Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Plavecké pomůcky, které vaše děti zabaví i něco naučí

31. 07. 2015 | Výchova
Chystáte se s dětmi k moři nebo jen tak k rybníku? Pak jistě řešíte, jaké plavecké pomůcky jim sbalit do kufru nebo tašky a bedlivě je zvažujete – zavazadla nejsou nafukovací…

Kelímkový hrad do kabelky

Sada několika (většinou deseti) do sebe zapadajících mističek na vaší dovolené či výletu nemůže chybět. Je to perfektní malý pomocník, který se pohodlně vejde do kabelky. Už na letišti či při dlouhé cestě vám pomůže zkrátit delší chvilky. Můžete do nich něco schovávat, stavět z nich vysoké věže, učit se barvy, čísla či vyprávět různé příběhy podle obrázků. A jaké plnohodnotné využití je teprve čeká u moře? Každé dítě vydrží neuvěřitelně dlouhou dobu z kelímků přelévat vodu, přesypávat písek a nepostradatelné jsou při tvoření báboviček, stavbě hradu a mohou sloužit také jako ozdoba jednotlivých hradních věží.

plavecké pomůckyMultifunkční nafukovací kruh

U kruhu oceníte jeho skladnost a neuvěřitelnou škálu možností pro jednotlivé herní prvky.
Pokud je dítě ve vodě spokojené a cítí jistotu, touží se osamostatnit. A k tomu naprosto bezchybně slouží tato pomůcka. Dítě máte pod kontrolou a ono samo se cítí bezpečně. Nafukovací kruh má takový rozměr, že dětská ústa a obličej jsou relativně vysoko a bezpečně nad hladinou. Dopřejte dítěti tuto radostnou adaptační fázi tak dlouho, jak si bude přát. V kruhu může být ve svislé poloze, ale také na něm může sedět jako na lodičce a pohybem rukou se může pohybovat, kam bude chtít.. Zdatnější děti mohou mít nafukovací kruh pod bříškem a v této poloze ponořit obličej, vydechovat do vody a kopat nohama (kraulové nohy). Budou šťastny, že se mohou rychleji přemísťovat. Také mohou vyzkoušet leh na zádech s ušima nad vodou. Spoustu radosti si užijete i při proskakování kruhu ať už po nohách nebo se může proskakovat kruh šipkou. Můžete ho i jen tak položit na písek a máte prostor na házení mušliček či malých balonků. Využití nafukovacího kruhu je obrovské ve vodě i na suchu. Existují i nafukovací kruhy s prostorem pro nožičky či dokonce s možností připnutím dítěte ke kruhu napevno. Ppokud se dítě samo překlopí, nebo ho překlopí vlna, nedokáže se z kruhu vymotat a je závislé na pomoci okolních osob. Pokud se to stane v běžném nafukovacím kruhu, dítě z kruhu automaticky vypadne a má možnost samo vyplavat nad hladinu - proto vždy mějte své dítě na dosah. Kruh nabízí spoustu možností pro hru a zábavu, ale děti z něj mohou velmi jednoduše propadnout.

Rukávky se vyplatí

Rukávky jsou již řadu let oblíbenou pomůckou u vody.  V posledních letech jsou na trhu i rukávky s pevnou výztuží. Jsou dražší a pro cestování k moři dosti neskladné. Ale věřte, že investice i najití posledního místečka v kufru se vyplatí. Pokud si dovolenou chcete užít, je lepší si vzít o dvoje šaty méně a ušetřit tak místečko na tyto kvalitní rukávky. Na trhu je několik typů. Liší se barevně a hlavně vztlakem. Oproti běžným rukávkům máte jistotu, že i případné protržení rukávku či uvolnění vzduchového ventilu neovlivní potopení či nepotopení dítěte. Výhodou je především vztlak těchto rukávků. Je o poznání vyšší a dítě se cítí ve vodě bezpečněji.

Možná by vás mohla zajímat i výhoda nafukovacích rukávků oproti nafukovacímu kruhu. Rukávky jsou bezpečnější – dítě nevypadne, má větší samostatnost v pohybu a možnost různého polohování – záda, bříško, točení… Výhoda je také při skoku. Děti rychle vyplavou na hladinu a rukávky jim pomůžou k tomu, že je skoky do vody budou opravdu bavit.

Nafukovací matračky a různé plováky

Pro hru u vody jsou naprosto bezvadné. Děti je ocení hlavně při hře s vlnami. Vždy ale buďte ve střehu a ujišťujte se, že když je dítě pod matračkou, jedná se opravdu jenom o hru. Jakékoliv pomůcky většího rozměru, vyžadují zvýšenou kontrolu dětí!

Plavky s všitou vestou toho moc nenaučí

Možná někdo nějaké plusy na těchto vymoženostech dnešní doby nachází. Pro skotačení u vody možná své opodstatnění mají, ale pro výuku plavání, vzhledem k nesprávnému umístění těžiště, jsou rozhodně nevhodné.
 

Vodní nudle, žížaly a hadi pro děti i prarodiče

Juklík byl jedním z prvních dětských plaveckých klubů u nás a tak jeho instruktorky stály u zrodu většiny dnes běžných plaveckých pomůcek.
S žížalou se opravdu výborně vydovádíte – zejména, když k ní zakoupíte tzv. spojky. Můžete z nich dělat kruh, hrát si na koníky, jen tak se na nich povalovat. Žížalu děti nejvíc ocení, když na ní budou jen tak ležet, mít ploutve, masku a budou pozorovat mořský život. Žížala se může podplouvat, přeskakovat, skákat přímo na ni…  A je to jedna z mála pomůcek, která dobře poslouží k odpočinku ve vlnách i rodičům nebo babičkám a dědečkům. Její problém je ale bohužel neskladnost.

Brejličky, šnorchl, ploutve…plavecké pomůcky

Brejličky jsou na dovolené u moře nepostradatelné. Na trhu se nabízejí s větší průzorovou plochou. Nejsou to ani závodní plavecké brejličky, ani potápěčská maska s prostorem pro nos, jsou velikostně mezi nimi a děti uvidí i do stran a život pod vodou je pohltí. Ploutve jsou osvědčené především pro děti od věku čtyř až pěti let, které už mají zkušenosti s vodou. Jsou dobrým pomocníkem při výuce správných kraulových nohou.

Zvířátka do vody

Patří sem ježek a destičky na plavání různých tvarů (kytičky, rybičky, obdélníky, čtverce, žáby, sloni). Tento druh plaveckých pomůcek spíše slouží pro nácvik jednotlivých plaveckých dovedností a pro zkvalitnění plaveckých návyků, než pro skotačení u vody.


Tajné tipy:

- Pokud cestujete s menšími dětmi, určitě nezapomeňte přibalit nebo na místě koupit konvičku. Děti ji milují a nepustí ji z ruky. Oceníte obrovské možnosti využití.

- S jakoukoliv plaveckou pomůckou, mějte vždy své dítě pod kontrolou. Dítě do pěti let mějte na dosah, dítě do deseti let mějte na dohled. Plavecké pomůcky slouží pro zpestření pobytu u vody či jako pomůcka pro výuku plaveckých způsobů. Rozhodně si nemyslete, že když dokážete na dětské tělíčko umístit čtyři plavecké pomůcky najednou, zajistíte tím jeho bezpečí.

- Pokud naučíte dítě základní bezpečnostní pravidla pohybu u vody a ve vodě, budou se cítit spokojeně obě strany. Dítě musí vědět, že voda je kamarád – ale za určitých pravidel, která se musí dodržovat.


Zdroj, foto: Juklik.cz, Skibi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !