Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Piere Lamart, génius kuchyňské pohody

12. 12. 2017 | Úspěšní lidé
-Komerční sdělení-

Od té doby, co byl objeven odkaz bretaňského šéfkuchaře Piera Lamarta, píše se o něm po celém světě a poslední dobou se jeho myšlenky konečně dostávají i do Česka. Stojí za to se s nimi seznámit.

Právě Piere Lamart totiž, kromě jiného, navrhl revoluční nádobí s nepřilnavým povrchem a perfektním systémem ergonomických úchytů a podílel se na vývoji speciálních keramických nožů. Francouzský pohodář, duše rodinné brasserie na atlantském pobřeží, kterého několik generací místních i nesčetní turisté z celého světa dodnes vždy viděli v jeho typické pruhované zástěře uvázané přes dokonale čistý bílý rondon, nikdy nezískal michelinskou hvězdu. A přece je jeho jméno nesmazatelně vryto do dějin světové gastronomie. Jeho filozofie byla úplně jiná – vaření není umění, vaření je radost! Je to životní styl, láska, dobrodružství. Především je to ale úsměv, pohoda a přející pohostinnost. Lamart byl znám tím, že občas některého hosta vyznamenal a pozval ho do své kuchyně. Nesnažil se ho tam ale ohromit virtuozitou nebo mistrovstvím, vysvětloval, že vařit musí být snadné.

LAMARTVe svém odkazu, pozoruhodném deníku nalezeném při pietní rekonstrukci jeho podniku pře několika lety, píše: „Je-li kuchař sprinterem, upoceným atletem, který bez dechu létá mezi kastroly, může být jeho jídlo sice dobré, ale nemá duši. Vaření musí být pohoda, láska, touha - kuchař se musí ze své práce těšit. Jedině pak se dostaví kouzlo a jídlo se stane potěšením pro tělo i duši. La cuisine est un plaisir!“ Piere Lamart celý život dělal všechno pro to, aby vaření opravdu mohlo být radostí. Jeho neutuchající snaha o vytvoření opravdu dokonalého nádobí, nožů a dalších pomůcek, kterým říkal „deuxième main du chef - kuchařovy druhé ruce“, nakonec přinesla úžasné a v mnohém převratné výsledky. Lamartovo nádobí je totiž nejen skvělé, ale především naprosto dostupné – a o tom bretaňský kuchař snil hlavně, aby si jeho nádobí mohl dopřát kdokoli.

V čem vlastně spočívá genialita jeho přístupu? kuchyňské nože LAMART

Nádobí je z vysoce odolného hliníku se silným dnem a vnitřním keramickým povrchem, který je naprosto nepřilnavý, poklice jsou z odolného skla opatřené odvodem páry, takže proces vaření můžete neustále sledovat, aniž porušíte klima uvnitř hrnce. Typickou lamartovskou vychytávkou jsou elegantní a velmi funkční úchyty. Lamartovou specialitou byly tlakové hrnce – „papiňáky“. I ty dotáhl k dokonalosti. A nože? Jednoduchá, ale absolutně účelná kombinace velmi ostré keramické čepele a rozmanitých rukojetí. Prostě – radost vzít do ruky.

Závěrem poznámka pro gramatické šťouraly – Lamartovo křestní jméno se opravdu píše s jedním „r“ – jde o starofrancouzské jméno, které se v jeho rodině u mužských potomků dědí po staletí.

vaření s LAMART














Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Piere Lamart, génius kuchyňské pohody:

Piere Lamart, génius kuchyňské pohody
Piere Lamart, génius kuchyňské pohody
Piere Lamart, génius kuchyňské pohody
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles