Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pitný režim kojenců

18. 05. 2008 | Výživa
Dodržování správného pitného režimu u kojenců je stejně tak důležité jako u dospělých lidí. Pro děti v kojeneckém věku je kromě mateřského mléka kojenecká voda nejvhodnějším základem pro zajištění pitného režimu a pro přípravu náhradní dětské výživy a příkrmů.
Kojenecká voda balená představuje určitý nadstandard a vyšší stupeň kvality, protože limity jsou stanoveny mnohem přísněji než u běžné pitné vody.

Správný pitný režim miminek je pro jejich zdravý růst velmi důležitý. V kojeneckém období má miminko nejvyšší příjem tekutiny na kg tělesné hmotnosti z celého období života. Citlivost jeho organismu je tedy v této době velmi vysoká.

Pitný režim kojenců„Děti mají proti dospělým relativně vyšší potřebu tekutin, a proto je zajištění vhodného a pravidelného pitného režimu u nich velmi důležité. Kojené dítě má vypít asi 150 ml tekutin na kg hmotnosti. Platí, že 6-8 plen za den je důkazem dostatečného příjmu tekutin,“ radí odbornice na zdravou výživu Darja Štundlová.

Zdravé kojené dítě nepotřebuje většinou přídavky tekutin asi do 10. měsíce. Výjimkou je situace při teplotě, ztrátě chuti k jídlu a silném pocení. Se zavedením hutnějších příkrmů do jídelníčku je relativní obsah vody v jídle menší. „Od 10. měsíce se proto doporučuje u kojených dětí pravidelné doplňující podávání tekutin v množství asi 200 ml denně, nejlépe kojenecké vody. Nekojené děti starší 6 měsíců potřebují k denní stravě přídavek nejméně 400-600 ml tekutin denně,“ dodává Darja Štundlová.

Ne všem maminkám se však poštěstí kojit miminko dostatečně dlouho a často se stává, že musí začít přikrmovat. V takovém případě by sušené mléko mělo být ředěno v co nejčistší vodě, která splňuje všechny lékařské normy. „V případě, že dítě není vůbec kojeno a je pouze na náhradní dětské výživě, může být kojenecká voda používána již od narození,“ říká odbornice na zdraví Darja Štundlová.


Pitný režim kojencůDehydratace kojenců

Zajímavostí je, že voda tvoří asi 60 % hmotnosti dospělého člověka - čím je organizmus mladší, tím je toto procento vyšší. Spotřeba tekutin je individuální a záleží samozřejmě také na věku. Děti jí mají oproti dospělým vyšší, a proto bychom měli hlídat jejich pravidelný pitný režim.

Maminky by samozřejmě měly kojence sledovat a v případě ohrožení dehydratací /teploty, průjem, pocení/ poskytnout jeho tělíčku větší množství tekutin. Dehydratací jsou děti ohroženy, jsou-li příliš teple oblékány nebo krmeny příliš koncentrovanou mléčnou výživou.


Dospělí často k uhašení žízně používají vodu sycenou oxidem uhličitým (perlivou). Zde je na místě upozornit, že tento typ vody je pro kojence zcela nevhodný, protože uvolněné bublinky v žaludku mohou u miminka vyvolat zvracení, což je velmi nebezpečné, kvůli možnosti udušení. Malý tip pro maminky, které po ruce nemají jiný typ vody, než perlivé zní – vodu převařte. Zbavíte ji tak bublinek a Vašemu miminku nijak neublížíte.


Která voda je pro kojence ta pravá?
Určitě je namístě maminkám ve výběru stolních vod poradit, aby jejich děti dostávaly jen to nejlepší. Kojenecká voda balená přináší nadstandardní stupeň kvality. Naše miminka by měla dostávat to nejlepší z přírodních zdrojů. U každé vody, která je označena jako vhodná pro kojence, si můžeme být jisti tím, že prošla řadou testů kvality a že tím nejlepším pro naše děti. Pro děti, které nejsou výhradně kojeny, je kojenecká voda nejvhodnějším základem pro zajištění pitného režimu a pro přípravu náhradní dětské výživy a příkrmů.

Pitný režim kojenců„Balená kojenecká voda představuje tu nejvyšší kvalitu, protože limity jsou zde stanoveny mnohem přísněji než u běžné pitné vody (jde například o obsah dusičnanů). Celkový obsah minerálních látek může být nejvýš 500mg/l. Protože je u této vody zakázána jakákoli úprava měnící její složení, je kojenecká voda jedinou balenou vodou, u které je zaručeno původní složení. Minimalizuje se také příjem cizorodých a potenciálně alergizujících látek,“ říká odbornice na zdravou výživu Darja Štundlová.

Kde tedy nalézt tu nejvhodnější kojeneckou vodu? Odborníci se shodují v tom, že přírodní rezervace Adršpašsko-teplických skal patří k oblastem s nejkvalitnějšími vodními zdroji v České republice. K  nejlépe hodnoceným vodám, které splňují přísné požadavky a jsou tak pro kojence velmi vhodné.

„Již před třiceti lety ji Ministerstvo zdravotnictví vybralo jako nejvhodnější zdroj vody pro přípravu kojenecké stravy. Voda s nízkým obsahem minerálů vhodným i pro kojence, se čerpá z průzračného jezera ukrytého pod pískovcovými útvary Adršpašsko-teplických skal,“ říká Broněk Matyšek z Toma Natura a dodává: „Obsah jejích minerálních látek je zcela vyvážený. Navíc je pravidelně měřen a kontrolován, a je proto odborníky bezpečně doporučován právě kojencům.“



Zdroj: Toma Natura

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naozaj treba vyberať dobre
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj můžete mi prosím někdo poradit jak našeho půlročního plně kojeného syna naučit pít z lahve?Stále mi ji odmítá.U prvního syna v tomto problém vůbec nebyl.Díky moc
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj!můj syn taky vůbec nechtěl pít ale už je to lepší a ted vypije tak 1-2litry denně
Obrázek uživatelky
profil
Naše Deniska/11měs./ toho taky tolik nevypije /poslední dobou se to zlepšilo/ a to jí "nutím" bumbat často.Pravda je taková,že už si ukáže když má žízeň a chce napít,tak si myslím že jí tekutiny stačí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle