Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plavání miminek

22. 04. 2012 | Cvičení
Zajímá vás plavání miminek? Většina miminek má kladný vztah k vodě, protože jim připomíná nitroděložní prostředí, ve kterém byla obklopena plodovou vodou. V prvních dnech a týdnech by se mělo novorozeně koupat jen v dětské vaničce nebo kyblíčku, a teplota vody by měla být 36-37 stupňů.

Na plavání miminek do bazénu je sice možné jít již po zhojení pupečníkové jizvy, ale vhodnější je počkat až po ukončení šestinedělí. Pokud půjdete na plavání takto brzy, lze u miminka využít i vrozeného reflexu zadržení dechu při kontaktu s vodou.


Skoro každá maminka má ze začátku strach z manipulace, ale ke konci novorozeneckého období už většinou mají vše zvládnuté. Nejdůležitější je, aby miminko bylo ve vodě spokojené a plavání ho bavilo. V žádném případě by se nemělo do plavání nutit. Pokud v bazénu začne miminko plakat, nemělo by se v plavání miminek pokračovat, ale maminka ho může jít třeba nakojit nebo zabavit hračkami a pokračovat v plavání později. Některým dětem totiž trvá adaptace na nové prostředí delší dobu, a některá miminka se adaptují téměř okamžitě a bez potíží. Musíte vašemu miminku poskytnout čas, který potřebuje a v žádném případě na něj nespěchat.

Na plavání miminek do bazénu můžete jít i s dudlíkem, protože miminku to poskytne oporu a pocit bezpečí, který hodně potřebují. Před plaváním by mělo být dítě vyspalé a asi hodinu po jídle. Většinou každá hodina plavání se skládá z přivítání se, malé rozcvičky, rozplavání se, polohování a trénování správných úchopů miminka, trénink na potápění a neměly by chybět hry. Potápění by nemělo být cílem plavání, mělo by se potápět, jen když bude chtít, určitě k tomu dítě nenuťte. I tak se v bazénu naučí plno jiných dovedností a kolem 1 roku se může začít učit potápět samo z vlastní vůle, aniž byste je k tomu museli nutit.

Plavání miminek zlepšuje psychomotorický vývoj, dobře působí na lepší trávení, také prospívá spánkovému režimu a kompletně posiluje svalový aparát. Také miminku posiluje imunitní systém a odolnost organizmu. V neposlední řadě naučí dítě nebát se vody a být s vodou kamarád a podporuje začlenění dětí do kolektivu. Navíc přináší nový prvek komunikace mezi rodičem a dítětem, a tím se zlepšuje jejich vzájemné vnímání a poznání. Miminka také aktivním přirozeným pohybem ve vodě získají nové různorodé zkušenosti, osvojí si nové dovednosti, a to jak motorické, tak i sociální, také rozvíjejí svá poznání, komunikační schopnosti a hlavně se osamostatňují.

Jestliže půjdete na plavání miminek do veřejného bazénu, pravděpodobně bude muset mít miminko nějaké plavky, aby se jeho moč a hlavně stolice nedostala do vody. Většina bazénů vám je buď zajistí, nebo alespoň poradí. Plenkové plavky umožňují koupání novorozenců a batolat ve veřejných bazénech nebo existují přímo koupací kalhotky, které mají vnitřní vodotěsnou vrstvu, která nepropouští ani okolo nožiček a ani okolo pasu. Vhodné je s sebou mít i dětský župánek, do kterého hned po koupání miminko zabalíte. Také si s sebou vezměte osušku pro sebe i miminko, krém nebo olej na namazání, svačinu, pití, čistou normální plínku a jednorázovou přebalovací podložku. Také si můžete vzít vatové tyčinky do uší, náhradní oblečení, vlhčené ubrousky a nějakou tu hračku.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Není na ni voda moc teplá nebo moc studená?
Obrázek uživatelky
profil
je to to nejlepší co pro malá miminka jeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já chodila s malým od půl roku, bylo to super Smajlík, chodili jsme do cca třech let, pak měl zánět středního ucha a nějaký ucpaný zvukovody, vzali mu nosní mandlu, pročistili ouška a ještě asi rok se nesměl potápět a začal se bát vody tak, že jsme z toho byli všichni nešťastní. Začínalo se od začátku...už jsme zas "plaváčci" ale to byla krize, vidět ho jak z malý potápky je najednou děcko, co mu voda stříkla do očí a bylo zle...Ještě že už jsme to překonali.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás je plavání až od 1 roku.
Se starším jsem jezdila plavat, moc ho to bavilo, ve 3 letech jsme skončili, protože dál se pokračuje už v plav. škole. S mladším synem jezdím také plavat od 1 roku, baví ho to taky. No a jinak jezdíme každý týden plavat celá rodina...což je super!!!!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
synem chodila od jeho sedmi měsíců. V roce plaval jako profík, skákal do hloubky. Dnes má 14 let, chodí do vodáků, plave dobře, rychle. Má dobrou imunitu, je naprosto zdravý. Dokonce nemá ani alergii, a to bydlím v Karviné. Tady je minimálně 90% dětí alergických. Právě dnes jsme byli na bazéně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles