala kdysi velkou vážnost, byla považována za posvátnou bylinku, která symbolizovala radost a slávu. Věřilo se v její magickou moc, neboť staří Římané ji  zastrkovali pod tógu, aby si zajistili potenci a gladiátoři ji jedli, aby jim dala sílu. 


Rady do zahrady!


Semena petrželky dobře snáší chlad i mráz, klíčí po třech týdnech a můžeme je vysévat několikrát do roka. Třebaže jde o dvouletou rostlinu, vyséváme ji každoročně, neboť druhým rokem vykvétá. Na zahradě ji každým rokem pěstujeme na jiném stanovišti. Má ráda polostín, ale při dostatečné zálivce prospívá i na slunci. Nať seřezáváme, až když je dostatečně silná. Pak platí, že čím více jí sklízíme, tím bujněji roste. Petrželku můžeme mít po ruce i v zimních měsících, na podzim zasadíme několik kořenů do květináče se směsí písku a hlíny, uložíme v temnu a udržujeme vlhké. Přeneseme-li květináč do vytápěné místnosti na světlo (za okno), brzy nám petrželka vyraší. Při pěstování na balkóně vyžaduje větší květináč, výborný je tzv. petrželák – keramický hrnec s otvory v několika řadách pod sebou dokola. K dochucení pokrmů lze používat i nať z kořenové petržele, která je ale náročnější na půdu.


Na zdraví!


Čerstvé listy obsahují vysoký obsah vitaminu C, provitamin A a řadu minerálů – vápníku, železa, draslíku, fosforu, manganu a křemíku. Petrželová nať povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zažívání a vstřebávání látek z potravy. Má močopudný účinek a je vynikajícím prostředkem při artritidě a dně. Naťová petržel je velmi důležitá pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů, vlasů, kostí a krve. Ale pozor, při vyšších dávkách způsobuje dráždění ledvin, omezeně by ji měli konzumovat lidé s nemocnými ledvinami. Má stimulační účinek na svaly dělohy, proto všem jejím částem by se měly vyhýbat těhotné ženy. Po porodu může být konzumace petržele prospěšná, protože napomáhá regeneraci dělohy a zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Čerstvá petrželka osvěžuje dech, doporučuje se žvýkat po konzumaci česneku či cibule. Zevně pomáhá proti podráždění od hmyzích žihadel a slouží jako antiseptický obklad na řezné a jiné rány.


Dobrou chuť!


Petrželová nať s hladkými listy má mnohem silnější aroma než kadeřavá. Tu používáme spíše jako dekoraci na výrobky studené kuchyně. Jemně pokrájenou petrželovou nať používáme do polévek, omáček, pokrmů z mletého masa, zeleninových jídel, nádivek, včetně velikonočních,  míchaných vajíček, salátů, pomazánek, k vařeným bramborám a i do houskových či bramborových knedlíků. Nepostradatelná je ve většině bylinkových másel a majonéz. Tvoří součást francouzského „bouquet garni“ – svazečku aromatických bylinek používaných k ochucení omáček, který se obvykle  skládá ze tří snítek petrželky, snítky tymiánu a bobkového listu. Podle krajových zvyklostí může obsahovat také celerovou nať, šalvěj, saturejku či rozmarýnu. Bylinky jsou svázány dohromady, aby se před podáváním z pokrmu mohly vyjmout. Používat lze i sušenou petrželovou nať, u které je nižší obsah vitaminu C, ale ostatní cenné látky zůstanou zachovány. 

 

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dávám ho skoro do všeho
Obrázek uživatelky
profil
Přidávam ji všude,kde se dá,ale ňatí zdobím všechno,máme zahradu tak není o ní nouzeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a aj vňať má užasnú vôňu
Obrázek uživatelky
profil
ja ho dávam tiež skoro všade
Obrázek uživatelky
profil
výborná všude ráda ji používámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice