Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pivní putování: Praha

19. 09. 2019 | Televizní tipy
MUDr. Zdeněk Susa a Matěj Ruppert hledají souvislosti – skutečné či pravděpodobné – piva a významných osobností nejen českých dějin a kultury. Režie pořadu Pivní putování: Praha P. Krejčí (Premiéra)

Dvanáctidílný dokumentární seriál Pivní putování: Praha o putování za českým národním nápojem z pera a úst znalce piva, jeho historie i kulturních souvislostí, MUDr. Zdeňka Susy, který spolu se zpěvákem Matějem Ruppertem navštěvuje řadu zajímavých pivovarů v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

V pořadu Pivní putování: Praha navštívíme pivovary Staropramen na Smíchově, restaurační pivovar U Fleků a klášterní pivovar Břevnov. Z technologie se budeme zajímat zvlášť o sušení sladu – sladovnický hvozd. Na Smíchově si připomeneme císaře Františka Josefa I., který pivovar navštívil, a Alberta Einsteina, který na Smíchově bydlel. Budeme uvažovat o možném vlivu smíchovského piva na jeho obecnou teorii relativity, kterou zveřejnil nedlouho po svém pražském Pivní putovánípobytu. U Fleků vzpomeneme štamgasty Josefa Kajetána Tyla, Jakuba Arbesa, Jana Nerudu a zvláště profesora Františka Lexu, zakladatele české egyptologie. Ten nás bude inspirovat k ohledání významu piva při stavbě egyptských pyramid. Budeme také citovat podstatné pasáže Gilgámešova eposu, které dokládají, že pivo bylo ve starověku prostředkem k polidštění.

Nezapomeneme ani na Jana Wericha a na jeho moudra, která se od něj dozvěděl a zapsal Vladimír Škutina na pisoáru. Budeme vyprávět o vzniku nejstarší pražské plzeňské pivnice U Pinkasů, o niž se zasloužil bývalý krejčí Pinkas a plzeňský povozník Salzmann. Připomeneme si tamní štamgasty Josefa Jungmanna, Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra. Nezapomeneme na sochaře Amorta, který je nepřekonaným rekordmanem v množství vypitého piva. Před neúměrnými dávkami alkoholu budeme ovšem varovat, zejména v občasném monstrózním množství. Současně budeme doporučovat, aby mírná dávka byla podávána pravidelně.

Pivní putování: Praha můžete sledovat 19. 9. 2019 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pivní putování: Praha:

Pivní putování: Praha
Pivní putování: Praha
Pivní putování: Praha
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !