Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Platycodon – boubelka velkokvětá

26. 07. 2011 | Zahrádka
Tato krásná trvalka, celým jménem Platycodon grandiflorus, patří do čeledi Campanulaceae – zvonkovité, má nádherné velké květy a pochází z východní Asie. Je nenáročná, hodí se do skalek, na smíšené trvalkové záhony, do suchých zídek, nebo vynikne na záhoně ve společnosti nižších okrasný travin.

Platycodon neboli boubelka, též se jí také říká boubelík, dorůstá výšky okolo 50 cm, v dospělosti až 80 cm. Listy má vejčitého tvaru, které jsou tenké a kopinaté, zelené až modrozelené a raší pozdě. Když je poraníte, vytéká z nich mléko.

Květy má Platycodon opravdu nádherné, připomínají mně hodně rozkvetlý zvonek. Jsou pěticípé, velké až 8 cm a září na dálku. Kvete koncem června, během července a v srpnu, květy se objevují na asi 25 cm dlouhém stonku. Jsou modré „Astra Blue“ nebo bílé „Astra White“, ty bílé mají jemné fialkové žíhání, a ještě je růžová varianta ,,Fuji Pink“. Poupata jsou zajímavá tím, že připomínají malý balonek, který se rozkvete do normální velikosti květu, pak prasknou a krásně se otevřou. V Anglii ji proto nazývají balonová kytka. Plodem je tobolka.

Platycodon se množí semenem, nebo si můžete koupit sazenici a během srpna až září ji vysadit. Vzdálenost rostlin by měla být  zhruba 25 – 30 cm. Je to rostlina, která miluje slunce, snad i polostín, ale rozhodně ne stín, to byste se z jejich květu moc neradovali. Jakmile ji jednou zasadíte, tak ji nepřesazujte, neokopávejte, pak Vám bude krásně růst a kvést. Zeminu má ráda propustnou, výživnou, písčitou, která by neměla ale úplně vyschnout.

Platycodon je plně mrazuvzdorná rostlina, snese mrazy až hluboko k -30 stupňům, což je v našich podmínkách přímo skvělé.

Rodiče ji pěstují na zahradě už několik let a vždy jim v létě krásně vykvete. Když si to tak vybavuji, opravdu s ní nic nedělají, žádné okopávání, přesazování, a proto se jí tak daří. Fotografii, kterou jsem vyfotila, pochází právě ze zahrádky rodičů, je to ta, na které je Platycodon nádherně rozkvetlý, na druhé fotografii jsem Vám ji vyfotila napůl ještě nerozkvetlou, abyste viděli, jak vypadají poupata.

Pokud se pro Platycodon rozhodnete, bude Vám po několik let krášlit vaši zahrádku.


Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Platycodon – boubelka velkokvětá:

Platycodon – boubelka velkokvětá
Platycodon – boubelka velkokvětá
Platycodon – boubelka velkokvětá
Platycodon – boubelka velkokvětá
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
boubelky miluju ,již několik let zdobí naší zahrádku, jen ty růžové jsou asi přešlechtěné a moc sejim nedaří, bílé se u nás nelíbí tak zůstávám jen u modrých.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík

Ta je fakt krásná. Roztomilá. tak mám další rostlinku na shánění Smajlík. Trvalky mám ráda, času moc nemám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě ano, je to trvalka a má výdrž, taky se u nás přehnala bouřka, ale jsou v pohodě všechny 3
z jara se z ní budete těšitSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, boudelku mám zasazenou na zahrádce teprve týden. Do včerejška mi krásně rostla a kvetla, vypadala fakt krásně. Ale jak se včera přihnala bouřka a déšť, tak je celá taková povadlá.. Myslíte, že jak zase vykoukne sluníčko, že se vzpamatuje? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka