Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pexeso trénuje mozek

25. 06. 2020 | Zajímavosti

Pexeso je jedna z vůbec nejznámějších her na světě, u nás extrémně rozšířené. Člověk ho koupí nejen, že v každé hračkárně, ale pomalu i v každém papírnictví. Ano, dá se to tak říci. Další omyl podobně jako u Člověče, nezlob se! Drtivá většina lidí si myslí, že pochází z Československa, ale to tak opět není. Pochází původně z druhého konce světa, kde má svoje kořeny v Asii, konkrétně v Japonsku. Původně v Japonsku hráli hru se škeblemi zvanou Kai awase, která se udává jako předchůdce dnešního pexesa. Pexeso je vlastně zkrácenina - Pekelně Se Soustřeď. V angličtině se jmenuje Memory.

Právě hra Pekelně se soustřeď se vysílala kdysi v Československu v průběhu šedesátých let. Podle tohoto formátu se následně vytvořily malé kartičky, které se začaly prodávat jako Pexeso. Tyto kartičky někdy v roce 1965 vyprodukovalo nakladatelství Pressfoto. To Pexeso vydávalo v dalších letech ve více jazykových variantách. Za jeho otce nebo tvůrce, jak kdo tomu chce říkat, se považuje výtvarník Zdeněk Princ. Pressfoto se chtělo vyhnout kupování licence z původního pořadu a tak vznikl název Pexeso. Pexeso může hrát v podstatě kdokoliv, v jakémkoliv věku, na tom vůbec nezáleží. Uvádí se, že jedna hra by měla trvat čtvrt až půl hodiny, ale to se může lišit od situace.

Kartičky na pexeso, jak už bylo řečeno, jsou menšího vzezření. Mělo by jich být sudý počet, a to v každém případě. Bývá jich nejčastěji 64, ale klidně to může být více nebo méně, jelikož doba jde dopředu a od toho se to odvíjí. V podstatě je to velmi jednoduché. Kartičky se nastříhají, rozmíchají a rozloží se nejčastěji do čtverce. První hráč začne a otočí dvě kartičky. Pokud jsou stejné, vezme si je a pokračuje dále. Když nenajde dvojici stejných kartiček, otočí je zpátky a hraje další hráč. Tak to funguje, dokud nejsou všechny dvojice nalezené.

Pak se jen spočítá, kdo jich má více. Ten, kdo jich má větší počet, tak vyhrává. Může se stát, že oba hráči budou mít stejný počet. V tom případě se jedná o remízu. Obvykle se během hry neradí, ale kdo chce, může se dohodnout, že bude soupeři radit, i když pak by to možná ztratilo ten náboj, jelikož by se mohlo i podvádět, a to by se dít nemělo. Existuje dokonce speciální klub, který se zaobírá sbíráním pexes - Klub sběratelů pexes. Pexeso se může hrát i trochu jinak. Používají se k tomu mariášové karty. Sada těchto karet se zamíchá a rozloží na stůl po šesti řadách, v každé řadě by mělo být pět listů.  

V poslední řadě by měly zůstat dvě karty. Následně se hraje podle klasických pravidel, výše vysvětlených. Kdo už je hodně zkušený, tak může hrát i s žolíkovými kartami. Pexeso je obvykle obrázkové. Na těchto obrázcích se dá najít v podstatě cokoliv - zvířata, hračky, jídlo, herci, zpěváci, sportovci, prostě všechno. Pexeso je vysoce oblíbená hra a také patří mezi ty první, kterými se začíná.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pexeso mám ráda a často si ho hraji sama. Cvičím si takto občas svůj mozek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles