Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pevné pouto ze záhrobí

2. 01. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Pevné pouto záhrobí

Autor: Alice Seboldová
Nakladatelství: XYZ s.r.o.
Rok vydání: 2008
Počet stran: 365 str.
Formát: 214 x 152 mm
Cena: 289 Kč

Pevné pouto ze záhrobí ne nejlepší knihou roku 2002, které se prodalo více než 2 miliony výtisků.

Jmenovala jsem se Susie Salmonová. Když jsem byla 6. prosince 1973 zavražděna, bylo mi čtrnáct… Nevšední příběh vyprávěný ze záhrobí zavražděnou čtrnáctiletou školačkou, která pozoruje, jak bez ní pokračuje život na Zemi a v její rodině.

Když se poprvé setkáváme se čtrnáctiletou Susie Salmonovou, je už v nebi. Odtud vypráví příběh, který je zároveň děsivý i plný naděje.Prozkoumává místo, kterému říká nebe. V nebi je vstupní poradkyně, která jí pomáhá se vším se vyrovnat, a také spolubydlící, s níž sdílí dům. Susie má vše, nač jen pomyslí. Ovšem až na jediné: už nikdy nebude s těmi, které má ráda, nedospěje a nebude prožívat totéž co její kamarádi. Ale má možnost se na Zemi a své nejbližší dívat a sledovat, jak se s její smrtí postupně vyrovnávají a hledají k sobě znovu cestu. A tak se příběh o nejhorší věci, která se může v rodině stát, mění v napínavý a místy dokonce humorný román o lásce, hledání, paměti, spravedlnosti či smiřování, radosti a uzdravování.

 

O autorce knihy Pevné pouto záhrobí

- nová královna fantasy románu; originální, šarmantní a odvážná Alice Seboldová (1963) vyrůstala na předměstí Filadelfie, po absolvování střední školy v roce 1980 se zapsala na She then enrolled inuniverzitu v Syrakusách.

pevne-pouto-ze-zahrobiV prvním ročníku univerzity  .  and study byla napadena a brutálně znásilněna v tunelu k školního amfiteátru. Po hrůzném zážitku byla v domácím ošetřování, a do školy se vrátila po několika měsících. Po ukončení studia se přestěhovala  na Manhattan, živila se jako servírka a Then she moved to snažila se prosadit jako spisovatelka. Psala především poezii. Z té doby jsou známy i její první pokusy o román. Po několika rušných letech, kdy propadla heroinu a neprosadila se jako autorka, se vrátila na místo strašného zážitku do Syrakus. Pokračovala v dalším studiu a také pátrala po dalších okolnostech svého znásilnění. Tady našla inspiraci pro svůj první román Lucky (Šťastná: na policii jí tehdy řekli, že by měla být šťastná, že přežila). Alice Sebold's first published book, many years in the making, was a memoir of her rape as an eighteen-year-old college freshman.Kniha však nebyla příliš úspěšná."I wrote tons of bad poetry about it and a couple of bad novels about it--lots of bad stuff," Sebold told Dennis McLellan of the Los Angeles Times.

Když Seboldová začala psát Lucky, byla na stejném místě v tunelu usmrcena a znásilněna další mladá žena. Tato událost se nakonec stala inspirací k románu Pevné pouto. Ten se stal literární událostí roku. Jednalo se o velké překvapení, především proto, že autorkou byla velmi mladá spisovatelka, která měla na kontě jen jednu nepříliš povedenou knihu.

Seboldová vyhrála v anketě amerických knihkupců Cenu za knihu roku pro dospělé v kategorii Fiction za rok 2003 a Bram Stoker Award za nejlepší hororový román roku 2002 (nositeli této ceny jsou např. Stephan King, Chuck Palahniuk, Ray Bradbury)

V roce 2007 vyšel zatím poslední román Seboldové The Almost Moon. I zde se zabývá tématem násilí.

 

Inspirace pro film Pevné pouto záhrobí

Román Pevné pouto nadchl i slavného filmového režiséra, nositele 4 Oscarů a mnoha nominací. (Pán prstenů, King Kong). V současné době probíhají dokončovací práce na filmu a do kin bude uveden v příštím roce. V hlavních rolích se objeví Saoirse Ronanová (Pokání), Rachel Weissová (Sin City, Dragon), Susan Sarandonová (Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louisa) a Mark Wahlberg (Planeta opic, Loupež po italsku, Skrytá identita).



Tuto knihu Pevné pouto ze záhrobí si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství XYZ.

PetraC

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !