Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Piknikové hody začínají: vzdor proti konvenčnímu stolování a móda take away

12. 07. 2014 | Zajímavosti
Léto dorazilo i do našich končin a čas pikniků je na spadnutí. Tradici pikniků do Čech přinesli asi bez většího překvapení Francouzi. Ti tvrdí, že jídlo v trávě, v parku a na palouku je vlastně osvobozením od otěží společenských konvencí. Co piknik předznamenává a jakou podobu má dnes ve srovnání s dřívějškem?

Pique-nique: přines jídlo a pohosti ostatní

Pod širým nebem se jí v podstatě odjakživa, dříve to však bylo pod tíhou okolností. Dnes se spíše rozhodujeme pro občerstvení venku dobrovolně. A v tom tkví kouzlo pikniku. Francouzské slovo „pique-nique“ pochází z pera spisovatele Jeana de La Bruyèra z roku 1694. V jeho románu najdeme první zmínku o tom, že hlavní hrdina pořádá „pique-nique“, kam přichází hosté s jídlem pro sebe a hostitele. V překladu znamená slůvko „pique“ výzvu k jídlu a „nique“ malou věc bez velké hodnoty. „Hostina“ se tehdy v 17. a 18. století vždy konala ve vší počestnosti pod střechou domu, až přibližně od 19. století dostál piknik svého dnešního významu a jídla se konzumovala venku.

picknickPiknik v Británii: piknikový koš a náčrty příprav jídla v trávě

Piknik přebrodil Lamanšský průliv a dostal se záhy v průběhu 19. století do Velké Británie. Obyvatelé ostrova vnesli do vznikající tradice nový prvek – piknikový koš s nádobím, příbory a dekou. Hodování pod širým nebem Angličany natolik zaujalo, že o pikniku můžeme číst v románech Charlese Dickense, který popisuje tehdejší životní styl „piknikujících“ středních vrstev.

Občerstvení venku neopomíjí ani legendární londýnská kuchařka Isabelly Beetonové z let 1859-1861. V knize najdeme podrobný návod přípravy pikniku až pro 40 osob, kde se autorka zmiňuje o bohaté tabuli plné pochutin, jakými je rostbíf, rožněné hovězí, skopové, vepřové jazyky, holuby, švestkový puding, cheesecake a další. Návod na takový honosný piknik byl však spíše výjimečný. Ve viktoriánské době se jedlo většinou skromně, nejčastěji anglické masové koláče. Později si Angličané začali dopřávat vylehčené sendviče, foie gras a saláty z lososa.

Piknik po česku

Naši předkové piknik znali, ale neříkali mu tak. Slovo piknik z přelomu 19. a 20. století znal už Ottův slovník naučný, označoval ho ještě doslova za „merendu, k níž si účastníci sami přinášejí jídlo a nápoje“. V tom pravém slova smyslu se výraz „pique-nique“ ještě neužíval, ale jídlo pod širým nebem popisovala již Lékařská topografie Prahy od Franze Adolpha Stelziga z roku 1824, který psal o lidových slavnostech v lese na Hvězdě, kde se lidé s občerstvením usazovali na trávníku. Ostatně zajímavým důkazem o piknicích je i recept na Kunětické preclíčky od Magdaleny Dobromily Rettigové. Byl to kuchařský experiment, který připravila pro výpravu vlastenecké společnosti na Kunětickou Horu.

Současné pojetí: take away

Koncept pikniku se v současnosti propojuje s take away. Nové milénium přišlo s novou módou. Jídlo si zkrátka vyzvednete přímo v restauraci a vezmete si ho s sebou do parku. Je to rychlé a odpovídá to životnímu stylu většiny z nás. Tak co, zkusíte to také?



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !