Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Piercing - pěkná, ale nebezpečná ozdoba

27. 06. 2008 | Nemoci
V posledních letech si mladí lidé stále častěji zdobí různé části svého těla kovovými ozdobami rozmanitých tvarů. Mnozí jeho majitelé si ale vůbec neuvědomují nebo podceňují rizika piercingu. Tento typ ozdob totiž bohužel kromě ozvláštnění zevnějšku nebo zpestření sexuálního života přináší často i mnohé zdravotní komplikace.

Základem pro minimalizování zdravotních komplikací spojených s piercingem by měl být výběr vhodného salónu, kde tuto ozdobu odborně umístí na vybranou část těla. Neprofesionálně nebo podomácku vytvořený piercing je totiž opravdu hazardováním se životem. Je-li propíchnutí piercingu provedeno špatně sterilizovanými nástroji, hrozí kromě přenosu hnisavých infekcí i nakažení žloutenkou nebo virem HIV. Dojít může i k poranění nervů, nebezpečí je ale podstatně víc. „Velkým rizikem je piercing pro lidi se všemi druhy nemocí kůže. Lidem s atopickým ekzémem nebo lupénkou bych jej rozhodně nedoporučovala,“ říká kožní specialistka, doktorka Marie Finsterlová.


Vybrat si kvalitní salón stojí za to

Opravdu profesionální piercingové studio prozradí ochotný personál, který své klienty poučí ještě před samotným zákrokem. Při výběru studia je důležité zjistit, zda jsou splněny přísné hygienické podmínky a zda jsou ozdoby vyrobeny z kvalitních materiálů. Člověk, který piercing provádí, by měl pracovat v rukavicích a před i po zákroku používat na ošetření dezinfekci. Naprostou samozřejmostí jsou pak sterilní jehly. Kvalitní piercingové salóny také nabízejí lokální umrtvení pomocí ledu, spreje nebo injekcí.

PiercingNapovědět může o kvalitě nabízených služeb i cena. Za provedení piercingu si každý salón účtuje jiné částky, v zásadě lze však říci, že zákrok včetně koupě šperku přijde na zhruba tisícikorunu, případně o pár set korun méně. Salón, který bude nabízet „kompletní servis za tři stovky“, nelze považovat za příliš důvěryhodný. S výběrem salónu mohou pomoci i zkušenosti někoho, kdo už odbornou aplikaci piercingu (nejlépe opakovaně) podstoupil.


Vytržení není ojedinělé

Ani správná a bezproblémová aplikace ale nezaručuje, že piercing tělu neublíží. Hojení rány trvá dlouho (u piercingu uší nebo nosu „jen“ několik týdnů, ale u piercingu bradavky až půl roku) a v průběhu této doby je potřeba věnovat nadměrnou péči osobní hygieně. Kolem ozdob se totiž ukládá kožní maz a zvyšuje se riziko průniku infekce do těla. Proto je potřeba ozdobu denně čistit antibakteriálním mýdlem. Po celou dobu hojení rány, především pak ale první týden, nejsou vhodné delší koupele a už vůbec ne návštěva bazénu nebo koupaliště. Někdy však ani dodržování všech hygienických opatření nepomůže, rána se nezahojí a piercing je nutné z těla odebrat.
Majitelé piercingu by měli být obezřetnější i v průběhu fyzické práce a sportovních aktivit. Úrazy, při kterých se piercing zachytí o nějaký okolní předmět a je doslova vytržen z těla, jsou totiž poměrně časté. „Čím menší ozdoba, tím menší riziko vytržení piercingu. Ozdoby by proto rozhodně neměly být neúměrně velké,“ varuje Finsterlová.

Tlumič vzrušení?

Piercing je nějakým specifickým způsobem nebezpečný v každé části těla. Přesto lze říci, že mezi nejméně riskantní patří ozdoba v uchu. Větší nebezpečí infekce ale obecně hrozí u „nastřelení“ ušní chrupavky než u obdobného zákroku na ušním lalůčku. Jednak není tak snadné ránu v oblasti chrupavky čistit, a také doba hojení bývá delší kvůli menšímu prokrvení. Může se také stát, že část chrupavky vypadne.
Nebezpečnější než piercing ucha jsou ozdoby ve vlhčích a zapařenějších oblastech těla, tedy v nose, pupku nebo na genitáliích. Nejdelikátnějším místem pro kovovou ozdobu jsou bezesporu právě genitálie, a možná právě proto chce zde mít piercing stále více lidí. Musejí ovšem leccos přetrpět, tato oblast je totiž velmi citlivá na jakékoliv vnější zásahy. Přestože se většina lidí pro tento typ piercingu rozhoduje kvůli touze po zpestření svých sexuálních zážitků, může mít ozdoba na intimních partiích paradoxně zcela opačné následky. Při aplikaci piercingu na klitorisu totiž může dojít k oslabení sexuální vzrušivosti, u penisu někdy „nastřelení“ ozdoby oslabí schopnost topoření.
Piercing jazyka škodí zubům

Kůže na bradavkách je velmi citlivá u mužů i u žen a propichování bradavek patří k nejbolestivějším typům piercingu. Hrozí navíc nebezpečí, že bradavka ztratí citlivost. Obzvláště riskantní jsou ozdoby na těchto intimních místech pro ženy, i při zákroku zkušeného pracovníka renomovaného salónu totiž může dojít k propíchnutí mléčných žláz. Zjizvení mlékovodů pak může vést k problémům s kojením dětí. Majitelé piercingu bradavek a pupku také mívají problémy s tím, že se právě v těchto oblastech piercing nepříjemně tře o oblečení.
Za vůbec nejnebezpečnější označují mnozí odborníci piercing jazyka. Dutina ústní totiž patří k místům se zvýšeným výskytem různých bakterií, což pochopitelně zvyšuje riziko vzniku infekcí při nastřelení kovové ozdoby. Piercing jazyku ale může i zhoršit funkci chuťových buněk nebo vést k poruchám mluvení. Kovová ozdoba je nebezpečná i pro zuby, na které při mluvení nebo při jídle naráží. Kvůli prasklinám v zubní sklovině se chrup rychleji kazí, větší je i riziko parodontózy. Tvrdý náraz piercingu může část zubu i přímo ulomit. V období hojení rány po piercingovém zákroku by kvůli hrozbě infekce jazyka měli majitelé kovových ozdob dávat velký pozor při čištění zubů.

Pozor na nikl

Další komplikací, která může piercing svému majiteli znepříjemnit, je alergie na kovy. Nebezpečný je především nikl, ale objevují se i alergické reakce na kvalitní chirurgickou ocel. Nikl je přidáván i do zlata, proto ani zlaté šperky nejsou pro alergika na kov bezpečné. A nejen to. „Piercing může také alergii na kov přímo vyvolat. Tato alergie se totiž vypracovává v průběhu celého života. Zmenšit riziko vzniku alergie lze především výběrem šperku s nízkým obsahem niklu,“ říká doktorka Finsterlová.


Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Autor: Jakub Němec
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 2/2008



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, ty komplikace jsou velmi přehnané. Mám 9 piercingů. spousta mých známých je má a vše v pohodě. Ty komplikace jsou spíš legendami než realitou. Hlavně si probůh nenechávejte piercing nastřelovat, ale zajděte za dobrým piercerem co už má něco za sebou. A kupte si kvalitní šperk, ne nějaký šmuk za pár korun. Já třeba nakupuju už jenom titan. http://www.anchor-piercing.cz/
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem si jistá, že by s piercingem byly spojovány nějaké zdravotní komplikace. Nejhorší je ta bolest, když vám ho dávají. Mám tento http://www.sperky-image.cz/p/piercing-do-pupiku-se-swarovski-elements-motyl a jsem z něho nadšená. Za tu bolest mě to stálo.
Obrázek uživatelky
profil
jsem ráda, že piercingománie nás minulaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nedovadu si představit že bych si propíchla něco kromě uší.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s Dorie,když mi bylo asi patnáct tak jsem si propíchla obočí zavíracím špendlíkem,ten jsem tam jakou dobu nosila a nic se minestalo,je to přehnaný.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles