Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pizza

21. 09. 2019 | Vaše příběhy

Byli jsme s přítelem na procházce a po ní jsme se stavili do pizzerie na pizzu. Během pochutnávání si na slané pochoutce jsem si povšimla, jak majitel pizzerie vynáší něco ven za pizzerii. V krabici vynesl malou nepovedenou pizzu bezdomovci, který už na ni čekal. Ten si v povzdálí na pizze pochutnal. Zajímalo mě to. Každý majitel restaurace nebo obchodu lidi bez domova od svého podniku vyhání, tento je naopak hostí? A tak jsem se nakonec pana majitele na záhadu také zeptala.

„Ten bezdomovec mi tady kolem uklízí a hlídá. Všude kolem jsou hospody, a kdyby mi tu občas neposbíral kelímky, papíry a další, vypadalo by to jako jinde,“ odpověděl majitel.

Měl pravdu. Pizzerie stojí v části, která se levnými pivnicemi jen hemží. Všude kolem je spousta nepořádku, ale okolí této pizzerie je čisté a upravené.

„Dávám mu zbytky z kuchyně, abych je nemusel vyhazovat. On mi za to uklidí a dokonce i ten záhon vysadil on.“ Majitel ukázal na krásně upravený trávník i záhon s květy.

„Vše mu dávám v krabici, aby se nádobí ani nedotkl.“

To mě uklidnilo. Při pomyšlení, že jím z talíře, z kterého jedl špinavý, možná dokonce nemocný člověk z ulice, by mi asi, ač nejsem fajnovka, zkazilo chuť.

Jak jsme se později dozvěděli, bezdomovec jednou dokonce zabránil vykradení provozovny, když v noci upozornil majitele, který v pizzerii, v jejím horním patře, bydlí. Několik zlodějíčků se snažilo do provozovny vloupat, a bezdomovec jim v tom zabránil. Takto spolu fungují majitel a muž bez domova, jak jsme se dozvěděli, už asi dva roky. Díky tomu má majitel čas věnovat se kuchyni a okolí jeho provozovny jen vzkvétá.

Když jsme pizzerii opouštěli, přiběhl k nám právě bezdomovec, který jedl pizzu za pizzerií, a zatáhl přítele za rukáv. Tak to už je moc, chtělo se mi říct nahlas. Aby bezdomovec žebral a žádal peníze po zákaznících, s tím jsem nepočítala. Bezdomovec ale nechtěl ani jídlo, ani peníze. Podával mému partnerovi mobilní telefon. Byl to jeho telefon, který zapomněl v pizzerii na stole. Nenechal si ho, ale poctivě odevzdal. Partner mu byl vděčný, v mobilu má veškeré účetnictví, internetové bankovnictví a další nepostradatelné aplikace. Také bezdomovce náležitě odměnil. Ten poděkoval a dokonce nám i popřál pěkný den.

Cestou z pizzerie jsem si uvědomila, že i lidé bez domova mohou být užiteční. Stačí jen je mít čím zaměstnat. A ani jedna strana není ošizena. Možná jsem ten den získala nový pohled na podobné lidi.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pizza:

Pizza
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek.
Mijitel pizzerie by mohl najít cestu k domovu tohoto pána...
Obrázek uživatelky
profil
Lidé si mají pomáhat, ale to je pouze teorie, v praxi se něco podobného stane málokdy.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný příběhSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky pribeh ze zivota. Ja vidavam pana, co zdarma a ve volnem case zvelebuje okoli bytovek. Jeho upravy kvetu a krovin pripominaji francouzske zahrady, samozrejme v malem.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles