Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pivoňka - květinová královna jara

31. 05. 2011 | Zahrádka
Pivoňka patří mezi oblíbenou jarní trvalku, která vydrží na jednom místě několik let. V Evropě se pěstovaly už ve středověku. Klasikou jsou pivoňky plnokvěté v odrůdách, bílých, růžových a sytě červených. Mezi novinky patří pivoňky v barvách oranžových až po sytě fialovou. Tyto pivoňky patří mezi polokeře, které dorůstají do šířky dvou metrů.

Druhy pivoněk

Pivoňky dřevité se dají vysazovat jako kontejnerové rostlinky od jara do podzimu. Můžete si koupit roubovanou květinu i s květem. Pivoňky  lékařské patří  mezi dlouhověké trvalky podstatně menší. Brzy zjara se objeví lesklé tmavozelené listy a poté květní poupata. Odrůdy bílé a růžové. Pěstuje se k léčivým a okrasným účelům. Sbírají se korunní plátky z plně rozkvetlých květů.

Léčivé jsou rovněž kořeny. Tato léčivka se používá v čajových směsích proti kašli a křečím hladkého svalstva. Jak dřevité pivoňky, tak i bylinné rostou poměrně pomalu. Bohaté kvetení a svou podobu získají teprve po třech letech. Starší rostliny nevyžadují velkou péči, na jaře je přihnojíme kompostem nebo hnojivem, které se používá na růže.
Dále máme pivoňky tenkolisté, které mají listy podobné jako fenykl, květy plné a velké, v sytě červené barvě.

Pivoňka bělokvětá rozkvétá od druhé poloviny května, je vyšlechtěno nejvíce barevných odrůd od bílé, sytě červené až po fialovou. Pivoňky ozdobí zahradu nejen v době kvetení, ale po celý rok svými krásnými listy.

Pěstování pivoněk

Nejprve si vybereme vhodné místo na pěstování pivoněk. Daří se jim dobře na slunném místě i v polostínu s půdou bohatou na živiny. Pivoňka je zpravidla na jednom místě několik let. Časté přesazování jí nesvědčí. Na výsadbu budeme potřebovat jámu, která by měla mít nejméně 50 x 50 cm, kterou vyplníme rašelinou a kompostem. V době růstu vyžadují dostatek vláhy. Nejvhodnější doba pro přesazování a vysazování je od konce srpna do začátku října. Množíme je koncem léta dělením trsů.

Nejkrásnější jsou pivoňky šest až osm let staré. Na jednom místě ji ponecháváme deset až patnáct let.
Jestliže kvetou málo, je to známka, že rostlinám něco schází. Může to být nedostatek živin, nevhodné stanoviště, příliš hluboká, nebo naopak mělká výsadba.

Pivoňky zvládají velmi dobře chladné období roku. Velmi dobře odolávají mrazu. Při velkých mrazech bychom je měli zakrýt chvojím.

Květy pivoněk můžeme také sušit na různá květinová aranžmá, které můžeme použít do kytiček, věnečků a různých sušených dekorací. Sušíme je jednotlivě zavěšené v tmavé, dobře větrané místnosti, nejlépe na půdě.

Pivoňky vyniknou nejlépe samostatně. Jsou oblíbené pro svoji křehkou krásu a jsou považovány za jedny z nejkrásnějších trvalek.



Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pivoňka - květinová královna jara:

Pivoňka - květinová královna jara
Pivoňka - květinová královna jara
Pivoňka - květinová královna jara
Pivoňka - květinová královna jara
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tímto článkem jsi mne úplně nadchla, pivoňky jsou moje nejoblíbenější kytky, škoda že jsou ke koupi pouze na jaře, miluju je, nejraději bych je měla ve váze furt SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Pivoněk mám několik druhů od jednoduchých,přes dřevité po plnokvěté jedno a dvoubarevné,dohromady se o ně nestarám a kvetou každý rok,keř,který jsem zdědila po původních majitelích domu,narostl za 30 let do velké velikosti,měl každý rok 80-100 květů,loni jsem ho už zlikvidovala,protože zabíral moc místa.Takže u mě jsou pivoňky spíš plevel,ale když kvetou,jsou opravdu krásné a některé i hezky voní,nejdražší je žlutá odrůda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pivoňky mám moc ráda a moje mamina jich v den mého narození dostala od taťky plnou náruč, právě v té době krásně kvetlySmajlík

Marti, díky moc za pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle