Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Platební rozkaz na později neodkládejte!

2. 06. 2011 | Finance
Bílá obálka se zeleným pruhem nevěstí pro většinu lidí nic dobrého. „Jestliže jste od soudu dostali platební rozkaz, je potřeba si dopis především převzít, a poté rychle jednat!“ důrazně varuje před typicky českým liknavým přístupem k podobným písemnostem Mgr. Rostislav Kovář.

Platební rozkaz rozhodně nepodceňujte, protože vám může převrátit život vzhůru nohama! Znamená pro vás povinnost zaplatit dlužnou pohledávku, a to do patnácti dnů od jeho doručení. Jestliže jste od soudu obdrželi platební rozkaz, máte v podstatě dvě možnosti, jak postupovat dál: „Je-li pohledávka oprávněná, pak ji co nejrychleji uhraďte, vyhnete se tak dalším poplatkům souvisejícím s vymáháním. V případě, že je celková částka příliš vysoká, spojte se s věřitelem a pokuste se domluvit na splátkovém kalendáři. Mějte však na paměti, že není žádnou povinností věřitele vám tento splátkový kalendář umožnit, záleží jen a jen na jeho dobré vůli!“ upozorňuje na častý omyl dlužníků Kovář.

Platební rozkaz na později neodkládejte!Druhou možností je aktivní obrana, a to v okamžiku, kdy jste například dluh už dávno uhradili, výše dluhu je jiná, než uvádí věřitel, dluh je promlčený nebo jste s věřitelem nikdy nebyli ve smluvním vztahu, ze kterého by vám vyplývaly povinnosti platit, atp. Tyto případy je vždy vhodné konzultovat s právním zástupcem. Proti povinnosti uložené platebním rozkazem se můžete aktivně bránit podáním tzv. odporu, který musí být u soudu nejpozději 15 dnů od doručení platebního rozkazu. Po uplynutí této doby už nemáte žádnou šanci zvrátit rozsudek!

Od platebního rozkazu až k exekuci

V případě nepodání odůvodněného odporu či neuhrazení dlužné částky, nabývá vám doručený platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku. To znamená, že pokud nezaplatíte a předá-li věřitel tento rozsudek exekutorovi, ten vás může v nejbližší době navštívit a navíc si za svoji práci naúčtuje i příslušnou odměnu, kterou budete muset také uhradit.
 
Dostanete-li platební rozkaz – vždy jednejte co nejrychleji!

„Řada lidí se mylně domnívá, že když dostane platební rozkaz, který je vydán například na již promlčený dluh nebo na částku, o které jsou přesvědčení, že platit ani nikdy neměli, nemusí na tento dopis od příslušného soudu vůbec reagovat. Opak je však pravdou a takové poznání pro ně bývá obvykle velmi drahé,“ upozorňuje Kovář.

Je pohledávka promlčená? Braňte se!
 
Teprve včasným podáním odporu například u zmiňované promlčené pohledávky dojde ke zrušení vydaného platebního rozkazu v celém rozsahu. Pokud rozporujete výši pohledávky, její oprávněnost a podobně, tak po podání odporu dojde ke zrušení platebního rozkazu a soud obvykle nařídí v dané věci jednání.
Že není radno podceňovat jakékoliv dluhy, se přesvědčila i paní Alena. Jako řada dalších lidí byla donedávna zvyklá platit složenky se zpožděním a sem tam se jí i stalo, že nezaplatila vůbec. „Paní Alena dlužila jedné finanční společnosti necelé 3.000 Kč, na žádnou ze zaslaných upomínek nereagovala a svůj dluh neuhradila. Stejným způsobem postupovala i v případě obdrženého platebního rozkazu. Jaké pak bylo její překvapení a rozhořčení, když jí na dveře zaklepal exekutor!“ uvádí Kovář.

Zapamatujte si

•    Soud nepotřebuje k vydání platebního rozkazu slyšení žalovaného
•    Platebním rozkazem se žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení rozkazu zaplatil požadovanou částku a náklady řízení
•    Na podání odporu běží lhůta 15 dnů od doručení, nebo je dlužník povinen v této době žalovanou částku plně uhradit.
•    Pokud žalovaný nechce platební rozkaz zaplatit, musí podat odůvodněný odpor k soudu, který tento platební rozkaz vydal
•    Pokud žalovaný podá proti platebnímu rozkazu odpor, ruší se tím tento rozkaz a soud nařídí v dané věci jednání
•    Platební rozkaz, vůči němuž žalovaný nepodal odpor, má účinky pravomocného rozsudku a slouží jako podklad pro vydání exekučního titulu.


Zdroj: Poradnaveritele.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak ono nejde ani tak o to, jaký přesně pruh má obálka s platebním rozkazem, jako spíš o hlavní myšlenku článku, která tkví v tom, že ten platební rozkaz je potřeba co nejdříve začít řešit. Aby si to lidi doma někam nezaložili a potom neměli problémy.
Obrázek uživatelky
profil
Co je tohle zase za blbosti?!!!...už jen detail, - obálku se zeleným pruhem soud rozhodně neposílá- v prvoinstačním řízení už vůbec ne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles